Chatt: Hur mycket knark tål Sverige?

Unga i norrländska byar hämtar ut spice i närbutiken, lägenheter och sommarstugor blir växthus för marijuana, kontorsarbetare och akademiker som röker på om vardagarna, ungdomar från orten agerar knarkkurirer på kändisarnas utekvällar - har illegal narkotika blivit normaliserad i Sverige idag?

Sveriges Radios regler för kommentarsfält gäller även i chatten, så kom ihåg att hålla dig till ämnet - Hur mycket knark tål Sverige? - annars kan det hända att era meddelanden tas bort.

Chatten var öppen under sändningen av P1 Debatt den 7 december, mellan 15.30 och 18.30.

Emelie Vangen Lindgren:

Hej och välkomna allihopa! Chatten är öppen, så det är bara att börja skriva! Oroa er inte om de inte dyker upp direkt - jag börjar publicera dem klockan 16 när programmet börjar sändas.

Kom ihåg att det är viktigt att ni håller er till ämnet - Hur mycket knark tål Sverige? - annars kan jag bli tvungen att ta bort era inlägg. Vi följer samma regler här som för kommentering på sverigesradio.se, en länk till reglerna hittar du i chattbeskrivningen ovan.

Trevlig debatt!
/Émelie, webbredaktör

15:36, 7 December 2014

TantKakelugn: I logen p1debatt #P1debatt #Cannalisörerna @ Kulturhuset http://t.co/KK5iXnqxnb

15:41, 7 December 2014

Ampersand: Att legalisering av t.ex marijuana inte är ett hetare ämne kan jag inte förstå. Ge folket lite mer av vad de vill ha, beskatta det och se positiva resultat i både samhället och statsfinansen. Tyvärr är väl EU och Sverige fast bestämda vid att göra varje Svensson som inte tycker om/nöjer sig med (de värre gifterna) alkohol och tobak till kriminella. Varför är det så? Varför kan staten inte inse och erkänna att det här är fel väg att gå? Ändringar krävs ju uppenbarligen och hårdare straff och lagar mot användare är INTE lösningen.

16:01, 7 December 2014

Beppe: Vi har haft Cannabis lagligt på 1800-talet, det har sålts på apoteket bland annat och nu på 1900-talet så har det blivit allt mera tabu. Det är såklart "The war on drugs" som har skapat denna bisarra syn på denna drog. Hur ska vi kunna motverka denna konstiga syn som dom har gjort i bla Portugal, Amsterdam, och många delar av USA?

16:02, 7 December 2014

Simon: Hur kan man år efter år köra på samma otroligt inhumana narkotikapolitik och till och med vara nöjd med den? Vad är det som gör att rädslan för att prova på något nytt effektivare sätt aldrig beprövas?

16:02, 7 December 2014

Maria Larsson: Är det inte dags att vi inser att experimentet med den repressiva narkotikapolitiken som vi har fört i decennier inte fungerar och börjar titta på andra lösningar på narkotikaproblemet?

16:02, 7 December 2014

Robert: Med vår nuvarande narkotikapolitik stigmatiserar ni oss ungdomar totalt. Vi känner oss som den smutsiga delen av befolkningen, ENDAST för att vi väljer att bruka cannabis. Varför ska vi fortsätta känna så? När det inte ens är farligt

16:02, 7 December 2014

Simon: Hur mycket knark tål Sverige? Knarket finns här, det är mer än någonsin, och det kommer ALDRIG försvinna. Varför fortsätta ödsla miljard efter miljard på något som fungerar totalt värdelöst! Ändring

16:02, 7 December 2014

Adrian: Ja du, vart spricker allt och när, om det fortsätter som idag, där missbrukare och brukare inte kan be om hjälp utan att bli kriminaliserade? Hur mycket knark tål, regeringen? Sveriges ekonomi?

16:02, 7 December 2014

Mary: Sverige måste se över sin narkotika politik. Den fungerar inte som det är just nu, som det är nu straffas missbrukare vilket är helt tokigt, dessa ska få hjälp inte straff sedan hjälp. Sedan om folk vill vara berusade på fritiden av exempel cannabis så är det inget staten ska lägga sig i. Just nu har staten ingen kontroll alls, utan bara ökar straff skalan vilket är helt fel metod. Reglerbara, kontrollera och informera med korrekt information inte med propaganda. Börja med att avkriminalisera privat bruk och försök hitta rätt metoder för att minska missbruket och rädda liv.

16:02, 7 December 2014

hunneberg@telia.com: Hur pass många cannabisrökare finns det i Sverige som ALDRIG har haft någon kontakt med polismakten ang. deras mer- eller mindre kroniska cannabis-[miss?]-bruk? Vad döljer sig egentligen i “mörkertalet”⚳

16:02, 7 December 2014

Kapten: Hur kommer det sig att de svenska politikerna bryr sig mer om sitt rykte än folkets hälsa? De borde känna sig stolta om de avkriminalisera cannabis eftersom det innebär att ta kontroll över försäljningen av drogen. Spice-användningen kommer minska drastiskt och likaså brottsligheten i landet. Titta bara på förändringarna som sker i de länder och stater där cannabis blivit avkriminaliserat, alkoholbruken minskar och folk får en större respekt för lagen. Folk kommer bruka drogen oavsett om den är laglig eller ej. Men att legalisera betyder att staten sköter försäljningen. Vuxna ska ha valfrihet. Vissa blir våldsamma av alkohol och föredrar därför cannabis men blir extremt begränsade eftersom den är olaglig och det automatiskt blir press på att dricka istället.

16:03, 7 December 2014

Christer Olofsson : Hur lång tid kommer det ta innan Sverige öppnar ögonen och inser att avkriminalisering av cannabis är det enda alternativet för att vår narkotika politik ska funka?

16:03, 7 December 2014

John: Tycker denna debatt smyckas med fel namn. Knark!? Knark är ett ord som används för att trycka ned brukare av olika illegala droger. Snälla, sluta använda detta ord.

16:03, 7 December 2014

tomtefar: Jag skulle vilja höra om de som är med i debatten tycker narkotika kriminaliserades på rätt grunder.

16:03, 7 December 2014

Danne: Hur kan så många välja att blunda för de väldigt många narkotika-relaterade dödsfall som Sverige drabbas av, och ändå tycka att vi för en lyckad narkotika politik. Förbud hjälper ju uppenbarligen inte, så varför är ni så trångsynta. Ta en seriös titt på hur Portugal fungerar, och vakna ur era drömmar. Ni förbudsmänniskor kommer aldrig att göra Sverige tryggt, för det är väl det som är eran vision? Be real for once.

16:04, 7 December 2014

Jim från Norrland: Hej, jag är starkt övertygad om att Sverige har bland dom bästa förutsättningar att klara av allt sorts knark i extrema mängder för vi är inte dumma i detta land (som dom som styr tror vi är) Lägg alla resurser på vård istället för straff, ja lovar att det kommer blir en miljon gånger bättre än det ser ut nu. Jag är inte för alla droger men just jazztobak (cannabis) borde ha varit lagligt för eget bruk för lääääääänge sedan! Tack för mig :)

16:04, 7 December 2014

Blixthalka: Felformulerad fråga. Hur mycket misslyckat krig mot knark tål Sverige?

16:04, 7 December 2014

Jimpa : Varför envisas polis med att använda ordet hashpsykos när detta saknar vetenskaplig grund och som begrepp bara finns i Sverige? Däremot finns vetenskapliga bevis för alkoholpsykos men detta nämns aldrig. Alkohol gör folk aggressiva, omdömmeslösa och kan leda till dödlig förgiftning, trots detta så säljs det av staten. Cannabis å andra sidan gör folk lugna, hungriga och det finns inte ett enda dokumenterat fall av dödlig överdos i världen. Men detta berusningsmedel väljer staten att kriminalisera. Har inte vuxna individer rätt att styra över sina egna kroppar och sin egen fritid?

16:04, 7 December 2014

Liam: Det ser ut som att betydligt fler förbudsförespråkare än legalsieringsförespråkare ska medverka i debatten. Så vitt jag vet är det 15 stycken debattörer, varav 3 stycken företräder en liberal linje och resten är förbudsförespråkare.Finns det någon anledning till att det ser ut så här? Varför är det inte mer jämnt? 3 mot 12 känns inte särskilt rättvist.

16:05, 7 December 2014

Grön Kannin: Trots att det kommer ut forskning dagligen om cannabis medicinska egenskaper i dess naturella form och det finns syntetiska läkemedel (Sativex) att få utskrivet, så fortsätter Sverige klassa Cannabis i Förteckning 1: Droger som i Sverige anses sakna medicinskt värde. Varför?

16:05, 7 December 2014

Eric: Allt mer forskning stödjer cannabis som ett relativt harmlöst berusningsmedel, speciellt i jämförelse med andra droger som alkohol. De medicinska effekterna av cannabis och dess komponenter THC och CBD, går inte längre att förneka. De har till och med visat sig krympa hjärntumörer i en nyligen publicerad studie: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141114085629.htm Hur ställer sig svenska politiker, rättsväsendet, poliser och läkare till den växande högen av studier? Jag anser att det är för mycket moraliserande i landet. De bör öppna ögonen, inte bara selektivt se över studier som låtar åt deras fördel (en fortsatt nolltolerans) och ignonera de som ger en positiv bild av cannabis. Eller för den delen vinkla studier och plocka fakta ur sitt sammanhang. I slutändan handlar det om ett ansvar om människoliv, människors rätt till frihet, till medicin. Med det i åtanke bör också den fakta som presenteras av statliga myndigheter vara präglad av sanning, inte lögner och förbudspropaganda som det är idag.

16:06, 7 December 2014

Vall : "Hur mycket knark tål Sverige?" En del. Frågan är dock snarare "Hur ska man hantera narkotikan i Sverige." Det är inte möjligt att bestämma hur mycket knark som rör sig inom landets gränser. Supply/Demand osv. Frågan är om vi bör följa forskning eller ideologi, då forskningen är på legalisering-sidan så står jag där.

