Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ovanliga möten, skratt och allvar, politik och kultur. Intressanta frågor debatteras direkt inför publik...

Debattforum: Låt oss prata om alkohol

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 08.16

Hur ser det ut med alkoholen 2016? Unga dricker mindre, äldre mer. I reklamen flödar kändisvinerna och Jelstinboxar säljs direkt till tonåringar. Vi pratar om alkoholens kostnader och konsekvenser.

Sveriges Radios regler för kommentarsfält gäller även i chatten, så kom ihåg att hålla dig till ämnet, annars kan det hända att ditt inlägg tas bort. 

Så vad har du för erfarenheter av alkohol? Och hur ska vi kunna dricka lagom mycket?

Olivia Wikström: Varmt välkomna till chatten! Jag som kommer hålla er sällskap heter Olivia Wikström. Sveriges Radios regler för kommentering gäller, dem hittar du här: http://t.sr.se/1gyPn1j. Nog om det, nu vill jag höra era historier!

15:51, 1 May 2016

Ex frun: Jag funderade många år på vart går gränsen där bruk blir missbruk. Måste det bli negativa konsekvenser i arbetslivet och det sociala livet innan alkoholen kan ses som ett problem? Många familjer lever ju i missbruk där problemet stannat inom hemmets väggar och då anses det ofta som ett ickeproblem,en ickeproblematik som kostar samhället mycket i form av skilsmässor och barn som far illa känslomässigt.Varför är det ok att ta hand om barn efter några glas vin när det inte är ok att köra bil?

Olivia Wikström: Intressanta frågeställningar. Hur blev det sen? Var hamnade gränsen för dig?

15:53, 1 May 2016

Per: Alkoholen skapar stort lidande för många, det är inte bara de som sitter på parkbänkarna som drabbats. I de allra flesta misshandelsfall finns alkohol med i bilden. Samma när det gäller barn som haft en s k dålig uppväxt el familjeproblem. Allt missbruk syns inte utåt, problemdrickandet sker inte sällan bakom stängda dörrar i hemmet. Allt ansvar kan inte läggas på individerna, samhället måste ta ett större ansvar.

16:07, 1 May 2016

P1Debatt: Jag började dricka regelbundet när jag gick i 6:an. @linneamicaela #p1debatt från @ModernaMuseet

16:08, 1 May 2016

ellen_hjort: "Konstigt att studentlitteratur inte är subventionerad men öl är det på universitet" - definitivt! #p1debatt

16:16, 1 May 2016

Olivia Wikström: Nu frågar Alexandra: Vad tycker ni, ska ölen verkligen vara billigare på universitetskårerna?

16:16, 1 May 2016

IR: Arbetar som näringsterapeut. En patient arbetade på kåren på ett universitet och hade enormt hög koppar enligt hårmineralanalys. Efter lång tids efterforskningar fick jag se hur öl tillverkas: i kopparkärl. Patienten hade bl.a. epilepsi. Blev långsamt frisk när hen avgiftades.

Olivia Wikström: Oj, något sånt har jag aldrig hört talas om!

16:17, 1 May 2016

Claes: Svensken har aldrig kunnat hantera alkohol. När de reser utomlands blir det en vecka med fylla.

Olivia Wikström: Så kan det säkert vara för många, om än inte alla. Hur ska man göra för att dricka lagom tror du?

16:20, 1 May 2016

Anders: Alkoholen är ett betydligt större samhällsproblem än många inser. Skatteintäkterna lockar, samtidigt som det är individer som får betala priset med stort lidande. Det krävs krafttag för att skapa förändring. Hur vill folkhälsoministern konkret göra för att minska alkoholens påverkan på samhället?

Olivia Wikström: Intressant fråga! Hur tror du själv att man kan göra det?

16:24, 1 May 2016

Claes: Ska man dricka lagom måste man sätta en gräns. Kan man inte det så är det inte vettigt att dricka alkohol.

