Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Upplivande inspiration

Publicerat fredag 7 november 2014 kl 18.59

Fredag eftermiddag. Törnerska villan kurar skymning insvept i vita presenningar. Fasadarbetets alla ljud har tystnat och de flesta av mina kollegor i Berwaldhallens administration har gått hem.

Vi som är kvar laddar för konsert, veckans andra framförande av Hector Berlioz symfoniska drama Romeo och Julia med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Robin Ticciati, dirigerar och sångsolister är Katija Dragojevic, mezzosopran, Andrew Staples, tenor och Alastair Miles, bas.

Efter en veckas avhållsamhet är konsertsuget starkt och friskt. Jag ser verkligen fram emot kvällens musikupplevelse!

Nyss hörde jag musik av helt annat slag på galan för Musikförläggarnas pris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. De flesta kategorierna är inriktade på den allra senaste popmusiken indelad i fem kategorier. För nyskriven konstmusik finns två priser i kategorierna stor ensemble/opera och mindre ensemble/kammarmusik.

Vinnare i de konstmusikaliska kategorierna blev Daniel Börtz med Sinfonia nr 12 och Anders Eliasson (postumt) med stråktrion Ahnungen. Övriga nominerade var B Tommy Andersson,  Benjamin Staern, Tebogo Monnakgotla, Andrea Tarrodi, Catharina Palmér och Henrik Strindberg.

Förmiddagen tillbringade jag i ett möte med styrelsen för Kungliga Musikhögskolan, KMH. En av många frågor som avhandlades var den pågående byggnationen av ett nytt campus. Efter över ett års markarbeten fortskrider nu själva byggandet i snabb takt. Planen är att kunna ta de totalt 16.000 hypermoderna kvadratmetrarna högskola i bruk från hösten 2016. Mycket inspirerande!

Upplivande inspiration har jag fått också i veckans många möten med mina medarbetare. Både Radiokörens och Sveriges Radios Symfoniorkesters programråd har sammanträtt. Vi har också haft en lång sittning kring våra varumärken och ett kreativt möte med ledningsgruppen. Och till det en förhandling och andra fackliga samtal samt enskilda sittningar med några av cheferna.

Mitt schema är tätt, men jag tycker verkligen att det är mycket roligt med alla dessa diskussioner. De är dessutom helt nödvändiga om vi ska kunna utveckla verksamheten på ett kraftfullt sätt. Allas kompetens behövs.

På onsdag har jag arbetat i exakt tre månader som konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Jag har uppskattat varenda minut.

Helena Wessman, den 7 november 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".