16:07, 7 December 2014

folke55: Ja, i dessa tider verkar Sverige tåla hur mycket knark som helst. Ju mer vi river ner välfärden desto mer knark kommer Sverige att tåla.

16:07, 7 December 2014

Eric: HIV är en fruktansvärd sjukdom. Jag är tacksam att Musikhjälpen väljer att i år fokusera på detta ämne och att vi smidigt kan skänka en slant till de behövande. Det har också skrivits i tidningar om gruppen Avkriminalisera cannabis "kupp", en bössa som i skrivande stund dragit in över 100.000kr. Somliga ser det som en skam att HIV förknippas med cannabis. Men samtidigt, vad kan vara mer rätt? Cannabis är en god kandidat till ny medicin som kan bromsa spridningen av HIV: http://www.hivplusmag.com/research/2014/02/11/breaking-news-study-says-marijuana-may-stop-spread-hiv. Det behövs mer kunskap om cannabis och dess potential som läkemedel, tyvärr är stigman kring växten kvar som ett arv från ett havererat förbud och krig mot droger.

16:07, 7 December 2014

Dj Blejza: Det finns människor som behandlar sina sjukdomar på egen hand med hjälp av cannabis. I dagens läge får man straff för det, varför är lagen viktigare än människans hälsa?

16:07, 7 December 2014

folke55: Själv har jag slutat knarka och supa. Tack vare den landstinsgkommunala vårdens ovärderliga hjälp. I Sverige anses ju inte narkotikamissbruk eller alkoholism vara en sjukdom bland politiker. Den lagstiftning vi har snarare stjälper istället hjälper den som missbrukar och behöver hjälp. De fysiska skadorna ökar också bland de som missbrukar får. Detta drabbar också den icke-missbrukande delen av befolkningen. Sverige tål mycket mera knark än. Men det finns en gräns naturligtvis.

16:09, 7 December 2014

Daniel: Finns det demografisk data som säger vilka grupper använder vilka droger mer? Utifrån ålder, födelseort, etnisk härkomst, kön, inkomst osv.? Finns det stöd för tesen att marijuana konsumeras mer av unga utlandsfödda, medan spice används mest av unga födda i Sverige med låg inkomst?

16:09, 7 December 2014

aarraa: fråga ,,,hur många barn måste dö , för att polisen och politiker börja fungera och fundera ett humanitär politik??

16:09, 7 December 2014

Elias: Psilocybin som finns i toppslätskivlingar har grymt bra potential i psykiatrin, likväl väljer man att betrakta det som knark. Skärpning!

16:09, 7 December 2014

folke55: Så länge medelklassen får så höga skattesänkningar kommer vardagsknarkandet att öka bland den tärande medelklassen. Speciellt bland nationalekonomer och statsvetare som inte gör någon nytta i samhället.

16:09, 7 December 2014

Jan: Varför fortsätter svenska politiker att stödja en narkotikapolitik som kostar hundratals människoliv per år, som brännmärker ungdomar och som hjälper kriminella organisationer?

16:09, 7 December 2014

Eric: Vi måste sluta använda ordet "missbrukare" som ett allmänt begrepp på de som brukar droger. Det finns brukare och det finns problematiska brukare. Learn the difference.

16:10, 7 December 2014

folke55: Det onormala blir normalt. Sant som det är sagt.

16:10, 7 December 2014

folke55: Heja Nordman.

16:10, 7 December 2014

Dw: Där har vi svaret... Problem skapar missbruk, inte tvärt om.

16:10, 7 December 2014

Alan Wilson Watts: Droger och (miss)bruket av dessa är en direkt produkt av individen och dess miljö; en djupt välmående individ som befinner sig i en trygg miljö kan utan större problem hålla sig till måttligt bruk. Å andra sidan har vi individer som lider av emotionell eller fysisk smärta, och dessa faller lättare in i vanan att kontinuerligt lindra denna smärta med hjälp av olika medel. Varför väljer vi som samhälle att beskylla enskilda droger och individer istället för att diskutera de bakomliggande strukturerna (överdriven individualism med prestations- och konsumtionshets) som leder till att folk utvecklar självdestruktiva beteendemönster som t ex missbruk? Vi är alla en del av detta samhälle, och för att hjälpa varandra måste vi vara villiga att ändra oss själva och därmed den miljö vi befinner oss i, den miljö som formar individer. Frågan är inte hur mycket knark Sverige tål, utan hur länge vi kan fortsätta söka enkla lösningar på komplexa problem. Ingen vill se sin egen del i det hela, och som samhälle vill vi inte reflektera över tanken att det svenska samhället så som det ser ut just nu är en emotionellt toxisk miljö. Bruce K. Alexander visade redan på 70-talet att morfinberoende och isolerade råttor slutade ta av morfinet då de omplacerades i större burar med möjlighet till umgänge och lek. Analogin till vårt samhälle (tack Gabor Maté) vore väl då den isolerande individualismen och den moderna konsumtionsreligionen som gör att vi skapar ett liv som går ut på att stressa oss själva och våra familjer till döds. Vi tål så mycket knark som behövs. Det måttfulla bruket är irrelevant för ett välmående samhälle, men missbruket kommer öka i takt med att lidandet ökar. Straffar vi de som redan lider så ökar vi lidandet ytterligare.

16:10, 7 December 2014

Peter : Nordman nämner brajj som "första drog" kan han med handen på hjärtat säga att han aldrig brukade/missbrukade alkohol eller tobak innan dess? Tyvärr får cannabis allt för ofta skulden när dessa andra droger kommer innan. Som att stjäla vodka från farsan och fylla på med vatten för att det inte skulle synas.

16:11, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Liam: Debattens huvudfokus ligger inte på att ställa legaliseringsförespråkare mot förbudsförespråkare (som du formulerar det), utan om attt beskriva många olika aspekter och verkligheter som kommer i anslutning till missbruk av olika droger, av vård som krävs i de olika fallen, om människor som använt och /eller varit beroende av massor av olika substanser etc. Cannabis (som jag gissar att ditt inlägg syftar på, har jag rätt?) är som sagt inte huvudfokus i debatten.

16:16, 7 December 2014

Hasse: Anso en sann krigare.

16:16, 7 December 2014

Peter : Wow, beroende går automatiskt hand i hand med brott??! Fördomar kanske?

16:16, 7 December 2014

tomten : Det är väl på tiden att få en verklighetsbaserad debatt om cannabis.För ungdomar där hjärnan inte är färdigutvecklad är det ganska skadligt men för vuxna är det inte särskilt farligt.. Dessutom måste man ju även se att Spice är betydligt mycket mer skadligt så det kanske ändå skulle vara "värt" att se över en viss legalisering då det är effekten av cannabis alla spiceanvändare söker..

16:17, 7 December 2014

folke55: #P1Debatt Att få supa är att fylla tomheten.

16:17, 7 December 2014

VictorForsberg: På plats i Kulturhuset #P1Debatt, tack vare @JohanSpanbo, intressant är bara förnamnet. Nu Håkan Hemlin (Nordman).

16:17, 7 December 2014

mixxid: #p1debatt jag skulle vilja få en definition av missbruk, vad är bruk och vad är missbruk? Kan man missbruka lagliga droger?

16:18, 7 December 2014

Peter : Tycker helt ärligt att Alexandra har lite av en attityd. Att bli hon inte började med droger på grund av synen på "kvinnor" betyder inte att alla människor och kvinnor på jorden är som henne. Det kanske påverkade henne så pass mycket att hon mådde otroligt dåligt. Fruktansvärt av Alexandra att säga "tycker du att det är själ nog att börja knarka??" usch..

16:19, 7 December 2014

Roger: Det är ju inte drogerna som är problemet; det är människor.. Utrota alla droger men problembarn som Nordman och nu hon som pratar hade hittat något annat att missbruka

16:19, 7 December 2014

Jepser: Vi måste också komma ihåg att alla missbrukar inte. Det är en minoritet. Ska det alltså vara olagligt för att en del av människor inte klarar av en viss substans? Då borde ju allt som man kan vara allergisk mot vara illigalt. Folk dör när dom klättrar i berg eller hoppar bungie jump, men det är inte olagligt för det. Istället för att kriminalisera missbrukare så tycker jag att vi ska kunna ge dom den hjälp som dom behöver. I dagens läge så förstör vi ungdommarnas liv eller vuxnas genom att trycka dom ut ur samhället, för att man vill använda säg cannabis istället för alkohol.

16:20, 7 December 2014

Andreas: Hjälper narkotikaförbudet missbrukare?

16:20, 7 December 2014

Björn: Låt denna radio debatt bli sansad, måttfull och nyanserad. Låt inte extremerna få ta över debatten. Ytterligheternas narkotika politik är det sämsta för såväl individ som för samhället i stort. Pragmatism, humanism och kunskap är bra inslag i en lyckad narkotika politik. Överdrivet repressiva narkotika strafflagar skapar mer problem än vad vad drogerna i sig själva gör. Våld, sjukdomar och misär blir bara värre av en repressiv narkotika politik. Se på Ryssland som har en utav världens hårdaste narkotika politik... AIDS grasserar, värsting opiat drogen KROKODIL härjar i Ryssland... Titta på länderna/städerna där narkotika politiken humaniserats... Portugal, San Francisco och Danmark... Narkotika dödligheten sjunker. Våldsbrotten minskar.

16:21, 7 December 2014

Andreas: Hur mycket resurser lägger polisen på offerlösa brott som dessa istället för att jaga mördare, rånare och våldtäktsmän?

16:22, 7 December 2014

Dw: Förbudet skapar mycket mer problem än det löser, det är ett faktum. Personliga åsikter och erfarenheter, myter, propaganda och moral betyder ingenting.¨

16:23, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Dw: När du säger att det är ett faktum att förbudet skapar mer problem än det löser, vad bygger du detta på?

16:24, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Alan Wilsion Watts: Du lägger skulden för missbruksproblem på konsumtion- och prestationshets, har du några tankar på hur vi ska jobba för att hjälpa människor som missbrukar ur ditt perspektiv?

16:26, 7 December 2014

Victor: Denna historia känner jag inte är ett argument. Det enda jag känner är, dåliga föräldrar. Det är klart att det finns idioter som brukar och/eller missbrukar cannabis, precis som alla andra droger! Men är detta drogens fel? Tror inte det, tror det snarare handlar om individen i sig.

16:26, 7 December 2014

Jan: "Pårökta" Men det fanns också alkohol och kanyler i lägenhten... Bra sätt att kasta skit på Cannabis.

16:26, 7 December 2014

Dw: T.ex 120.000 döda bara i Mexiko sedan 2006. Det är en direkt konsekvens av förbudet mot droger. Det bör man räkna med när man säger "kan vi bara rädda en enda från "knarket" så är det värt det..."

16:26, 7 December 2014

Peter : Så polisen hittar STARKÖL och hasch i en lägenhet som är otroligt risig, och han skyller att det ser ut så enbart på cannabis och att en legalisering skulle göra så här med alla människor på jorden? För övrigt så kan jag säga att som målare som renoverar lägenheter och har gjort så i 9 år så kan jag säga att man behöver inte vara missbrukare för att det ska se ut så i en lägenhet. Korkat

16:27, 7 December 2014

Per TP: Varför blandar man in sprutnarkomaner med cannabisanvändare och använder dem som ett argument mot legalisering?

16:27, 7 December 2014

Dw: Ca 60 mord i Göteborg i år över narkotikamarknaden . När hörde vi senast om gängkrig och mord om alkoholmarknaden? Jo: För 80 år sedan när alkohol var olagligt i USA.

16:27, 7 December 2014

Björn: Förbudet skapar paranoja i brukar ledet. Våld, paranoia och hot skapas av en allt för hård narkotika lagstiftning. Av personlig erfarenhet vet jag alltför väl att narkotika kan vara beroende framkallande, farligt och destruktivt. Men ett förbud skapar farligare droger, de farligaste kriminella sysslar med narkotika försäljning. Låt oss inta en moderat modern och kunskaps baserad narkotika politik.

16:28, 7 December 2014

spfoia: Verkligen hemska berättelser från panelen. #P1Debatt

16:28, 7 December 2014

spfoia: Vad är grejen med att folk ska perpetuera felaktiga påståenden om vad Spice är? #P1Debatt

16:28, 7 December 2014

Vahid: Nål tolerans. Ansvaret ligger i första hand på föräldrar, sedan skolan sedan politiker Föräldrar skall se till att barn går på rett bana, ta hand om barnet , ta ansvar för sitt barn, se till att barn väljer en idrotts gren efter skoltid, Skolan har ansvarig nr två efter föräldrar, barn skall inte komma åt tobak och alkohol eller droger under skoltid. i 3:e hand politiker är ansvarig att ungdomar bli sysselsätta och inte dag ut och dag in vara sysslolösa, vilket ungdomen hamnar på felbana.

16:29, 7 December 2014

Eric: Det är en skrämmande bild som polisen målar upp. All respekt och heder till poliser som får bemöta detta, men det är samtidigt ett extremt fall. Frågan är vad som orsakat det grundläggande beteendet. Dysfunktionella familjer kommer fortfarande finnas trots avsaknaden av droger och missbruk. Vad är hönan och vad är ägget?

16:29, 7 December 2014

Peter : Han började med alkohol, men i andra meningen säger att han började med hasch?! Herregud, man blir så trött på detta.

16:31, 7 December 2014

anki: varför får missbrukare aldrig frågan hur dom har råd med missbruket? Varifrån får dom pengar till detta? Vilka försörjer missbruket? Varför är pengarna tabu i diskussionen?

16:31, 7 December 2014

Dw: 2001 avkriminaliserade Portugal ALLA droger. 10 år senare hade tungt missbruk sjunkit med 50%. Drogrelaterade sjukdomar och överdoser minskade mer än 50%. Kolla upp det själva. Förbudet gör bara problemen utöver själva missbruket värre. Missbruk är ett relativt litet problem jämfört med att bli av med jobb, körkort, lägenhet. I Fängelser finns mer narkotika än på gatan.

16:31, 7 December 2014

Victor: Han drack alkohol innan han rökte Cannabis, men ändå så var det Cannabis som var gatewaydrogen?

16:31, 7 December 2014

Hasse: Till alla er som vill legaliserar droger. Välkommen o lev d livet ja levt.

16:32, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Hasse: Vill du berätta om ditt liv för oss här i chatten, Hasse?

16:32, 7 December 2014

Liam: Av de som använder droger är det bara en extremt liten procent som det slutar som tunga missbrukare. Alla som lyssnar bör komma ihåg att de här skräckexemplen inte är representabla för hur gemene missbrukaren har det. De har hittat de allra värsta exemplen. De flesta klarar av att rekreationsbruka utan problem.

16:32, 7 December 2014

Mandy: Emelie vangel Lindgren: kan ni ta upp Portugals narkotika politik och vilka resultat det givit? Läs DWs kommentar några rader ned.

16:33, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Mandy: Debatten ska handla om svenska förhållanden, kan du ge exempel på varför du vill att panelen ska diskutera Portugals narkotikapolitik?

16:35, 7 December 2014

D : Varför kan ingen nyansera bilden om cannabis och säga att man faktiskt inte automatiskt blir heroinmissbrukare bara för att man röker en joint då och då!! Ungdomarna fattar ju att den här konsensuslögnen inte stämmer..

16:35, 7 December 2014

Thomas: Legalisera cannabis istället bara. Problemen är då lösta! Både ekonomiskt för vårat land, mindre kriminalitet, mindre drogrelaterade dödsfall och sen även medicinskt.

16:35, 7 December 2014

Mandy: Hasse: jag hoppas du mår bättre nu, missbruk är en sjukdom att detta ska lösas med hjälp inte straff, tycker du narkotika politiken är bra nu där folk blir straffade?

16:36, 7 December 2014

Birgit J: En eloge til polisen som berättade om interiören i familjen som var nerdrogad och vars 2 små barn togs om hand av Socialen. Ni poliser gör ett strålande arbete ute på fältet - jag beundrar er uthållighet, skulle önska ni var många fler som jobbade med knarkhandeln.

16:36, 7 December 2014

Hasse: Har levt ett liv i stor misär med både droger o alkohol. Knarkat bort barnens julklappspengar o annat skit. Men är idag fri o mår bra. 7 år den 13/12.

16:36, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Hasse: Mycket trevlig att höra att du mår bra idag! Tack för att du ville berätta den här personliga historian.

16:37, 7 December 2014

Ampersand19: Ursäkta, vad? Varför ska inte alkohol nämnas i samma program som alla andra droger?

16:37, 7 December 2014

Dw: Vi måste titta utanför Sverige. Vi kan inte sitta i en bubbla här längre, det går inte. Tack internet!

16:37, 7 December 2014

.: Dt här var inget bra program

16:38, 7 December 2014

Dw: Nolltolerans är en dystopi!

16:38, 7 December 2014

Dw: Ett narkotikafritt samhälle menar jag.

16:39, 7 December 2014

Björn: Jag har varit beroende av heroin i över fyra år... Ett fruktansvärt liv med stölder, jagande abstinens, lögner och ständig hets... Värre än drogen heroin var det förbud som omgärdar heroinet. Det är heroinets illegalitet som gör drogen väldigt farlig. Heroin är inte särskilt farligt för de inre organen... Inte värre än vanligt morfin. Har behandlats med substitutionspreparat sedan 11 år tillbaka och lever ett fantastiskt liv idag... Arbetar och betalar skatt. Låt oss opiatberoende få vara en normal del av samhället! Normalisera narkotika politiken. Inga extremer gynnar oss narkotika beroende. Pragmatism och humanism!

16:40, 7 December 2014

Hasse: Mandy: Att straffa någon som har en sjukdom är inte bra. Men tyvärr så funkar det så här. En missbrukare kommer till soss och vill ha hjälp. Ok säger soss vi har en tid om 2 veckor då är du välkommen. Vem vet om han eller hon lever om 2 veckor.

16:40, 7 December 2014

Roger: Det här var ju inte mycket till debatt... och alkohol får man ju inte blanda in, då normaliserar vi de andra drogerna..

16:40, 7 December 2014

IvarssonFredde: Det där gjorde du bra @JohanSpanbo Tydlig och klar. Bra radioröst. Bästa drogdebatten ja hört tror ja #P1Debatt

16:40, 7 December 2014

Daniel : Magnus Linton benämner det som saknas i debatten!

16:40, 7 December 2014

Maria Larsson: Fred Nyberg nämnde att det är svårt att jämföra narkotikarelaterade dödsfall mellan länderna p.g.a olika mätmetoder, må så vara, men hur förklarar han då att de narkotikarelaterade dödsfallen stadigt har ökat i Sverige sen vi gjorde narkotika olagligt? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1475476136056724&set=pcb.1475476426056695&type=1 Den repressiva narkotikapolitiken fungerar inte, det är dags att vi tittar på andra metoder som vi kan komma åt problemen.

16:41, 7 December 2014

Jan: Och så är vi där igen med Hashpsykoser som inte existerar, det är otroligt ovetenskapligt att. i 2014 års Sverige fortfarande tala om Hashpsykoser. Lägg av

16:43, 7 December 2014

Dw: Till alla förbudsivrande missbrukare och före detta missbrukare: Hade förbudet fungerat så hade ni inte blivit missbrukare. Hur F*N kan ni försvara det hemska jävla sättet att behandla sjuka människor på? Skäms!

16:44, 7 December 2014

Hasse: Känner Anso personligen och vet vad hon har åstadkommet med sitt liv. Hon är en stor o fin människa som jag beondrar till 100#

16:44, 7 December 2014

Vahid: Hej Jag tycker vi få använda andra ord i stället missbrukare skall vi använda ordet beroende på t:ex opiom, eller heroin osv. för att när vi säger missbrukare och tänker jag vad är brukare?

16:46, 7 December 2014

Mandy: Emelie Vangen Lindgren: Jag förstår, men jag tycker vi ska in andra erfarenheter för att hitta den bästa möjliga lösningen på missbruket. Portugal genomförde en förändringen i narkotika politken i början på 2000 talet som tar bort den kriminella stämpeln från drogmissbrukare där man flyttar fokus från straff till vård. Den finns olika gränsvärden för narkotika typerna som finns, om en person tas med 10 dagliga doser eller mindre misstänkts inte personen för försäljning och fallet flyttas till socialarbetare, läkare och rättsexperter som utvärderar personen om den har ett missbrukar och bestämmer lämplig dom, ca 65/70% av ärendena läggs ner helt då personerna inte misstänkts ha ett missbruk, 15% leder till överenskommelse om behandling, 4% till böter, 10% tvingas till behandling, sista procenten är jag osäker på. Detta känns som ett mycket bättre sett att hantera missbrukare än att som i nuläget straffa brukare och tvinga folk som inte behöver vård och dom som behöver vård får inte bästa möjliga hjälp.

16:47, 7 December 2014

skitpolitik: Själv blev jag av med körkortet pga att jag rökt en joint 2 dagar tidigare och det låg kvar i blodet, Hur humant är det?

16:47, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Chatten är öppen även under Ekot - så fortsätt att skicka in era frågor, åsikter och synpunkter!

16:48, 7 December 2014

Liam: Beroende är en sjukdom, och det bör inte vara polisens jobb att bekämpa sjukdomar. Att ge böter till missbrukare är lika oetiskt som om man skulle ge böter till folk med anorexi.

16:50, 7 December 2014

Dw: Det är olagligt att äta svamp man blir hög av men omöjligt kan dö av, men det är helt lagligt för vem som helst att gå ut i skogen och äta första bästa flugsvamp och dö.

16:51, 7 December 2014

Tina: Hur kan man kalla det debatt , hittills bara hört 42 minuter skräckpropaganda för utom Magnus Linton . Tycker man borde fokusera på att droger finns och hur skall vi göra det säkrare att bruka ? tex med en avkriminalisering ,följa Portugal tex .

16:51, 7 December 2014

SunshineBlind: Hur kom det sig att Linton fick ungefär en tredjedel så mycket tid som Polisen eller eller den där missbrukaren som pratade? Och hur kommer det sig att det är 3 liberala och 12 prohibitionister i debatten? Det är ju knappast jämställt.

16:51, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: SunshineBlind: Debatten handlar i första hand inte om att ställa prohibitionister mot liberala (för att låna dina ord), utan att beröra många aspekter av narkotika/droger/knark (vård, anhörigperpsektiv, klass osv). Därför fokuserade vi på att låta många olika sorters röster få höras, och vägde inte bara "för eller emot cannabis" (som jag gissar att ditt inlägg fokuserade på?)

16:54, 7 December 2014

Peter: Vi måste kunna skilja på bruk och missbruk va narkotika, annars kommer det aldrig gå att debattera detta nyanserat. Det fortsätts med personliga anekdoter och skräckexempel från poliser, missbrukare och socialarbetare för att försöka övertyga alla om att deras bild speglar den totala verkligheten. Förstår inte hur dessa människor kan få plats i debatten? Jag får totalpanik, är så fruktansvärt less på att hålla uppe en fasad på jobbet, mot familj och vissa vänner. Jag är en cannabisbrukare och är ett polisbesök ifrån att vara en fungerade skattebetalade samhällsmedborgare till en pinne i systemet. Hur kan det finnas folk som argumenterar för den här lagstiftningen när det inte finns några dokumenterade fördelar?

16:55, 7 December 2014

Dw: 1955 om motboken: "Vi kan inte lagstifta bort bruk och missbruk" Finansminister Sköld, under slutdebatten.

16:55, 7 December 2014

Dw: Förbudet bygger på allt annat än vetenskap och fakta. Det bygger på myter och propaganda från 70-talet, som i sin tur bygger på myter och propaganda från 30-talet, och då, på 30-talet, förbjöd man det med hjälp av rasism och annat trams.

17:02, 7 December 2014

tttii: Vad tycker SR om om musikhjälpens insamling? Själv tycker jag att.det är fruktansvärt roligt att se eran moralpanik uppstå

17:02, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: ttti: Syftar du på bössan "Avkriminalisera cannabis"? Vad jag vet så kommer bössan att fortsätta vara uppe hela insamlingen.

17:03, 7 December 2014

Dw: De som tjänar mest på förbudet är langare, de som förlorar mest på förbudet är brukare, missbrukare, anhöriga och samhället.

17:04, 7 December 2014

Hasse: Peter: Vad är skillnaden på en brukare och missbrukare? Och kan inte en brukare bli en missbrukare?

17:04, 7 December 2014

Sn9fer: Droger och narkotika är inte grunden till problemen. Det är människors psyke och bakgrund som dikterar det individuella beroendet. Varför måste det vara antingen eller? Det är ingen som pratar om att socker är lika beroendeframkallande som tyngre droger och precis lika farligt. Varför är det lagligt att supa ihjäl sig? Varför är det lagligt att inta så mycket socker att du dör? Det handlar inte om substansen, utan att människor som har lätt att bli beroende kommer bli det oavsett. Sen om det gäller spel-missbruk, droger eller religion, dikteras ofta utifrån uppväxten och bakgrunden hos individen.

17:04, 7 December 2014

anki: varför törs ni inte ta upp det här med hur missbrukarna får pengar till knarket. Dom verkar ju ha hur mycket pengar som helst eftersom det inte lyfts fram som ett problem en enda sekund..

17:04, 7 December 2014

Simon: Försök att inte använda odefinierade termer som "knark". Försök att förstå varandra och hitta områden där de olika sidorna kan samarbeta och lära känna varandra. Jag är TRÖTT på att höra likadana historier så fort detta ämne tas upp och lyssna på människor som bara river runt i en massa negativitet och tragik. Belys det positiva, vad fungerar och vad är grunderna till att dessa problem finns, försök att se det ur ett högre inte så sårat perspektiv. Människor är fantastiska och inget barn med sina behov och önskemål tillfredsställda har någon anledning att försöka dämpa och reparera sig själva. En avkriminalisering är för ALLA!

17:05, 7 December 2014

spfoia: Skulle gärna förstå vad "En kyla i överklassen" betyder. #P1Debatt

17:05, 7 December 2014

Människa : Ja! Prata om att 100.000:- givits till Musikhjälpen av Avkriminalisera Cannabis!!

17:06, 7 December 2014

A: Kommer vi få höra annat än anekdoter om misär?

17:06, 7 December 2014

Liam: Till hon som nämner anhörigperspektivet: Jag är son till en pappa som var en alkoholist som söp ihjäl sig. Jag vill trots det legalisera alla droger.

17:06, 7 December 2014

Missnöjd.: Varför är Sverige styrt på falsk propaganda och varför styr folk som Beatrice Ask våran narkotikapolitik? Helt sjukt att någon så okunnig om ämnet ens får ha något att säga till om

17:06, 7 December 2014

,: Nu får ni de att låta som att de som vill av kriminalisera cannabis vill ha MER knark, när de egentligen är tvärtom?

17:07, 7 December 2014

SunshineBlind: Det är ju inte en debatt om det bara går ut på att höra perspektiv, då är det ju snarare ett seminarium. I en debatt så har ju folk tydliga ståndpunkter för hur de anser att man går vidare och försöker lösa problematiken, och argumenterar utifrån det. Hittills har jag bara hört förbudsförespråkare sitta och oja sig över "Knarket" utan några som helst konstruktiva lösningar. Speciellt skrattretande blir det då man endast pratar ytterligheter och lägger upp de som genomsnitt. Och hur kan Nyberg slippa undan med "Det är svårt att säga" på frågan om vi någonsin kommer få ett drogfritt samhälle. Bruket har ökat sen förbudets införande, likaså dödligheten. Det går INTE få ett drogfritt samhälle, och absolut inte med dagens enfaldiga approach.

17:07, 7 December 2014

Hasse: Anki: Hur tror du själv att missbrukare får tag i pengar? Stöld, rån och prostitution kanske?

17:07, 7 December 2014

Dw: Narkotika finns redan överallt. Legalisera betyder reglera.

17:09, 7 December 2014

Torsten Hallberg: Förstår inte hur man kan stå bakom dagens narkotikapolitik. Straffar sjuka människor och stöter ut dem ur samhället när de blir av med jobb, körkort och lägenhet. Det står inte mellan hårdare straff eller legalisering. Låt knarket vara olagligt men inte kriminellt (kan få fängelse för bruket). Böter och erbjuden vård räcker gott och väl som straff. Kriminaliseringen är det som gör att vi har så mycket besvär med drogerna i Sverige! Skademinimering, det är en väg vi borde följa!

17:09, 7 December 2014

ZZzz: att vara beroende av cannabis är som att ta en caffe varje morgon

17:09, 7 December 2014

LindMicke: Det finns anhöriga till missbrukare och brukare som vill avkriminalisera eller legalisera droger. #P1Debatt

17:10, 7 December 2014

Peter: Till Hasse: Skillnaden på ett bruk och ett missbruk är enligt mig när bruket går ut över andra delar av ditt liv, över personer i din närhet och över din ekonomi. Självklart kan ett bruk gå över till ett missbruk, men då måste samhället bidra med en fungerade missbrukarvård, något som inte existerar idag.

17:10, 7 December 2014

hult : Hur kan ni ens försvara en politik som har ska minska tillgång på droger samt hålla folk borta från droger när den politiken inte alls gjort den det ska??? Det finns mer droger av olika slag och folk dör som aldrig för! Varför denna kalla hand mot missbrukare och varför straffa brukare när det bevisligen inte funkar? Det är en elak inställning mot era medmänniskor.

17:11, 7 December 2014

Andreas: Vore intressant om någon tog upp den riktigt grundläggande frågan. Äger vi vår egen kropp?

17:11, 7 December 2014

En farlig "knarkare": Här i Sverige när man lider av psykiska sjukdomar så är den enda lagliga hjälp man kan få är att gå på möte med psykiatrin och få hur enkelt som helst utskrivet farliga mediciner i kemiska format, inga konstigheter. Jag lider själv av svår ångest, depression och insomnia. Har papper på att jag har adhd, diagonosen ställdes när jag var sex år gammal. Jag har nu på senare tid fått hjälp av vuxenpsykiatrin utan framgång. Provat alla möjliga mediciner för att kunna somna, leva utan ångest och dämpa min hyperreaktivitet, inget funkar. Ju mer mediciner dom skriver ut, ju sämre mår jag, har på senare tid funderat på att strunta i allt och fästa snaran och sparka undan stolen, låter hemskt men så är läget. Eller så har läget varit, idag kan jag sova, kunna vakna och känna mig utvilad och ångestfri. Jag känner hur jag kan göra saker på dagarna utan att vara helt utmattad av trötthet, min hyperreaktivitet känner jag knappt av längre. Jag känner mig normal idag, redo att leva mitt liv fullt ut. Cannabis har varit min räddare i nöden, och det är då den form av cannabis som innehåller högre halt av ämnet CBD. Kallas Indica. Att en planta som har så goda egenskaper ska anses vara skadlig för människan kan jag inte förstå. Vakna sverige!

17:13, 7 December 2014

Sn9fer: ZZzz: Helt rätt... Om cannabis hade varit farligare än kaffe hade hela Colorado blivit en knarkarkvart. Ä

17:13, 7 December 2014

Thompa: Ställ frågan om vad som har dödat mest.. Alkohol eller Cannabis? Och då pratar vi om överdoser och även dödsfall genom olyckor. Alkohol dödar människan, Cannabis ger människan hopp. Denna jävla skitpolitik vi har i detta land. Sverige kommer vara ett U-land om 10år om vi inte kommer på en ekonomisk lösning och det kommer inte hjälpa med vårat "krig" emot droger. Avkriminalisera cannabis och taxera 10%/gram och så ska ni se hur vårat land kommer att frodas ännu en gång. Vi får pengar via turism, skattningen på cannabis och även ny produkter via hampan. Människor måste sluta vara så trångsynta och öppna upp. Vi kan skapa jobb och bygga upp vårat land med hjälp på rätt sätt. Lev i nuet och den information som finns istället för den skräckpropaganda vi ger ut i detta land. #AvkriminaliseraCannabis

17:14, 7 December 2014

,: Bara straffa hjälper inte.Känner ni er bättre då?

17:14, 7 December 2014

Ricky: Vad krävs för en folkomröstning?

17:14, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Ricky: Vad skulle du vilja ha en folkomröstning om?

17:15, 7 December 2014

ZZzz: exakt Andreas att inte få exprimentera med sitt medvetande är jävligt skumt.

17:15, 7 December 2014

Stefan: Vi borde göra mer som Schweiz och ha folkomröstningar

17:16, 7 December 2014

Ricky: Andreas tydligen inte, våra kroppar styrs av människor som inte kan någonting om ämnet. Som sitter och.dricker sin alkohol varje kväll och tror dom är präktiga

17:16, 7 December 2014

Almqvist: Cannabis är en drog, men det är en lätt drog, en mycket lättare drog än många andra, som ger mycket mer konsekvenser! När ska ni (alla i Sverige) fatta att det är skillnad på drog och drog, alkohol är en av dom tyngsta! Cannabis är "knark" enbart för att det är narkotikaklassat! När ska ni legalisera Cannabisen?

17:17, 7 December 2014

Bengt Erixon: Det Magnus Linton säger just nu är så sant. Om människor fick lagliga droger istället så skulle många problem försvinna.

17:17, 7 December 2014

Bengt Erixon: Men statligt är INTE knark. Lär er ord betydelse! Knark är slang för ILLEGALA droger. Om staten delar ut den är den inte ILLEGAL! Och då kand det INTE vara knark!

17:19, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Många av er fokuserar på frågan om huruvida Sverige bör legalisering/avkriminalisering/förbud av cannabis, men hur ser ni på statusen för andra droger? Spice eller kokain, till exempel?

17:21, 7 December 2014

Ricky: Uppenbarligen om att cannabis ska avkriminaliseras, och om det skulle hända tror jag politikerna skulle få en chock när dom ser resultatet

17:21, 7 December 2014

Almqvist: Håller med Bengt Erixon! Ingen har ju nånsin dött av Cannabis, och det här med psykoser å dyligt, det får folk bara om dom har det latent, som skulle blåsa upp förr eller senare..!

17:21, 7 December 2014

Michael Lind: Bengt Erixon: Jo, det kan vara knark. Många läkemedel är narkotikaklassade, dvs knark, men med recept så får de användas.

17:21, 7 December 2014

Sn9fer: Bra sverige! Ge människor mera statliga syntetiska droger! Det är ju inte lika jobbigt att skriva ut ett par piller mot depressioner och dyl istället att gå till grunden med problemet!. Men för guds skull rör inte den 100% biologiska plantan. Nu måste det bli ett stop på detta hyckleri.

17:22, 7 December 2014

Bengt Erixon: Överlag vad som har diskuterats i dag så är det något som är genomgående. Och det är drogerna är inte det stora problemet. Vi hör trasiga förhållande, som nyss blev sagt, hur mycket misär klarar vi av i landet! Om vi till att började avkriminaliserade bruk och började hjälpa mer än vad vi gör idag så kanske vi kan få bukt med utanför känslor!

17:23, 7 December 2014

beta75: Varför heter det inte "hur mkt missbruk tål Sverige?" Mer rättvis rubrik. #P1Debatt

17:23, 7 December 2014

Ricky: Jag tycker själv andra droger ska hållas illegala. Men en avkriminalisering av cannabis skulle ha en stor positiv förändring på samhället

17:24, 7 December 2014

Bengt Erixon: Michael ja en substans kan vara både knark och medicin, men är det medicin så kan det inte vara olagligt, och är det inte olagligt så kan det aldrig vara knark.

17:24, 7 December 2014

Rolf: Frågan i rubriken är felställd: ingenting är så farligt för ett samhälle som en lagstiftningen som uppfattas som orättfärdig. Att straffa och marginalisera människor enbart på grundval av drogbruk är djupt orättfärdigt.

17:24, 7 December 2014

ZZzz: men det viktigaste när det kommer till droger är vell att ge ut rätt information. om det finns rätt information så skulle ingen röka spice istället för cannabis,

17:24, 7 December 2014

Almqvist: Bort med Spicet, genom att avkriminalisera/legalisera Cannabis!

17:25, 7 December 2014

Thompa: Emelie Vangen Lindgren, Ge bara cannabis en chans. Är ju harmlöst i jämförelse med andra droger. Man ska inte ens lägga cannabis i samma kategori som kokain, heroin och spice.. för dom drogerna dödar.. varav ordet DÖDSDROGER. Cannabis har ALDRIG dödat någon.

17:26, 7 December 2014

Thompa: Emelie Vangen Lindgren, Ge bara cannabis en chans. Är ju harmlöst i jämförelse med andra droger. Man ska inte ens lägga cannabis i samma kategori som kokain, heroin och spice.. för dom drogerna dödar.. varav ordet DÖDSDROGER. Cannabis har ALDRIG dödat någon.

17:26, 7 December 2014

Thompa: Emelie Vangen Lindgren, Ge bara cannabis en chans. Är ju harmlöst i jämförelse med andra droger. Man ska inte ens lägga cannabis i samma kategori som kokain, heroin och spice.. för dom drogerna dödar.. varav ordet DÖDSDROGER. Cannabis har ALDRIG dödat någon.

17:26, 7 December 2014

Ricky: Alla vet dock att en avkriminalisering kommer ske? Så varför inte bara göra det på en gång ist för att dra ut på tiden så mycket som möjligt. Är ca 90 % säker att det ändå kommer hända inom 20år

17:27, 7 December 2014

spfoia: Varför vill alla utom Nelly och Mattias sätta sjuka människor i fängelse? Varför vill ni att vi ska låta folk dö? #P1Debatt

17:28, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Ricky: Varför tror du att avkriminalisering kommer att ske inom 20 år?

17:28, 7 December 2014

LarsaJosefsson: Debatten i #P1Debatt ang hur mycket knark vi tål får en sjuk vinkling då 600 pers dör årligen i Sverige, är inte det tillräckligt?

17:28, 7 December 2014

ZZzz: för att det kommer ske i usa snart och vi som lille bror kommer antagligen föja efter?

17:29, 7 December 2014

Bengt Erixon: Emelie Vangen, Ricky har fel, 20 år stämmer inte. Det kommer vara avkriminaliserat senast 2018.

17:29, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Bengt Erixon: Vad bygger du det (väldigt exakta) året 2018 på?

17:30, 7 December 2014

Ricky: För att den yngre generationen har en mycket mer positiv inställning till just drogen cannabis. När den yngre generation kommer upp i riksdagen kommer vi även se en lag förändring gällande det

17:30, 7 December 2014

Thompa: Man kan ju missbruka cheeseburgare också, men inte är Mc Donalds olagligt.

17:31, 7 December 2014

Nkpg akc!!: hela debatten är vinklad. Nelly stå på dej o lägg fram all fakta som finns.

17:31, 7 December 2014

Daniel Valis Davidsson: Gör cannabis till statligt "knark" så skulle vi slippa trycka i oss 10 olika piller när vi kan använda oss av en naturlig växt som bevisat botar cancer. Jag använde mig av opiater en gång i tiden på grund av att jag fick det när jag genomgick cancer. Opiaterna och alkoholen var det som satte mig i ett beroende. Jag trodde en gång i tiden att cannabis var skadligare än opiater och bad mina cannabisbrukande vänner att sluta hålla på med det medan jag använde mig av subutex. Jag har brukat många olika droger i mitt liv men cannabis hade kunnat räddat mig från att hamnat i denna livssituation som jag är i idag. Cannabis räddar mer liv än vad det kan förstöra. Cannabis botar cancer och det finns forskning som backar upp det. Det finns väldigt många nya forskningar och studier som bevisar hur mycket cannabis kan hjälpa en medicinskt.

17:31, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Daniel Valis Davidsson: Vad tyder på att cannabis botar cancer?

17:32, 7 December 2014

Ricky: Bengt, jag skrev inom 20 år. Förhoppningsvis har du rätt, men jag är tveksam till det

17:32, 7 December 2014

Dw: Nolltolerans är fascism.

17:32, 7 December 2014

LarsaJosefsson: FP, Centerpartiet och Miljöpartiets ungdomsförbund vill legalisera knark, de övriga är imot! #P1Debatt

17:34, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Är det någon i chatten som har personlig erfarenhet av den svenska missbruksvården? Hur ska samhället kunna hjälpa människor som fastnat i tunga beroendeproblem?

17:34, 7 December 2014

ZZzz: Spelar ingen roll om cannabis botar cannabis elr om det inte botar något, om jag tycker att cananbis är bättre för mig som person så ska jag ha möjligheten att använda det om jag vill.

17:35, 7 December 2014

Dw: Före detta missbrukare: "Har du sett ditt, har du sett datt?!". Nej, så jag kan se klarsynt på saken utan att blanda in känsloargument och moral.

17:35, 7 December 2014

Maria Larsson: Emelie: Evidens och vetenskap tyder på att cannabis botar cancer http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1576089/ http://cancerres.aacrjournals.org/content/64/16/5617.short http://jpet.aspetjournals.org/cgi/content/abstract/318/3/1375 http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/66/13/6615 http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/reprint/61/15/5784.pdf http://www.medicalnewstoday.com/articles/12088.php http://bloodjournal.hematologylibrary.org/cgi/content/abstract/105/3/1214 http://www.osti.gov/energycitations/product.biblio.jsp?osti_id=5164483 http://mcr.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/4/8/549 http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/66/13/6748 http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/reprint/65/5/1635.pdf http://www.jci.org/cgi/content/full/111/1/43?ijkey=MpUgjDbqHybAU

17:37, 7 December 2014

Ang: Emelie: http://www.collective-evolution.com/2013/08/23/20-medical-studies-that-prove-cannabis-can-cure-cancer/ Det finns massor med studier att läsa om detta också. Men det finns även studier på hur de hjälper mot runt 200 andra sjukdomar!

17:37, 7 December 2014

ZZzz: Men vadå sociala orsakerna, du kankse kommer i kontakt lättare när du rökt cannabis vem är du att bestämma det? verkar ju som det är lättare för dom att komma i kontakt med andra när dom driker alkohol.

17:38, 7 December 2014

Bengt Erixon: Emelie Vangen, det är inte svårt att förutsäga framtiden genom att titta på historien. Många har gjort, en del med skrämmande korrekthet. Jag kan massa om mänskligheten historia, en hel del om svenska historia och då narkotikapolitik i synnerhet. Jag märker hur vågorna går runt om i världen angående "War on drugs". Jag har hållit på att debattera narkotikapolitiken i flera år i Sverige. Jag märker hur debatten har öppnat upp sig. Så jag läser in allt och gör en väl avvägd analys och den pekar inte på något annat än att senast 2018 är det avkriminaliserat i Sverige eventuellt reglerat. Kriget mot droger är över men vi behöver fortsatt gå igenom några slag.

17:38, 7 December 2014

Nkpg akc!!: Bra maria. Fakta!!! Det är det alla dom förbudsivrare blundar för!

17:38, 7 December 2014

Thompa: Emelie, är inte bara cancer det motverkar. Det hjälper AIDS/HIV-sjuka, MS, Reutism och parkinson. Det finns forskning, det finns bevis och resten av världen vet det.. Men vi i sverige ska vara instängda i våran syn som alla andra länder har lossat på. Och i den politik vi har idag så straffar vi missbrukare istället för att vårdar. Hela världen skrattar åt sveriges nolltolerans-politik och anser att vi ligger efter. Skulle det bli en folkomröstning om en legalisering av cannabis inom 10år så är cannabis lagligt i detta land. Vi som brukar cannabis måste gömma oss och blir stämplade som "knarkare". Vi måste göra om våran drogpolitik och en legalisering skulle ge oss ett bättre land!

17:38, 7 December 2014

Maria Larsson: Hur menar Fred att man skapar en NY grupp användare när man legaliserar/reglerar och sätter en åldersgräns på cannabis? Regleringen av cannabis fungerar i Colorado där allt färre ungdomar använder cannabis. http://www.usnews.com/news/articles/2014/08/07/pot-use-among-colorado-teens-appears-to-drop-after-legalization "the drop in teen use reflects the fact that state and local authorities have far more control over marijuana than ever before.” He argues “our goal should not be increasing teens’ perception of risk surrounding marijuana. It should be increasing teens’ knowledge of the actual relative harms of marijuana, alcohol, and other substances so that they can make smart decisions." http://reason.com/blog/2014/08/08/despite-legalization-colorado-teenagers

17:39, 7 December 2014

Bengt Erixon: Emelie ja jag har personlig erfarenhet. Man kan egentligen inte hjälpa människor i ett kraftigt missbruk. Man kan däremot vara där och vara medmänniska när den missbrukaren väljer att hitta tillbaks igen.

17:39, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Bengt Erixon: Så det finns absolut ingenting som svensk sjukvård kan göra för människor som är fast i tunga missbruk, i din mening?

17:39, 7 December 2014

Hasse: Tänk om droger hadde varit lagliga. Då hadde jag lagligt kunna bli jagad av gröna gubbar och utan att skämmas kunna under en psykos stå och tvångs runka i en telefonkiosk iklädd damkläder.

17:40, 7 December 2014

Daniel Valis Davidsson: Det finns mänskliga bevis på att om cannabis intas i oljeform och oralt så dödar et cancerceller. Det får dem att cancerceller att ta självmord. Flera människor har fått dödsdomen och sedan vänt sig till cannabisolja som sista hjälpen och så ska det inte behöva vara. Cannabis måste komma in medicinskt! https://www.youtube.com/watch?v=1miGzTwK28U

17:40, 7 December 2014

ZZzz: den här debatten va det sämta jag hört.

17:41, 7 December 2014

Ang: Jag går inom missbruksvården men är ej missbrukare och var inte heller beroende av något när jag blev skickad dit. Varför blev blev skickad dit, för att jag någon gång brukat en olaglig drog. Jag tycker det är hemskt att jag ska ta upp massa resurser som jag inte ens behöver.

17:41, 7 December 2014

Tina: jag undrar Fred Nyberg varför du bara tänker på de mellan 13-21 när du tar ställning till en legalisering ? De skall ju ändå inte hålla på med några droger alls och där behöver vi mer insatser , men de som är äldre varför skulle inte vi själva få bestämma och vad skulle dagens förbud i fortsättningen kunna ge för positivt resultat? När det i dag är totalt misslyckat .

17:41, 7 December 2014

Eric: "Varför ha en lättare narkotikapolitik?" - Skilj för det första på droger och droger

17:41, 7 December 2014

Dw: @Hasse. Skyll på förbudet istället för att försvara det. Hade droger varit lagligt hade du kunnat använda säkra produkter utan att behöva gömma dig och få hjälp direkt när det blir problem.

17:41, 7 December 2014

Daniel: Enligt experter så går det numer att byta ut 70-80% av apotekens produkter mot en växt! När nu 2 av 3 av Sveriges befolkning har diagnoser och blir medicinerade med piller, så lägger vi många hundra miljarder på mediciner årligen som skulle kunna bli utbytta mot en planta som kan odlas i princip gratis här. Jag förstår att läkemedelsbolagen är oroliga. Men nu får över 1.5 miljoner människor i USA detta utskrivet av läkare, i vårt grannland söderut Tyskland har godkänt odling för eget medicinskt bruk, satt en gräns i trafiken, diskuterar nu i stor skala hur detta påverkar samhället och man kom nyligen fram till att 12% av befolkningen använde cannabis förra året. Detta innebär att det rökte fler Tyskar än de finns Svenskar och fortfarande fungerar landet utan att märka av "knarket". Norge och Finland ger detta till cancer patienter. Danmark har vid årsskiftet 44 miljoner kronor i budgeten som är dedikerade till forskning av just växten. Vi måste inse att vi är ensamma. 6 av 8 av våra grannländer har tagit steget åt rätt håll. De vill veta hur det påverkar samhället och vi sitter kvar i Bejerot debatter med skrämselpropaganda. Helt sjukt att ingen förstår att de som drabbas värst här är äldre och sjuka barn, de som verkligen kan få hjälp tillbaka in i samhället med en växt istället för in i en ständig dimma med piller..

17:42, 7 December 2014

Nkpg akc!!: Hiva tjänar ju pengar på att ta in missbrukare i sitt behandlings hem. Inte konstigt att han är emot legalisering. Det är ju hans inkomst!!

17:42, 7 December 2014

Ricky: Ur medicinsk vinkel röker jag hellre en joint när jag ligger med 39 grader feber än att ta en Alvedon. Det är både mer effektivt och skadar min kropp inte lika mycket heller, då 5-10 personer dör varje år av Alvedon och cirka 2000 personer skadas allvarligt av det.

17:42, 7 December 2014

epilepsi: Det talas friskt i er debatt om hur skadligt cannabis är på ett växande barns hjärna med vad är i så fall andra läkemedel så som klonazepam? Är det inte galet i era ögon att det existerar många barn under tio år som redan har ett tungt bensodiazepinberoende? Jag önskar verkligen att våra läkare och forskare kan komma ur sina konservativa tankemönster. Våga pröva!

17:43, 7 December 2014

Bengt Erixon: Emelie det sa jag inte, jag sa att dom inte kan få en missbrukare att sluta om inte missbrukaren vill själv. Svensk sjukvård ska vara där när människan inser att människan är ute och cyklar och behöver hjälp.

17:43, 7 December 2014

ZZzz: om hash gjorde så hans liv gick åt helvete så skulle nått annat göra det oxå han låter ju fan inte smart.

17:43, 7 December 2014

Maria Larsson: Hasse: Droger är redan lagliga idag. Vi har legaliserat kaffe flera gånger i Sverige, alkohol och tobak är lagligt, alvedon är lagligt, magsårsmedicin är lagligt...

17:43, 7 December 2014

Bengt Erixon: Att minska överdoserna bör man ha fixar rum. Där kan man också få kontakt med vården

17:44, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Nu tog Bengt Erixon upp så kallade "fixer rooms" där missbrukare också kan få kontakt med vården - tycker ni andra att det är en bra idé?

17:45, 7 December 2014

Per: Förbud driver upp priser. Hur många säljer droger och hur många kiosker finns det? Är det inte minst 10 gånger fler som säljer narkotika jämfört med antalet kiosker. De som säljer är lönsamma på första kunden. Vilket annat företagande har den utvecklingen

17:45, 7 December 2014

Eric: Magnus belyser en mycket viktig punkt - ungdomar och effekten av falsk fakta

17:46, 7 December 2014

Dw: Att "få in dem i systemet" är STRAFF, inte hjälp.

17:46, 7 December 2014

erwinhun: Drogliberalerna möter verkligheten i #P1debatt och blir totalt krossade. Drogliberalistiska teorier spricker när de kommer ut i solen.

17:47, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Här fortsätter webbsändningen: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/469233?programid=4645

17:50, 7 December 2014

ZZzz: om människor ska få en chans att leva utan droger så borde det vara upp till var och en om man vill använda droger elr inte.:>

17:50, 7 December 2014

Nkpg akc!!: Andra alternativet till att få leva ett liv utan narkotika är att man får ha narkotika i sitt liv!!

17:50, 7 December 2014

Nikolas : Jag skulle önska att missbrukare inte behöver betala en bot ur en redan plågad plånbok, och att inte få en prick i registret som försvårar ännu mer att få jobb. Galenskap! Droger är kul, och det kommer att vara kvar i samhället, precis som det har varit i flera tusen år. Det är en del av samhället och är därför ingenting att bekämpa.

17:50, 7 December 2014

Bengt Erixon: Var någonstans fortsätter debatten? Här?

17:50, 7 December 2014

Maria Larsson: Emelie: Injektionsrum och legalförskrivning av t.ex heroin räddar liv, precis som sprututbytesprogram, varför är Sverige så rädd för att införa metoder som räddar liv och minskar skadorna?

17:50, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Här fortsätter webbsändningen: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/469233?programid=4645

17:51, 7 December 2014

Peter : Fruktansvärd debatt. Så himla mycket som prohibitionisterna sprider som är fel... Russinplockning, snedvridning som alla debatter. Jämför med helt irrelevanta saker. Snackar om barn och ungdomar när legalisering handlar om att VUXNA ska få bruka utan att straffas. Jämför en legalisering, som är KONTROLL OCH REGLERING med att släppa hastigheten FRI på vägar. Hör de inte själva hur dumt de argumenterar?

17:51, 7 December 2014

Almqvist: erwinhun: Vaaaa?? Lyssnar du inte?

17:52, 7 December 2014

Bengt Erixon: Nämen herregud Erwinhun hittar du på egna resultat. Du borde nog aldrig gå på idrotts evenemang där resultattavlan syns av alla.

17:52, 7 December 2014

Maria Larsson: Emelie: Kan man lyssna på websändningen direkt eller kommer den upp senare när den är färdig?

17:52, 7 December 2014

Jakob: Om alkohol eller tobak dök upp som "nätdroger" idag skulle de fort bli klassade. Borde vi inte förbjuda dem också?

17:52, 7 December 2014

Sn9fer: Det var ju roligt att höra att det var en jämn debatt... Titta på hur bra det gick att legalisera cannabis i Colorado. Men eftersom det fortfarande är olagligt med cannabis och andra droger kommer vi aldrig få en rättvis debatt för att folk är rädda att säga vad dom verkligen tycker.

17:52, 7 December 2014

Ricky: Är det inte konstigt att i varenda kommentars fält så är det dom som är för cannabis som är fler än dom som är mot. Samma sak när Aftonbladet hade en röstning som såg ut såhär. "Tycker du cannabis ska legaliseras" "ja- 52,9%" "nej- 42,8%" resterande röstade " vet ej". Men trots att folket verkar vara för det så sker ingen förändring..

17:52, 7 December 2014

SunshineBlind: For shame, P1. Det här var kanske den sämsta debatten jag hört om ämnet hittills.

17:52, 7 December 2014

Andreas: Va, slut? Lyssnade bara en timme, fick bara förbudsivrarna och missbrukar-anekdoterna komma till tals? Förutom nåra sekunder med Mattias?

17:53, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Webbsändningen fortsätter till ca kl 18.15 här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/469233?programid=4645

17:53, 7 December 2014

Holken: Legalisera Marijana. Det är otroligt att alkohol är ok men inte marijana ! Spajs är okso ok men canabiss är olagligt ! ingen har dött av att röka en holk. jag har rökt holk i 30 år och är frisk som en nötkärna ! Det är bara töntar som ogilar marijana ! Satsa krutet på att få undan farliga dråger som heroin, opium och morfinpastiller som läkaren skriver ut till kreto o pleto... FRI HOLK TILL ALLA !! DÅ SLAPP VI KRIG OCH MISSÄR ! HOLK GÖR DIG ÖM OCH SNÄLL !

17:53, 7 December 2014

Andreas: Droger förstör ditt liv, därför ska du kastas i fängelse och få ditt liv förstört?

17:54, 7 December 2014

Ampersand19: Andreas, ja det är ju så det varit i Sverige sedan 70-talet.

17:55, 7 December 2014

Cannalisorerna: Missbruk är inte samma sak som bruk! #P1Debatt

17:55, 7 December 2014

ZZzz: MEN DET ÄR MITT VAL OM JAG VILL TA DEN RISKEN!!!!

17:56, 7 December 2014

Dw: "Det är som rysk roulette", det är INTE som rysk roulette. I rysk roulette är chansen att dö en på 6, och om två spelar är dör en garanterat. Idiotiskt argument.

17:57, 7 December 2014

Bengt Erixon: Men det är rysk roulett med alkohol också, med hästridning också, med hockey också!

17:57, 7 December 2014

Ricky: Vad är rätt egentligen? Röka för sitt egna välmående eller inte göra det för att lagen säger att du inte får. Själv väljer jag mitt välmående före lagen

17:58, 7 December 2014

Sn9fer: Jag är mjölk-missbrukare. Jag tycker att all mjölk borde kriminaliseras!

17:58, 7 December 2014

Bengt Erixon: DW Vi pratar inte enbart cannabis.

17:58, 7 December 2014

Eric: "8 myter av cannabis" är bullshit, det är sant att det är vinklat

18:01, 7 December 2014

Peter: Hahahhahahahhaha, vad händer??? Pelle Olsson som referens??????

18:01, 7 December 2014

Holken : Jag har alldrig varit aggressiv när jag rökt holk utan är öm och snäll. Alkohol därimot får folk att vilja klubba ned varandra och använda hårda ord. Det är hykleri att man får dricka sprit men inte röka holk ! det finns inte ett enda dödsfall p.g av att någon rökt holk ! Hur många har dött av alkohol ?

18:01, 7 December 2014

Bengt Erixon: Man kan inte få ett narkotikafritt samhälle om man illegaliserar droger!

18:01, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Ann-Sofie Lilja bad precis er som deltar i chatten att höra av er och berätta om hur ni blev av med ert tunga narkotikamissbruk - vi välkomnar era berättelser!

18:03, 7 December 2014

Dw: @Bengt Erixon. Inte jag heller. 80-90% använder droger utan problem. De behöver varken straff eller hjälp, och de som får problem ska få hjälp, inte straff. Läs High Price av Carl Hart.

18:03, 7 December 2014

Maria Larsson: Fler behandlingsmetoder måste in i Svensk missbruksvård än 12-stegsprogram och substitionsbehandling. Ibogain är ett läkemedel/drog som kan bryta tunga beroenden. Patienter som genomgått en behandling blir fria från både heroin och tobaksberoende. Mer forskning på olika behandlingar bör utföras också här i Sverige.

18:04, 7 December 2014

rabban: jag är student, har haft magkatarr och en massa problem med stress, utan cannabis skulle jag ALDRIG kunna plugga

18:04, 7 December 2014

wessla: Vi kan inte både vara fria och ha ett drogfritt samhälle.

18:04, 7 December 2014

Bengt Erixon: Jag har haft ett missbruk, jag valde helt enkelt att ta det lugnt för det var inte bra för mig. I dag har jag inget missbruk mer än i lagens ögon. Jag var också alkoholist och slutade med det men tar mig en öl eller sup någon gång då och då.

18:04, 7 December 2014

Johan: Min bästa vän blev avstängd från skolan i en månad för att han rökte. Han brukade cannabis som medicin för sin adhd, han hade tidigare testat concerta men han blev deprimerad av det och då valde han att börja röka. Han kom i balans och började sköta skolan. Sedan fick skolan reda på det, dom stängde av han och han fick gå och prata om sitt "missbruk". Det resulterade med att han hamna efter i skolan och nu har han gett upp helt. Detta om något är sjukt, hoppas verkligen att folk öppnar ögonen, vilken "hjälp" han fick va?

18:05, 7 December 2014

Bengt Erixon: Man behöver inte köpa cannabis man kan odla, då blir det mycket billigare än att köpa Sativex.

18:05, 7 December 2014

mikael elev assisent : Är inte öppet bruk bättre då man inte behöver gömma sina problem för vänner etc, då finns det ju en chans att man ber om hjälp av de nära. Istället för att man ska låta det gå för långt och kanske leder till missbruk

18:06, 7 December 2014

Sn9fer: Tack Linus!

18:06, 7 December 2014

Eric: Sativex och Marinol som i princip är lagligt Spice (JWH-018 någon?), fungerar inte lika bra som riktig cannabis. Cannbis har runt 600 kemiska föreningar som på olika sätt bidrar till bredare medicinska effekter.