16:24, 1 May 2016

Vera: Efter en livsomställning som en skilsmässa efter 27 år innebär, har alkoholen blivit en tröst som finns att ta till hands, då man känner sig som mest nere. Helgerna är värst och då är det "fritt fram". Jag dricker ca 75 cl per kväll, fredag, lördag och finns det en skvätt över dricker jag upp det på söndag. Jag känner rädsla för beroende. Jag tror inte det märks utåt, jag är aldrig sjukskriven för jobbet är jätteviktigt. Arbetet är ännu viktigare än alkoholen. Jag har 3-5 år kvar till pension, fasar vad som händer då. Tror att jag måste komma över min depression, bryta min ensamhetskänsla för att bli kvitt känslan att alkoholen är den mest effektiva som dövar den smärta jag bär på.

16:25, 1 May 2016

Claes: Nej, alkohol borde förbjudas. Alkohol är inkörsporten till att missbruka narkotika. Fråga en som kan detta, alkohol är värst av allt.

Olivia Wikström: Varför är det allra värst tycker du?

16:27, 1 May 2016

P1Debatt: "Jag förstod inte att det var alkoholen som förändrade pappas beteende" @ollietrygg om att leva med en pappa som var alkoholist #p1debatt

16:29, 1 May 2016

Claes: Jag tycker inte! Jag vet att alkohol är inkörsporten till missbruk av värre saker som narkotika av olika sorter. Alkohol skulle aldrig tillåtas om det kom på marknaden idag.

16:30, 1 May 2016

Lena: Tre av mina fyra barn har gått på Linköpings universitet. Dottern har doktorerat i molykulärbiologi, en son är lärare med utbildning till högstadie- och gymnasiekompetens och en son är byggnadsingenjör. Alla tre har fått arbete direkt efter sin utbildning. Ingen av dem var med i någon kår. Utan satsade helt på att bli klar med sin utbildning. De började direkt efter gymnasiet på universitetet. Tyvärr är det nog att många går med i en kår, för att de vill delta i kårens fester. Varken jag eller min man har någon hög utbildning, utan vi är helt vanliga människor. Men vi är stolta över våra barn. Jag skriver detta för att berätta att inte alla som studerar på universitet är där för att festa.

16:31, 1 May 2016

Olivia Wikström: Tycker att det var starkt av Vera att dela med sig av sin historia och livssituation. Vad tror ni andra? Hur ska man göra om man är rädd att glida in i missbruk?

16:32, 1 May 2016

Per: Inför en modern motbok med klara begränsningar och konsekvenser! Det påverkar inte den som dricker måttligt, men det kan skapa hinder för stordrickarna. Kunde vara olika nivåer som märks på olika sätt, där det börjar med en notis för att uppmärksamma personen om att de ligger på en risknivå. Går det längre kan det bli frågan om möte med rådgivare och i allvarligare fall obligatorisk behandling för alkoholproblem.

Olivia Wikström: Intressant idé. Vad tycker ni andra om den?

16:34, 1 May 2016

Anders: Mycket av drickandet sker för att dämpa ångest och skapa avslappning från den stora press som samhället ställer på individerna. Drickandet är alltså en konsekvens av ett allt hårdare samhälle och arbetsliv. I ett välfungerande samhälle ska det inte behövas, det är en tydlig indikation på större fel i samhället. Även ökande sjukskrivningar och utbrändhet visar på detta.

16:35, 1 May 2016

Claes: Inte umgås med folk som "festar" bara för fyllans skull. Den kan man leva utan. Alkohol lurar bara hjärnan.

16:35, 1 May 2016

Claes: Det som Per har verkar enkel och vettig. Jag misstänker svenska staten är rädd att förlora skattepengar, om man nu tjänar något. 25% av alla platser inom sjukvården tas upp av folk med alkoholskador. Det är inte gratis.

16:39, 1 May 2016

P1Debatt: Risken att hamna i riskbruk av alkohol är 6 gånger högre hos kvinnor i samkönade äktenskap än bland kvinnor i olikkönade äktenskap #p1debatt

16:43, 1 May 2016

Elisabeth : I Kafé programmen i TV presenteras ofta alkoholdrycker och sällan ges tips på goda alkoholhaltiga alternativ. Meny i P1 ger ett alkoholfritt sina alternativ.

16:43, 1 May 2016

Nykteristen i Göteborg: Jag är själ nykterist, har varit det i snart 38 år, dvs hela mitt liv. Många är anledningarna till detta beslut, men det allra största är att visa solidaritet till dem som drabbas av detta gift. Debatten om vem som blir alkoholist, om det beror på gener eller något annat tycker jag är ganska ointressant. Alkoholister finns och och eftersom det är svårt att se på någon vem som har denna problematik väljer jag att vara nykterist. Att beroendet är individuellt och att argumentet med att det är upp till varje person att ta vara på sig själv är djupt politiskt. Vi lever i en nyliberal värld där alla ska klara sig själv, mer eller mindre. Jag är helt övertygad om att samhällssystemet kapitalism bidrar till beroendet. Kan vi inte istället tillsammans skapa ett samhällssystem där alkohol inte behövs?

Olivia Wikström: Vad tror ni andra? Borde vi skapa ett samhälle utan alkohol, och hur ska vi göra det i så fall?

16:47, 1 May 2016

Elisabeth : Forts. Tv:s Kafé program.På t.ex julafton säger programledarna att "man måste ha mumma till julmaten" mm. Barn som hör detta drar slutlednongen att det finns ngt gott att dricka på högtiden förrän de är vuxna och får dricka alkohol. På juldan har samma Kafé program inslag om alla barn som lider av berusade föräldrar på julafton.

Olivia Wikström: Vad brukar du själv använda för alkoholfria alternativ?

16:52, 1 May 2016

medelålders man: Jag tappar intresset av alkohol vid stress, trötthet eller vid deppighet.Varför är det så? Har mycket god tillgång till alkohol. dricker ca 1,5liter öl och ca 4cl sprit i veckan företrädesvis vardagar.

16:52, 1 May 2016

Nils: Dagens alkoholnorm är skadlig för samhället som helhet. Alkoholdrickande ses som normalt eller t o m eftersträvansvärt. Vid sociala sammankomster är oftast alkoholen det centrala, inte mötet med andra. Många träffas främst för att dricka och vuxna människor ser med barnslig förtjusning på alkoholen som något spännande som de ser fram emot. I dag kopplas nykterhet bl a ihop med religiositet. I världens mest sekulära land ses det därför ned på. Som nykterist blir man ifrågasatt när det istället borde ses som beundransvärt att ta avstånd från drickandet.

16:56, 1 May 2016

Mikaela: Min pappa var alkoholist och dog tyvärr när jag var 14år. Jag är uppvuxen i en finare förort söder om Göteborg. Jag, mina äldre syskon och min mamma har aldrig fått någon hjälp. Hur vore det om vi lagstadgar hjälp till de anhöriga och medberoende som många gånger mår mycket sämre än missbrukaren.

Olivia Wikström: Vad tror ni andra om det? Behövs det en sån lag?

17:00, 1 May 2016

Claes: Den stora frågan är varför alkohol måste existera. Det innehåller inget nyttigt eller bra. Ställer mest till elände för alldeles för många människor.

Olivia Wikström: Samtidigt är det många som dricker måttligt och har det som intresse att till exempel prova fina viner. Så för många verkar det ju ha mycket bra i sig. Vad tänker du om det?

17:04, 1 May 2016

Elisabeth : Det finns flera goda alkoholfria viner och cider, men men skulle behöva tips vilka som är goda och inte. Det lär finnas god alkoholfri öl men jag har inte hittat ngn bra sort. Superbra om man fick guidning i alkoholfritt i samband med alkoholreklameb

17:04, 1 May 2016

Pia: Har en nära bekant som dricker. En i övrigt förståndig ung individ som förlorat både jobb och körkort till följd av detta. Är i princip aldrig nykter och ligger okontaktbar i lägneheten. Har varit på vård flera gånger men det verkar inte hjälpa. Enligt socialtjänsten krävs det mer för att det ska bli frågan om tvångsvård, men vad är det egentligen som krävs? Det bör finnas större möjligheter till tvångsvård av alkoholberoende. Nu är det oftast helt upp till individen att välja vård om de inser sig behöva det och de kan skriva ut sig själva när de känner för det. Oftast finns det bakomliggande orsaker till alkoholproblemen (t ex depression el andra trauman), behandling av dessa bör vara första steget vid behandlingar.

17:05, 1 May 2016

Olivia Wikström: Vilka spännande historier, erfarenheter och idéer ni har! Nu kör andra timmen igång här på Moderna Museet.

17:07, 1 May 2016

P1Debatt: All form av missbruk är en form av självmedicinering säger Hillevi Wahl i #p1debatt från @ModernaMuseet

17:09, 1 May 2016

Mikaela: När ska vi börja förebygga alkohol konsumtionen i Näringslivet. I vissa branscher tex. Media branschen kan medarbetarna få en gratis fylla varje dag om de vill. Hur ska vi förändra detta?

17:11, 1 May 2016

europé: varför ställs inte frågan om anledningarna till fyllerikulturen hos svenskarna har att göra med kostkulturen i förhållande till länderna söder om Bryssel dvs Frankrike Italien Spanien Portugal där fylleriet inte tar sig uttryck som i Sverige. Svenskar äter exempelvis enormt med sött jämfört med andra europeer.

Olivia Wikström: Intressant aspekt, verkligen. Vi försöker få in så många vinklar som möjligt på varje ämne i programmet, men det får inte alltid plats. Kanske får det plats om en stund! Vad tror ni andra här på chatten om det här? Vad hänger matkulturen och alkoholkulturen ihop?

17:13, 1 May 2016

Claes: Jag är inte intresserad av vinprovning. Ut med alkohol och tobak. Två varor som tar död på mängder av folk.

17:13, 1 May 2016

Claes: Mikaela: Vi kommer aldrig ifrån alkoholen. Det verkar anses som något fint att dricka.

17:13, 1 May 2016

Lise: Skulle något som är så personlighetsförändrande, för med sig såna enorma skador på individer och grupper - och därmed samhällskostnader - vara accepterat? Varför ska alkhol vara så lättillgängligt och normativt?

17:13, 1 May 2016

P1Debatt: @hilleviwahl "Jag var tvungen att bryta med mamma pga missbruket, jag var så förtvivlad, jag höll på att slå ihjäl henne med en stekpanna"

17:14, 1 May 2016

Rickard: Bort med folköl och motsvarande cider från vanliga butiker. Det är främst alkoholister och ungdomar som dricker dem. Max 2.25% i butikerna. Korta ner öppettiderna för systembolaget, finns ingen större orsak till att det öppnar före kl 12 el t o m senare. Kortare öppettider innebär även större chans att de med ett dolt missbruk träffar på bekanta. Att drickandet märks socialt kan få en viss avskräckande effekt. Håller med han som föreslog ett motbokssystem. För att minska risken för att någon köper ut åt annan kunde man själv välja att lägga in spärrar som inte kan tas bort direkt.

17:14, 1 May 2016

Olivia Wikström: Vad tror ni om det som Lise och Nils är inne på? Hur ska det bli mer okej att bryta alkoholnormen och vara nykterist?

17:16, 1 May 2016

Mona: Hur påverkas barn när de ser deras föräldrar och andra vuxna dricka och bli måttligt fulla?

17:16, 1 May 2016

P1Debatt: Alkoholreklam är absolut nödvändig säger Alkoholgranskningsmannen, Mattias Grundström i #p1debatt

17:17, 1 May 2016

Claes: europé: Franska befolkningen har fettlever när de når 60 år. Inte särskilt bra.

Olivia Wikström: Alla matkulturer har säkert sina för- och nackdelar

17:19, 1 May 2016

Maria: Jag var nyligen, efter många år sen sist, på konferens på en av de stora rederiernas båtar. Min grupp åkte hyrbuss till färjan. Vi hade hunnit cirka en timme från hemstaden då den första flaskan korkades upp och bjöds laget runt. Detta hade föregåtts av initierade diskussioner om vad som var bästa alkoholinköp på Tax-freen. Ingenting hade ändrats på 25 år - trots allt vad vi nu vet om missbruk, riskbruk och droger (ja,Ingenting har ändrats på 25 år - trots allt vad vi nu vet om missbruk, riskbruk och droger! Ja, alkohol är en av drogerna.)

