Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ovanliga möten, skratt och allvar, politik och kultur. Intressanta frågor debatteras direkt inför publik...

"Förhållandevis få personer sover under bar himmel"

Publicerat fredag 14 november 2014 kl 17.48
Åsa Lindhagen, Miljöpartiet: socialborgarråd i Stockholm. Foto: Pressbild
Åsa Lindhagen (Mp), socialborgarråd i Stockholm. Foto: Pressbild

Åsa Lindhagen (Mp) är nytillträtt socialborgarråd i Stockholm, och förespråkar att det ska byggas fler bostäder för att få bukt med hemlösheten. Hon anser också att hon måste höja ambitionsnivån, särskilt när det kommer till hemlösa EU-migranter. Hör henne i P1 Debatt söndagen den 16 november.

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

− Framförallt har jag mött hemlöshet när jag varit ute och rest. Både på privata resor och när jag har varit på resor med Rädda Barnen som jag varit engagerad i. I Stockholm har vi en Tak-över-huvudet-garanti som gör att alla medborgare i staden har rätt till tak över huvudet. Detta gör att vi har förhållandevis få personer som sover under bar himmel även om en enda är en för mycket!

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

− Många av de personer som har blivit hemlösa har av olika skäl förlorat sitt boende. Ofta till en följd av en personlig tragedi. Det kan handla om dödsfall i familjen, en svår skilsmässa, psykisk eller fysisk sjukdom eller arbetslöshet. I storstäderna finns det även många som saknar ett hem på grund av bostadsbristen. Framförallt är det den låga tillgången på hyresrätter som ställer till problem.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

 − Vi kan motverka hemlöshet och vi gör det även. I Stockholm kommer vi bygga 40 000 nya bostäder till 2020, hälften av dessa kommer att vara hyresrätter. Vi kommer även se till att de inkomstkrav som finns för att få en hyresrätt sänks rejält.

− För de personer som redan har hamnat i hemlöshet har vi flera olika slags boenden. Ett långsiktigt projekt som jag gärna vill lyfta kallas Bostad först vilket går ut på att hemlösa personer erbjuds permanent boende i egen lägenhet som ett första steg. Därefter utvecklas metoder och arbetssätt för ett intensivt och individuellt utformat stöd i boendet. Till exempel missbrukshjälp. I Stockholm arbetar vi även vräkningsförbyggande och med skuldrådgivning för att förebygga hemlöshet.

Vem bryr sig om de hemlösa?

− Det är väldigt många som bryr sig och vill hjälpa utsatta människor. Redan efter en knapp månad som Socialborgarråd har jag kommit i kontakt med många personer som kämpar i frivillighetsorganisationer eller gör enskilda insatser för hemlösa och andra människor som har det svårt. 

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 16 november, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".