18:07, 7 December 2014

Trött skåning: Tydligen är man missbrukare. Jag röker gräs med jämna mellanrum dricker inte alkohol skötsam i samhället studerar mår bra. Varför ska jag omhändertas av polisen? Problemet är inte drogerna problemet är missbruk. Precis som med socker, tv-spel och mycket annat är där en risk för beroende. Titta på spelmissbruket i detta land inte blir de människor omhändertagna. Deras liv förstörs också. Vi måste lägga tiden och resurserna på missbrukarna inte brukare sluta jaga alla. Vi är ett samhälle där somliga inte klarar av vissa grejer. Eller har ni inte sett fettman i landeT? Det är en stor hälsorisk och folkfara men inte stadgar vi lagar där vi slänger in dessa människor i fängelse. Vi utbildar reglerar lär oss och utvecklas som samhälle. Dessa moralister med deras propaganda faller för fakta som är att i Sverige idag är det fler sm dör av överdoser än majoriteten av andra länder i västvärlden. Vi har också behandlingshem styrda av sektmedlar och så som Narconon som är förankrat med scientologi kyrkan. Detta är skamligt. Vi är så efter länder som Portugal som halverat sin missbruks problem genom en satsning på missbrukare och inte på brukare. Jag har kompisar som brukar cannabis som mist jobb, körkort och stigmatiserats av samhället som om de vore värsta pundarna. Fokusera på problemen låt folk som kan hantera cannabis få röka cannabis utbilda folk och sluta med all denna propaganda. Så som att man får lägre iq och annat nonsens som motbevisats i studier bland annat från Norge av alla länder. Det pratas om droger som om att du kommer bli missbrukare för att du väljer att berusa dig med något annat än alkohol. Detta är absurt. Det finns folk som kan dricka alkohol och hantera sina liv fullt ut. Min far dog av alkoholmissbruk jag har sett det själv jag har mist folk till droger och jag tar inte dessa frågorna lätt. Jag har gått från att vara starkt emot till att börja titta på siffror och studier från andra länder och blir ledsen när jag ser siffrorna från Sverige. Legalisera!

18:08, 7 December 2014

Bengt Erixon: Tack Linus!

18:08, 7 December 2014

Dw: Norman hyllar den ena drogen som hjälper honom, men avskyr den andra drogen som hjälper någon annan? #Hyckleri

18:08, 7 December 2014

Dw: Nordman*

18:11, 7 December 2014

Thompa: Jag har en vän som tog sig ur ett heroinberoende med hjälp av cannabis. Så fort abstinensen kom för honom så rökte han en joint. Det släppte abstinensen och han klarade sig att ta sig ur ett 8år långt heroinmissbruk. Han kan än idag få abstinens och ett sug för heroin.. men han röker sin dagliga joint och den känslan går över. Han tog hjälp av cannabis och ur något som hade dödat honom. Han har varit fri nu i 6år, han har familj och barn. Och han funktionerar som en helt vanlig människa. Hans sambo accepterar hans dagliga joint och stöttar honom. Hans barn älskar honom och han är världens bästa pappa enligt dom. Och han hade inte varit där han är idag utan cannabis.

18:11, 7 December 2014

Maria Larsson: Bara för att man använder ett preparat varje dag betyder inte det att man varken är beroende eller att man missbrukar. När man använder läkarförskriven medicin för psykiatriska åkommor som depression och bipolaritet så innebär det just att man använder medicinen varje dag.

18:11, 7 December 2014

Michael Lind: Jag provade cannabis när jag var 20 år och har sedan gjort så mer eller mindre regelbundet. Är rekreationsbrukare men har märkt att jag mår mentalt mycket bättre ju äldre jag blir. Om det har med cannabis att göra eller bara att jag blivit äldre kan jag inte svara på, men det spelar ingen roll. Ruset är skönt, jag mår bra, ingen skadas, jag betalar skatt.

18:11, 7 December 2014

Bengt Erixon: Mycket bra av den KD kvinnan om att hjälpa föräldrar. Men det tar inte bort att en kriminalisering av unga är än värre!

18:11, 7 December 2014

Eric: Cannabis har också räddat mig från självmord och hjälper min depression. Hellre naturligt än de otaliga biverkningar från utskrivna anti-depp.

18:11, 7 December 2014

B: Missbruk eller inte, misär eller inte, ingen har med att göra vad jag intar för droger i min kropp lika lite som vad jag intar för information eller litteratur. Det är grundfrågan. Man kan inte få ett narkotikafritt samhälle utan ett totalitär stat som vet allt om alla.

18:13, 7 December 2014

Bengt Erixon: Varför pratar ingen om WHO och att dom förespråkar en avkriminalisering av bruk?

18:13, 7 December 2014

Bengt Erixon: Men hallå ta inte tid för att progagera partier nu!

18:14, 7 December 2014

Bengt Erixon: 1 av 10? Det vet inte han! Mörkersiffrorna för cannabis brukare har han ingen aning om!

18:16, 7 December 2014

COM: Samma värdelösa snack varje gång. Ta alltid upp missbrukare. Folk missbrukar allt. Spel, socker, koffein, cigaretter. Att dra upp familjer som har missbruksproblem har man hört om VARJE drog. Inte bara cannabis. Läs artikeln där WHO påpekade att SVERIGE måste byta sin restriktiva värdelösa narkotikapolitik.

18:16, 7 December 2014

Pop: Varför pratas bara om misären. Det finns ju anledningar till att folk tar droger, för att få det trevligt. Mina finaste minnen jag haft har varit när jag intagit droger. Varför ska jag kastas i fängelse för det? Och hur legitimerar man det?

18:17, 7 December 2014

Eric: Det kommer legaliseras förr eller senare, men skilj på legalisering och avkriminalisering.

18:17, 7 December 2014

Bengt Erixon: Hur många som börjar dricka alkohol klarar det? Kommer vi att kriminalisera alkohol drickandet?

18:17, 7 December 2014

Peter: "Jag tror" "Jag tror" och idiotiska skitargument. Dags att nyansera debatten, släng ut politiker, poliser och gamla missbrukare och bjud in folk som kan bidra till en intellektuell debatt.

18:18, 7 December 2014

...: Jag klassas också som "missbrukare" då jag hellre tar en joint med grabbarna en fredagskväll och har trevligt. Än att gå ut och göra mig själv till åtlöje och må piss dagen efter bara för att jag pestat ner min kropp med gift i drickbart form.

18:18, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Debatten har gått het i programmet idag, med många intressanta röster i både panel och publik och chatten har tyvärr inte fått den plats i sändningen som den vanligtvis får. Men den kommer att läggas upp på vår hemsida (https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4645) och delas i sociala medier så att den kan läsas och delas i efterhand.

18:21, 7 December 2014

Bengt Erixon: Kommer drogerna bli mer tillgängliga då? Ja för vuxna kanske. Men inte för unga. Kan vuxna köpa på speciella ställen så MINSKAR langarna och då får unga SVÅRARE att få tag på droger. Alkohol har minskat och det är LAGLIGT!

18:22, 7 December 2014

Nikolas: Människor väljer att använda droger för att det är roligt, skönt och spännande. Så har det varit de senaste 10000 åren. Eftersom att människor väljer själva att använda droger, så är det klart att man tar "hjälp" som en bestraffning. Varför skulle man vilja ha hjälp ur någonting man själv väljer att göra med sin egen kropp? Där skulle jag säga att problematiken ligger. Det är dags att sluta kämpa emot någonting som ligger i människans natur. Vi dras till att berusa oss och få annorlunda känsla i kroppen än vad vi är vana vid. Dagen alla accepterar det, är dagen då kriminella organisationer inte kommer att tjäna pengar på droger längre, utan de går till folket. Människor kommer att våga berätta om sina problem då redan plågade människor kommer att slippa bestraffning. Utblandade droger och farliga lagliga kopior på mindre farliga olagliga droger (t,ex Spice kopia på Cannabis) kommer att försvinna. Det är så skrämmande att folk vars enda erfarenhet av droger är siffrorna på överdoser är de som ska bestämma. Det ÄR inte verkligheten. Men jag förstår, jag hade också velat förbjuda bilar, om det enda jag visste var hur många som dog varje år i bilolyckor.

18:23, 7 December 2014

He: Men portugals avkriminalisering visar ju på exakt motsatt sak att, folk använder mindre droger, och mindre dödsfall, mindre HIV och sjukdomsspridning, etc?

18:23, 7 December 2014

wessla: "Mer tillgänglighet mer missbruk" Nej det stämmer inte. Tillgänglighet=Bruk. Och det är väl så det ska vara? Låt människor själva bestämma vad dom vill förgifta kroppen med. Socker, nikotin, hasch eller sprit.

18:24, 7 December 2014

wessla: "Mer tillgänglighet mer missbruk" Nej det stämmer inte. Tillgänglighet=Bruk. Och det är väl så det ska vara? Låt människor själva bestämma vad dom vill förgifta kroppen med. Socker, nikotin, hasch eller sprit.

18:24, 7 December 2014

Maria Larsson: Fred verkar ha missat att användningen av cannabis hos ungdomar har minskat efter legaliseringen i Colorado (eller så kommer han med desinformation som vanligt...) http://www.usnews.com/news/articles/2014/08/07/pot-use-among-colorado-teens-appears-to-drop-after-legalization "the drop in teen use reflects the fact that state and local authorities have far more control over marijuana than ever before.” http://reason.com/blog/2014/08/08/despite-legalization-colorado-teenagers

18:24, 7 December 2014

Eric: Haha, lämna ifrån dig micken. Gubbe!

18:26, 7 December 2014

swggie: Även minskad rattfylla i Colorado efter legalisering

18:26, 7 December 2014

Emelie Vangen Lindgren: Vi har gått över med några minuter redan, men avslutar jag chatten - massor av tack till alla er som varit med och debatterat!

Mer information om framtida debatter hittar ni på vår hemsida (https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4645), vår facebooksida (https://www.facebook.com/p1debatt?ref=hl) , eller på Twitter (@P1Debatt) och hashtagen #p1debatt.

Allt gott till nästa gång! /webb-Émelie

18:26, 7 December 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".