Rätt fråga

Partierna om pensionärsskatten

6:53 min

Att pensionärer betalar mer i skatt än andra löntagare har retat upp många. I höstas sänktes skatten för pensionärerna för att mildra effekten av jobbskatteavdragen som gynnat de som jobbar i dag. Men Gunilla Pålsson, 67, kräver mer.

– Jag undrar varför pensionärerna ska betala högre skatt än de som arbetar, man har en lägre lön betalar ändå mer skatt, jag tycker det är lite förnedrande.

– Det skulle vara jätteroligt att veta vad partierna tänker göra. Jag tror många pensionärer röstar efter vad partierna har att säga och bryter helt mot vad de har röstat på tidigare för det är en jättestor fråga, säger Gunilla Pålsson från Färjestaden på Öland.

Sveriges Radio söker efter svar på Gunilla Pålssons och försöker framför allt få svar på vad partierna lovar framöver.

Folkpartiets hemsida finns inga löften - men partiet påminner om att alliansen redan har sänkt skatten för pensionärer med mellan 600 och 1000 kronor i månaden sen 2006.

För en dryg månad så sa Moderaternas tyngsta namn i sammanhanget, finansministern Anders Borg, till TT att det inte finns något utrymme för fler skattesänkningar till pensionärer just nu när han pressades på frågan.

– Det ska vi naturligtvis titta på framöver. Finns det väldigt kraftiga nya finansieringskällor så får man väl titta även på det. Men man måste ha väldigt starka skäl att sänka en skatt när man tungt måste finansiera det, till exempel med minskade utgifter eller höjda skatter, sa Anders Borg (M).

Centerpartiet skriver på sin hemsida att de vill "sänka skatten ytterligare för de med lägst pension" - men utan precisera med hur mycket och när.
"När ekonomin tillåter vill vi fortsätta sänka skatten för pensionärer."

Kristdemokraterna har varit ute i debatten flera gånger senaste åren och talat högt om skattesänkningar för pensionärer och går så långt att dom på sin hemsida klart ut skriver att dom "på sikt vill sänka skatten för pensionärer så att den hamnar på samma nivå som för löntagare."

– Hittills har vi lyckats med att halvera det gap som funnits och jag hoppas att pensionärerna ska finna en tilltro till att det är en ambition för mig som kristdemokraterna att utjämna skillnaderna och inte ha någon skillnad mellan pensionärer och löntagare, säger deras riksdagsledamot Anders Andersson som är ledamot i socialutskottet.

Hade det inte varit smartare att införa jobbskatteavdraget från början då och gått långsammare fram?

– Efterklok kan man alltid vara, säger Anders Andersson, men motiverar behovet av jobbskatteavdragen för att snabbt komma tillrätta med den växande arbetslösheten.

Sverigedemokraterna skriver under rubriken pensionärsskatten på sin hemsida:
"Sverigedemokraterna vill över den närmaste fyraårsperioden kraftigt sänka skatten för pensionärerna. Frågan om sänkta skatter för pensionärer är i första hand en rättvisefråga men handlar även om att stimulera konsumtionen hos en grupp som idag nödgas vrida och vända på varenda slant."

Miljöpartiets inställning i frågan syns i deras förslag till budget i höstas där de skriver att de är positiva till regeringens skattesänkning för pensionärer som gjordes då men samtidigt pekar på klyftan som ändå finns kvar.

"Vi ser det som bekymmersamt att skillnaden mellan pensionärer och löntagare ökar nu när ett femte jobbskatteavdrag aviseras. Vi delar inte alliansregeringens principiella synsätt att det ska vara högre skatt på pension än på lön"

Vänsterpartiet gav ett vallöfte i partiledare Jonas Sjöstedts 1 Maj-tal.

– Vi börjar med att ta bort pensionärsskatten helt för dem som har upp till 12 000 kronor i månaden.

I Vänsterpartiets förslag skulle skatteklyftan försvinna helt för de med en pension upp till 12 000 kronor och alla med pensioner på upp till 16 000 kronor i månaden får sänkt skatt.

Även om löftet bara rör pensionärerna så är Vänsterpartiet det parti som på partihemsidan tydligast nämner de andra grupper vid sidan om pensionärerna som inte fått ta del av skattesänkningarna för löntagare.

"Vänsterpartiet tycker att man ska betala lika stor skatt vid lika stor inkomst oavsett om inkomsten kommer ifrån lön, pension, a-kassa eller föräldrapenning m.m."

Socialdemokraterna vill att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska "avskaffas steg för steg". Första steget väntas ge en genomsnittspensionär 50 kronor mer i månaden.

Men i vilken takt det kan ske sedan kan inte riksdagsledamoten och vice ordföranden i socialutskottet Lena Hallengren ge besked om och skyller helt på alliansen och dess jobbskatteavdrag för att "orättvisan" har skapats.

– Om det har tagit åtta år för att skapa den här klyftan så är det klart att det tar några år för att ha tillräckligt med resurser för att man återigen ska betala samma skatt, men det är viktigt och vi ska ta det steg för steg och vi ska börja direkt efter valet, men det kommer inte gå på fyra år, det ska vi vara ärliga med att säga, säger Lena Hallengren.

Den 24 juni i år höll partiledaren Stefan Löfven (S) en presskonferens där han presenterade ytterligare en satsning på pensionärsskatten. För garantipensionärer innebär det ungefär 75 kronor mer i månaden, enligt Socialdemokraterna.

Inkomstklyftan mellan pensionärerna och löntagarna har minskat med 16 miljarder kronor men lika mycket återstår. Om KD lyckas förverkliga sin ambition att utplåna den, om det finns pengar till det, och om de får med sig de andra allianspartierna hela vägen, kan inte riksdagsledamoten Anders Andersson säga då både det ekonomiska läget avgör och hur väl Kristdemokraterna lyckas i valet.

– Gärna en starkare ställning vilket innebär att vi med större kraft kan motivera en fortsatt sänkning. Allt påverkas naturligtvis av den allmänna ekonomin i både Sverige och Europa och därför vore det fel av mig att ange tidpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista