Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgonsnack, vardagstips och historier från verkliga livet.
Foto: Jenny Grimsgård

Emmas syndiga och goda chokladbollar

Vilken rätt är mer rätt att laga på ämnet gamla synder än chokladbollar? Dels för att de alldeles för länge haft ett rasistiskt namn. Men också för att många idag tycker att smör och socker är en slags synd. Redaktionen tycker mest att det är gott.

3 dl havregryn
1 dl socker
75 g rumsvarmt smör
4 msk kakao
3 msk mörk rom eller punch

några nävar rostad kokos (lägg kokosen i het stekpanna, låt dem få lite färg, ta upp dem) 

Gegga ihop alla ingredienserna kokosen och rulla dem till bollar. Doppa bollarna i kokos eller kakaon, och låt stå i kylen i minst en timma innan servering. Hugg tänderna i dem!

EXTRARECEPT!

Kanel och lingontryffel ( om du känner dig för vuxen för chokladbollar av någon anledning)

250 gram choklad av valfri karaktär, men en mörk rackare på 70 % är alltid bra!
1 dl vispgrädde
1 dl frysta lingon
2 msk kanel
kakao blandat med kanel till att rulla bollarna i

Hacka chokladen fint, värm grädden het och häll den över chokladen. Vispa runt tills all choklad har smält, smaksätt med kanel. Låt röran stelna i rumstemperatur och ställ den sedan i kylskåpet så att den stelnar. Innan du skall rulla dina små kulor så blandar du i de frysta lingonen. Rulla kullorna och rulla dem sedan än en gång, men då i kakao blandat med kanel. Förvara i kylen. Have fun!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".