EU-valet 2019

Alice Bah Kuhnke: Människor i storstäder måste ändra sina liv

1:59 min

Reseavdraget är inte det stora problemet. Istället är det personer i storstäderna som måste ändra sin livsstil, enligt Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet.

Sverige är ett av dom länder som ger mest skattelättnader till fossila bränslen i hela EU, enligt en färsk rapport från EU-kommissionen.

I Sverige kan man till exempel göra reseavdrag. Kostnaden för det beräknas i år till 6,3 miljarder kronor. De pengarna går till bilresor, till exempel folk som bor på landsbygden och måste ta bilen till jobbet.

Enligt Alice Bah Kunke är inte subvention för reseavdrag det stora problemet, då det till stor del utnyttjas av personer utanför storstäderna. De stora klimatbovarna är, enligt Alice Bah Kunke, de som flygpendlar mellan Stockholm och Göteborg.

– Det stora problemet som vi måste rikta våra insatser mot inför den största utmaning som mänskligheten har stått inför, handlar mycket om att människor i storstäder måste ändra sina liv i större utsträckning än de som inte har några alternativ. De måste använda bilen och behöver sin flygplats, men mellan Stockholm och Göteborg så kan man åka tåg, säger Alice Bah Kunke, när hon frågas ut av programledarna Monica Saarinen och Olle Wiberg i P1-morgon, inför inför EU-valet 26 maj.

Alice Bah Kunke säger i utfrågningen även att Miljöpartiet vill införa en så kallad tvingande utsläppsbudget.

– De mål som satts upp är frivilliga och långsiktiga. Det handlar om mål till 2050. vi har inte den tiden på oss att minska utsläppen. Vi måste minska utsläppen nu. därför har vi på vetenskaplig grund tagit fram en en metod där varje land får en utsläppsbudget – en maxgräns – för hur mycket utsläpp man får göra, säger hon.

Har inte EU en sån här budget redan?

– Nej, det som finns är ett frivilligt åtagande. Men det finns inget som är bindande och tvingande i att de olika medlemsländerna faktiskt ska minska sina utsläpp. 

Enligt ansvarsfördelningen, som är bindande för alla medlemsländer, ska varje land minska utsläppen med en viss mängd fram till först 2030, och sen 2050. Rika länder ska få ner dom mer, fattiga mindre.

– Det är utvärderande lagstiftning. Inte tvingande. Och det är den stora skillnaden.

P1-morgons utfrågningar inför EU-valet

Ställ dina frågor! Mejla europapodden@sverigesradio.se.

Mån 6/5 Karin Karlsbro, Liberalerna

Tis 7/5 Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet

Ons 8/5 Malin Björk, Vänsterpartiet

Tors 9/5 Peter Lundgren, Sverigedemokraterna

Fre 10/5 Soraya Post, Feministiskt initiativ

Mån 13/5 Fredrick Federley, Centerpartiet

Tis 14/5 Sara Skyttedal, Kristdemokraterna

Ons, 15/5 Heléne Fritzon, Socialdemokraterna

Tors 16/6 Tomas Tobé, Moderaterna

Ordningen är lottad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista