Hiwa Mohtadi. Foto: Privat
Hiwa Mohtadi. Foto: Privat

"Vi måste stärka familjer som drabbats av missbruk"

Hiwa Mohtadi är avdelningsföreståndare på ett behandlingshem där han arbetar med ungdomar som tagits omhand av socialtjänsten på grund av svåra missbruksproblem. Enligt honom är missbruk ett av våra största folkhälsoproblem, och vill gärna se fler satsningar på drogförebyggande arbete.

Har Sverige en rimlig narkotikapolitik?

 Jag tycker att Sverige har en narkotikapolitik som återspeglar det samhälle vi har. Det är en sund narkotikapolitik som jag upplever värnar om och sätter individen i fokus.

 − Det jag dock tycker saknas är kompetenssatsningar och resurser för de myndigheter som har i uppdrag att arbeta med missbrukare. 

 

Görs det tillräckligt för att stoppa missbruk?

 − Nej det tycker jag inte. När vi ser hur missbruket sprider sig från att tidigare gått via langare till att kunna beställas via internet så har vi inte gjort tillräckligt.

 − Det jag också tycker fattas är ett gediget arbete för de anhöriga. För att kunna förebygga att fler personer inte hamnar i missbruk behöver vi även ha ett anhörigperspektiv där vi satsar på att stärka familjer som drabbats av missbruk.

 

 Vilka droger borde legaliseras? Vilka borde vara illegala?

 − Jag tycker inte att vi ska legalisera några droger alls. Jag kan inte på något sätt se hur vi skulle kunna hantera lagliga droger i Sverige.

 

 Hur mycket knark tål Sverige?

 − Jag tror inte att Sverige tål särskilt mycket mer knark. Jag skulle dock vilja omformulera frågan: Hur mycket mänskligt lidande tål Sverige?

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 7 december, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".