1 av 4
De tävlande i Möllebacksskolan klass 5B Tove Wantzin, David Olsson, Jacob Holmqvist, Jacob Andersson och Adam Pactwa. Foto: Carina Melin/SR Blekinge
2 av 4
Filip Nord, Teddy Wendt, Claudia Koozi, Tudor Maria och Elias Holgersson i klass 5 Karlshamns Montessori. Foto Carina Melin SR Blekinge
3 av 4
Annie Lövström, Frans Forsberg, Tommy Johansson, Erik Rolander och Evelina Håkansson i Kallingeskolans klass 5. Foto Carina Melin SR Blekinge
4 av 4
Tove Bergkvist, Erik Bäckius, Christoffer Winnow, Axel Olsson och Emma Borgström i klass 5 Friskolan Svettpärlan. Foto Carina Melin SR Blekinge

Svettpärlan vann fjärde omgången

I den fjärde kvartsfinalen av Vi i femman möttes två Karlskronalag. Friskolan Svettpärlan vann över Saltöskolan med 16 poäng mot 14.

I den tredje kvartsfinalen av Vi i femman blev det Kallingeskolans klass 5 som tog hem spelet. Kallingeklassen mötte Nättrabyskolans klass 5B, som fick se sig besegrat efter en rafflande final.

Kallingelaget fick en poängs övervikt efter en fråga om Mjällby AIF, och drog ifrån ytterligare en poäng på en fråga om ekvatorn.

När det var dags för den avgörande Stegen, var ställningen 11-13 till Kallinge, och Nättraby satsade allt på att välja den svåraste fempoängsfrågan. Nättraby klarade sin fråga, men det räckte inte för att hämta hem Kallinges försprång, som vann med en poäng, 17-16.

Därmed möter Kallinge segraren i kvartsfinal 4 på torsdag 28 januari.

I den andra kvartsfinalen av Vi i femman mötte klass 5 Karlshamns Montessori klass 5 i Torhamns skola i Karlskrona.

Matchen slutade 17-13 till Karlshamns favör, efter att lagen legat precis jämnt fram till andra omgången av snabbfrågor.

Då var ställningen precis lika, 7-7, men sedan drog Karlshamns Montessori ifrån och svarade rätt på fyra snabbfrågor på raken.

Det försprånget höll i stort sett i sig fram till den avgörande Stegen, då Torhamns skola satsade allt på att vinna genom att välja den svåraste frågan med högst poängantal.

Men bägge lagen svarade fel på Stegen, där det gällde att få fram en hög byggnad i Sverige med en diameter på 110 meter. Bägge lagen svarade Turning Torso, rätt svar var Globen, och därmed hade Karlshamns Montessori vunnit.

Det betyder att Karlshamns Montessori möter Möllebackaskolan från Sölvesborg i den första semifinalen 2 februari.

Klass 5B Möllebacksskolan i Sölvesborg vann den första kvartsfinalen av Vi i femman i Blekinge.

De tävlade mot klass 5B Spandelstorpsskolan i Lyckeby.

Det var en spännande match ända in i slutminuten. De två lagen var mycket jämna och efter att de svarat på delmomentet Stegen stod det lika.

Först på den sista utslagsfrågan var tävlingen avgjord.

Möllebacksskolan vann med 19 poäng mot Spandelstorpsskolans 18 poäng.

Möllebacksskolan går nu vidare till seminfinal den 2 februari. Vem de kommer att möta avgörs på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".