17:20, 1 May 2016

Mikaela: Förbjud alkoholreklamen!

17:20, 1 May 2016

Olivia Wikström: Vad tycker ni andra? Hur ska man hantera alkoholreklamen?

17:20, 1 May 2016

Maria: forts. Konferens på färja: vi "pumpades" med alkohol, och det var hela tiden helt normativt att vi alla ville och skulle ha vin och sprit till maten - det frågades inte ens om det önskades alkoholfritt alternativ (som det görs vid matbeställningen, om veg. eller annat).

17:23, 1 May 2016

Nils: Inför en ny kvalitetscertifiering för företag, kommuner, myndigheter osv. Den kan de få om de uppfyller höga krav på nyktra företagsfester och alkoholfri representation. På många arbetsplatser är alkohol en av de främsta förmånerna för de anställda och grupptrycket är stort. Det är antingen drickande eller inget deltagande alls i dessa aktiviteter, som kan vara nog så viktiga för sammanhållningen.

Olivia Wikström: Spännande idé, vad tror ni andra?

17:24, 1 May 2016

P1Debatt: Mer kunskap och metoder för anhörigstöd är viktigare än lagstiftning säger @gabrielwikstrom i #p1debatt

17:33, 1 May 2016

Claes: Ärligt talat. Det är hur enkelt som helst att få tag i alkohol även om den inte är insmugglad. Dessa personer som pratar så vet inte hur samhället fungerar.

Olivia Wikström: Insmugglad alkohol är ju en del i att minderåriga dricker. Men såklart är det många unga som får tag på alkohol på andra sätt.

17:37, 1 May 2016

P1Debatt: Jag har alltid kunnat synas, dansa och ha kul utan alkohol, berättar @Wasima_ i #p1debatt från @ModernaMuseet

17:39, 1 May 2016

PIA: Jag vill handla alkoholvaror i min livsmedelsbutik. Jag förstår inte hur vuxna människor kan tycka att systembolaget är det rätta.

17:39, 1 May 2016

Olivia Wikström: Håller ni andra med Pia? Borde vi avskaffa Systembolaget och sälja alkohol i vanliga livsmedelsbutiker istället?

17:40, 1 May 2016

Elsa: Prata mer om alkohol och äldre! Det är absolut ett växande problem.

Olivia Wikström: Verkligen en viktig aspekt att ta upp. Tyvärr får inte allt plats i samma program! Men kanske kommer panelen in på det nu mot slutet. Och så kan vi ju prata om det här i chatten! Vad tänker du kring alkohol och äldre?

17:42, 1 May 2016

Claes: NEEEEJ!

Olivia Wikström: Jag antar att det var ett svar på frågan om avskaffande av Systembolaget?

17:43, 1 May 2016

Maritta/psyksjuksköterska: Det har blivit en konstig normalisering när det gäller unga, alkohol och sex i samband med alla konstiga dokusåpor som sänds i tv och som dessutom innehåller tävlingar. I dessa fall gäller inga lagar... det är riktigt tragiskt att vi alla tittar på när alla dessa unga människor får totalt skämma ut sig blotta sig... det är ibland svårt att förklara för ungdomar hemma att det inte är tufft utan det slutar bara med problem... och programmen gör bara att droger är acceptabelt och du kan bli kändis om du har tur...

17:43, 1 May 2016

PIA: Sänk åldersgränsen för ungdomar att kunna köpa alkoholvaror. Varför smuggel eller fulsprit ? Lär ungdomarna att konsumera alkohol under värdiga former.

17:43, 1 May 2016

s20: Själv har jag goda erfarenheter, dricker gärna ett glas vin, någon gång ett glas starksprit till avec eller en drink, men dricker mig aldrig berusad, slår inte barnen eller beter mig. och just det har jag gjort i 40 år. Och många med mig.

17:45, 1 May 2016

BarbroHansson: #p1debatt Att vi inte pratar mer om alkoholen o vad den stället till beror på att så många Svenssons vill ha sitt drickande ifred!

17:46, 1 May 2016

Elin: Jag har aldrig varit berusad. När jag var i 17-18 åldern och var ute slutade folk att prata med mig när de upptäckte att jag inte drack! När jag dansade vilt och glatt trodde folk däremot att jag var jättefull.

17:47, 1 May 2016

kri: Frågan Varför avstår du från alkohol Som ställs av programledaren Den innebär alltså att frågaren ser drickandet som det normala och att inte dricka är det avvikande beteendet Avstå från något Jag skulle vilja att man vänder på frågandet Varför dricker du alkohol Då blir utgångspunkten en annan och mycket sundare och friskare /

Olivia Wikström: Spännande idé kring hur man kan bryta alkoholnormen. Hur tror du att man ska få fler att ställa den frågan, istället för den första?

17:50, 1 May 2016

Anna: Fanns det inga andra förebilder för ungdomar/unga människor som inte använder alkohol? Besviken, det hade varit kul att höra något mer seriöst. Folk som tränar, unga muslimer-dock ej denna dj,vuxna barn till alkoholister etc. Annars bra program, tack! Speciell eloge till Hillevi Wahl!

Olivia Wikström: Vi vill såklart ha in så många olika röster som möjligt i programmet! Men programtiden räcker helt enkelt inte till. Vi får säkert tillfälle att återkomma till ämnet, om du har förslag på någon du vill höra så maila gärna p1debatt@sverigesradio.se

17:53, 1 May 2016

Olivia Wikström: Nu ska vi snart börja runda av. Vad har ni för avslutande tankar?

17:55, 1 May 2016

Mikaela: Vad kostar det i kronor att ha en medarbetare som dricker för mycket och kanske utvecklar ett missbruk?

Olivia Wikström: Intressant fråga, nån här på chatten som har koll på det?

17:59, 1 May 2016

P1Debatt: Det är svårt att gå på en fest för mig, det finns alltid bara massa alkohol, säger en person i publiken #p1debatt

18:00, 1 May 2016

Janne: Jag läser FN s senaste rapport om alkohol fler än 3 milj människor dör varje år på grund av alkohol ( 250 000 tusen dör av narkotika ) Enligt Uppsala fredsforskningsinstitut så dör ca 100.000 människor varje år av krig Hur kan ett demokratiskt land som Sverige sälja drogen alkohol som tar livet av 5000 människor per år. Alkohol orsakar en betydande del av cancerfallen i Sverige . Kostnader för alkohol har utretts många gånger och 100 mrd per år torde vara en rättvisande siffra. Varje dag fylls tidningar och digitala nyheter av människor som dör, våldtas, misshandlas. Kvinnorna vet inte att 30% av bröstcancern beror på ,deras vindrickande Det är ytterst märkligt att alkohol har blivit normen i vårt samhälle För snart 100 år sedan var röstade riksdagen om ett totalt förbud för drogen alkohol och det väldigt liten marginal att nej sägarna skulle vinna. Hur kan människor ställa fram droger till sina vänner ? Svenska människor har låtit sig manipuleras av alkoholmarknaden Svenskar vet inte att 50% av jorden befolkning är nyktra

Olivia Wikström: Många siffror där!

18:04, 1 May 2016

Mikaela: Fortsätt tala om detta viktiga ämne så kan vi förhoppningsvis hjälpa fler missbrukare, anhöriga, psykiskt sjuka mfl.

18:04, 1 May 2016

Mikaela: Jag vill höra Agneta Trygg nästa gång.

Olivia Wikström: Ja, det vore spännande! Tar med oss det önskemålet.

18:05, 1 May 2016

Janne: En person som börjar missbruka alkohol vid 15 års ålder och sedan hamnar i kriminalitet kostar samhället ca 450 milj kr innan persone dör en för tidig död i 55 års åldern ( Uträknat av Umeå kommun )

18:05, 1 May 2016

Olivia Wikström: Vilka tänkvärda diskussioner det blivit idag! Tack för det. Nu har det blivit dags att stänga chatten för den här gången. Fortsätt gärna diskutera i sociala medier och använd #P1debatt. Vi är tillbaka 5 juni och då handlar det om kungahusets vara eller inte vara. Ha det bra tills dess!

18:11, 1 May 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".