Fred Nyberg. Foto: Privat
Fred Nyberg. Foto: Privat

"I vissa fall har vi redan passerat smärtgränsen"

Han är senior professor inom biologisk beroendeforskning, och nyligen som förste icke-amerikan utnämnd till president för INRC - en organisation som samlar världens bästa narkotikaforskare. Fred Nyberg tycker inte att det görs tillräckligt för att stoppa missbruk i Sverige. Söndagen den 8 december hör du honom i P1 Debatt:

Har Sverige en rimlig narkotikapolitik?

− I många avseende ja! Men det finns områden där den kan förbättras

 

Görs det tillräckligt för att stoppa missbruk?

− Nej, det finns mycket mer att göra. Framförallt måste man få med föräldrar på banan och börja preventionsarbetet tidigare (som på Island). Finna andra vägar för att tillgodose ungas belöningsbehov. 

 

Vilka droger borde legaliseras? Vilka borde vara illegala? 

− Inga narkotiska preparat behöver legaliseras. De som behövs för medicinskt bruk kan ju användas utan legalisering. 

 

Hur mycket knark tål Sverige?                      

− Det är svårt att säga var smärtgränsen går. I vissa fall kanske vi redan passerat den. Men skulle man kunna reducera kostnaderna för våld, skadegörelse, bedrägerier, sjukvård, så skulle man få medel för att förbättra det som idag saknas inom den allmänna sjukvården, åldringsvård, skolor med mera. 

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 7 december, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".