Stefan Holm firar sin guldmedalj. Foto: Vincent Thian/Scanpix
Fyra OS som förändrade världen

OS i Aten 2004

74 min

Efter att ha gått miste om det olympiska hundraårsjubiléet 1996 gjorde Grekland allt för att få bli OS-värd 2004. Den här gången gick det vägen och därmed kunde de olympiska spelen återvända hem - till platsen där allt började för över 2 500 år sedan. Grekland storsatsar och finansierar det enorma OS-projektet med stora och billiga lån. Baksmällan efteråt kommer som ett brev på posten och OS satte fart på oron över Greklands ekonomi. För Sveriges del sammanfaller spelen med en helt unik era i svensk friidrott och 2004 var året då friidrottarna frälste Sverige.

Men vad rör sig egentligen i Stefans Holms huvud när han tar sig för ansiktet och förbereder sig inför ett hopp? I första delen av Fyra OS som förändrade världen får du höra just detta och mycket annat. Som varför en cyklist väljer att OS-ladda i ett instängt pannrum och hur många meter en häst egentligen måste hoppa för att klara ett OS-hinder. Under de 28:e sommarspelen flödar historieromantiken, samtidigt som det världspolitiska läget också gör sig ständigt påmint. En jättelik zeppelinare svävar över stan och övervakar festen.

Ett program av Therese Rosenvinge. Producent: Magnus Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista