Brott & straff

HD fäller man för oaktsam våldtäkt

2:01 min

En man fälls för oaktsam våldtäkt i den första vägledande domen där Högsta domstolen prövat nya samtyckeslagen. HD sänker straffet till två år.

Högsta domstolens första utslag om den så kallade samtyckeslagen, som trädde i kraft för ett år sedan och som tydligare än tidigare lagstiftning säger att frivillighet ska uttryckas vid sexuella kontakter.

Fallet handlar om en man i Västerbotten som hade samlag med en kvinna han övernattade hos. Mannen säger sig ha uppfattat att kvinnan ville ha samlag. Kvinnan uppger att hon inte deltog frivilligt och att hon vid tidigare tillfällen sagt att hon inte var intresserad av att ha sex med mannen.

HD finner det bevisat att gärningsmannen har genomfört de sexuella handlingarna utan att kvinnan har deltagit frivilligt. Det är dock inte bevisat enligt HD att gärningsmannen handlat uppsåtligt men däremot att han handlat grovt oaktsamt.

Mannen fälls för oaktsam våldtäkt, en brottsrubricering som är en följd av den nya samtyckeslagen. I hovrätten dömdes mannen för våldtäkt och då till tre år och tre månaders fängelse. HD sänker straffet till fängelse i två år och tre månader. I påföljden ingår även andra brott som mannen döms för, våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista