Polisbrist

Dålig polisnärvaro i glesbygden

1:06 min

Polisen är inte är en "naturlig del av samhället" i glesbygden i Norrlands inland. Det säger poliser till P1 Programmet "I lagens namn".

Polisen är synlig i städerna längs kusten och i större tätorter. Men bemanningen är desto glesare i inlandet. Konsekvensen blir att polisen har långt att åka vid utryckning.

I programmet "I Lagens Namn" som sänds sänds idag klockan 12:00 i Sveriges Radio P1, svarar Mikael Säll - Lindahl, regionpolischef i Nord, på kritiken. Bland annat att man bryter mot samhällskontraktet;

– Jag håller med om att samhällskontraktet står på spel, men inte att det har upphört att gälla.

Mikael Säll - Lindahl hoppas att den satsning på 10 000 nya poliser inom fem år som regeringen lovat ska vända utvecklingen.

– Det är därför den här regeringssatsningen, en enig politikerkår egentligen, står bakom polisen. För det är samhällskontraktet som måste säkras, därför tycker jag det ändå ser positivt ut.

P1-programmet I lagens namn, sänds söndag klockan 12. Du hittar det även i appen SR-play. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista