#Könsgapet: Se löne­skillnaden i ditt yrke

Välkommen till Sveriges Radios #Könsgapet. Här kan du se skillnaden i lön mellan män och kvinnor, yrke för yrke. Börja utforska nu, eller läs mer nedan!

P1 Debatt: Hur mycket ojämställdhet tål Sverige?

Så här gör du
#Könsgapet har en rad olika funktioner som du kan utforska. Alla dessa hittar du i rullistan högst upp. Du kan exempelvis sortera grafiken för att se endast de yrken där kvinnor har högre medianlön än män och vice versa. 

Resultatet som visas i #Könsgapet presenteras med en så kallad normalfördelningskurva. Den baseras på medianlöner och de högsta och lägsta lönerna inom varje yrke. När siffrorna presenteras visuellt får vi en fingervisning om hur gapet ser ut mellan männen som har högst lön och kvinnorna som har högst lön. Och detsamma med gapet i de yrken där lönerna är lägst. 

#Könsgapet, detaljerna
Idén till #Könsgapet är inspirerad av en visualisering som datajournalisten Simon Rogers presenterat på The Guardians datablogg. Lönerna har vi hämtat från SCBs siffror över 2012 års lönestrukturstatistik för hela ekonomin.

För att presentera #Könsgapet används löner för de 10:e, 25:e, 50:e, 75:e och 90:e percentilerna som normalfördelas. Vi tycker att normalfördelningen ger en rättvis bild över skillnaden i det enskilda yrket. Det bland annat eftersom räknesättet tar hänsyn till hur höga och låga lönerna är för både kvinnor och män som befinner sig i toppen och botten av löneskiktet.

Med yrke menas grupper som sorteras under en så kallad SSYK-kod. Totalt finns det 355 yrkesgrupper som hos SCB har tillgängliga siffror för lönespridning. Därför är det också viktigt att komma ihåg att vissa skillnader kan förklaras av att de anställda jobbar i olika yrken.

Vissa av yrkesgrupperna saknar data för hela spannet som används för att visa normalfördelningen. I fall då medianlön saknas har vi helt valt bort yrket från presentationen. I fall då någon av de övriga percentilerna saknas, visas ingen normalfördelningskurva.

#Könsgapet tar inte hänsyn till eventuella olikheter i de anställda kvinnornas och männens ålder, utbildningsbakgrund, arbetstid eller vilka sektorer de arbetar i. En sådan så kallad standardvägning brukar myndigheter som Medlingsinstitutet göra när de mäter skillnader mellan kvinnors och mäns löner och utvecklingen genom åren.

Eftersom SCBs metod för insamlandet av löner skiljer sig mellan olika sektorer och yrken är det inte lämpligt att använda #Könsgapet för att dra slutsatser om löneskillnader mellan olika yrken.

Klicka här för att läsa Medlingsinstitutets senast rapport över löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Klicka här för att läsa mer om hur SCB sammanställt lönerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista