Johan Spånbo. Foto: Privat
Johan Spånbo. Foto: Privat

"Gränsen är nådd"

Johan Spånbo jobbar som polis i Örebro län och har på nära håll upplevt hur narkotika förstört livet för människor han mött i tjänsten. Han anser att Sverige har en lagom sträng drogpolitik, men att straffen för de som säljer droger gott kan skärpas. Du hör honom i P1 Debatt, söndag den 7 december.

Har Sverige en rimlig narkotikapolitik?

 − Sverige har en restriktiv narkotikapolitik, något som jag anser vara bra.  Möjligen kan narkotikapolitiken utvecklas till att i första hand skärpa straffen för leverantören, langaren, kranen. Fokus bör i brukarled ligga på vård för den enskilda människan så att de kan bli fritt sitt missbruk.

 

Görs det tillräckligt för att stoppa missbruk?

 − Både ja och nej, till syvende och sist handlar det om den enskilda människans vilja att bruka narkotika. En del i att utveckla arbetet är enligt mig att informera om konsekvenserna, farorna av narkotikamissbruk likt det som skedde förr.

 − Jag kan med fog påstå att alla som en gång provat narkotika inte fastnat i ett missbruk vilket innebär att inte alla som brukat/brukar narkotika blivit socialt utslagna. För dem syns självklart ingen problematik med narkotika. Å andra sidan har alla som nu är utslagna missbrukare en gång rökt sin första holk, tagit sin jungfrusil och samtidigt sagt – ”Det drabbar inte mig, jag kan sluta när jag vill”

 

Vilka droger borde legaliseras? Vilka borde vara illegala?

 − Inga fler droger än de som är lagliga idag borde bli lagliga. Samhället belastas nog av de som finns idag.

 − En skyndsam kriminalisering av så kallade internetdroger vare det rör sig om ”Spice” eller s.k. designade droger så som Pentyleone bör ske. Följderna av dessa droger behöver jag knappast nämna då verkan är uppmärksammad och spriden till den stora allmänheten av media.

 

Hur mycket knark tål Sverige?

 − Gränsen är nådd, jag upplever i min tjänsteutövning de baksidor som inte hanteras i ”finrummen”. Barn som hungriga lämnats åt sidan av sina föräldrar, Nedbajsade spädbarn bland pumpar och kanyler, unga män med avslagna armar för att de sålt inom ”fel distrikt”, Psykoser till följd av missbruk. Listan kan göras lång.

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 7 december, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".