Mattias Svensson. Foto: Privat
Mattias Svensson. Foto: Privat

"Alla droger borde vara legala"

Mattias Svensson är författare och redaktör på magasinet Neo. Han menar att förbud mot droger mest gör skada, både på det individuella och det internationella planet. 

− Det är upp till vuxna människor att bestämma hur de vill roa sig och koppla av.

 Har Sverige en rimlig narkotikapolitik?

 − Sverige går betydligt längre än de flesta andra västländer med sin förbudslinje. Bland annat genom förbud mot eget bruk och små innehav. Detta har i runda tal fördubblat ansträngningen på rättsväsendet och för polisen sedan 1990-talet, vilket förstås är en enorm kostnad. Samtidigt har både bruk och dödlighet i missbruk ökat.

 − Länder som Portugal och vissa amerikanska delstater har prövat försiktig avkriminalisering och vårdinsatser och vad vi sett haft goda sociala effekter av detta.

 

Görs det tillräckligt för att stoppa missbruk?

 − Vet vi hur man stoppar missbruk? Vi kan konstatera att förbud inte hjälper missbrukare, utan tvärtom förstärker deras utanförskap genom att de jagas av polis och är hänvisade till kriminella för sina inköp. Även när det gäller missbruksbehandling finns många lycksökare och lurendrejare; scientologer och den halvreligiösa tolvstegsmodellen.

 − Vi ska nog vara mer ödmjuka inför hur lite vi vet om vad man kan göra för att få människor ur missbruk istället för att skicka dem i fängelse eller till skojare för att det ska se ut som att vi ”gör någonting”.

 

Vilka droger borde legaliseras? Vilka borde vara illegala?

 − Alla droger borde vara legala både att bruka och sälja. Det handlar inte om att droger skulle vara ofarliga. Tvärtom är det nästan viktigare att inte beroendeframkallande droger är förbjudna eftersom de som hamnar i missbruk då också hamnar i större utanförskap. Man ska också komma ihåg att en illegal marknad gynnar koncentrerade och starka droger. Det blir smuggelvodka istället för mikrobryggd öl. Sak samma på narkotikaområdet.

 − Vi har också ett stort ansvar för det kaos narkotikaförbudet åstadkommer i resten av världen. Enorma summor går till organiserad brottslighet och terrorister som kan beväpna sig, korrumpera statsmakt och polis och mörda kritiker vilket vi ser i allt från Afghanistan till Mexiko. Legalisering skulle göra enorm skillnad för dessa länder.

 

Hur mycket knark tål Sverige?

 − Om vi tittar på ravetillställningar på 90-talet som ett exempel, så vittnar alla om att de var extremt fredliga trots att hundratals människor dansade natten igenom. Det enda våld som förekom var polisens brutala razzior. Ett större inslag av sådana nöjestillställningar skulle knappast vara till nackdel för Sverige, även om det kom att brukas mer av partydroger, kanske på bekostnad av traditionell alkoholservering. Men det är upp till vuxna människor att bestämma hur de vill roa sig och koppla av.

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 7 december, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".