Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Verksamheten vilar på medarbetarnas samlade yrkesskicklighet

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 11.00

En konserthusverksamhet fordrar stor yrkesskicklighet i alla led. Som chef känner jag stor ödmjukhet inför våra sångare, musiker och administratörer.

Ja, tänk vilka fantastiska musiker och sångare vi har! Igår var det Sveriges Radios Symfoniorkester som återigen bevisade sin enastående kapacitet i ett program med färgsprakande och virtuos 1900-talsmusik.  

Jag är en person som inte bryr mig särskilt mycket om titlar och börd, men inför genuin yrkesskicklighet böjer jag mig ödmjukt.  

I min värld handlar det bland annat om att geschwint duka om podiet under en konsert, om att skapa ett fint möte med varenda en i biljettkön och i foajéerna och om att med ett aldrig sinande tålamod svara mot de vitt skilda behov som finns hos en personalgrupp på över hundra personer.  

Det handlar också om att med noggrannhet hålla ordning på vår ekonomi, om att med precision leverera det flöde av trycksaker, statusuppdateringar och pressmaterial som hör marknadsföringen till och om att med blick för människor och skeenden planera och leda våra produktioner och turnéer. 

Det handlar även om att odla våra kontakter med artister och agenturer och med flera års framförhållning lägga ensemblernas stora programpussel, om att se till att rätt noter alltid finns på plats i tid och om att med skarpt öra leda inspelningsarbetet.  

Det handlar om att se till att publiken får korrekt och inkluderande information om varje program, om att vårda våra instrument och om att ge praktiskt och tekniskt stöd till alla de som varje vecka nyttjar våra lokaler i Berwaldhallen och Radiohuset. 

Och det handlar inte minst om att till fulländning behärska sitt instrument och sin röst, så att tonsättarens och dirigentens intentioner utan hinder och med konstnärlig innerlighet kan nå våra åhörare. 

Som konserthuschef har jag många anledningar att känna ödmjukhet. Vår verksamhet vilar på medarbetarnas samlade yrkesskicklighet och alla grupper har avgörande betydelse för slutresultatet. Och det blir i de flesta fall väldigt bra. 

Igår var det som sagt konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester. På programmet stod Concert Romanesc av György Ligeti, Klarinettkonsert av Carl Nielsen samt Konsert för orkester av Béla Bartók. Dirigent var slovakiske Juraj Valcuha och som solist fick vi höra Radiosymfonikernas soloklarinettist Andreas Sundén. 

Carl Nielsens klarinettkonsert är ett virtuost stycke musik som Andreas Sundén gav ett rasande skickligt framförande. Som jag har skrivit tidigare hyllar vi i höst Carl Nielsen 150 år genom att presentera hans solokonserter med tre av våra musiker. Tidigare har vi fått lyssna till konsertmästaren Malin Broman och soloflöjtisten Anders Jonhäll, som också de bjöd på ett fullkomligt lysande musicerande. 

Så gjorde också Sveriges Radios Symfoniorkester som igår trollband publiken med sin tekniska skicklighet och medryckande spelglädje. Jag var knappast ensam om att lyssna till den hisnande musiken med ett leende på läpparna.  

Till lycka för er som missade gårdagens konsert repriseras den ikväll och kan höras både på plats i Berwaldhallen och direkt i Sveriges Radio P2. Inspelningen sänds en andra gång på förmiddagen den 16 december och finns sedan på Sveriges Radio Play. Missa den inte! 

Radiokörens yrkesskicklighet har denna vecka nyttjats till repetitioner i Studio 2. Nästa vecka får vi höra våra sångare på  konsert igen, då tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i ett riktigt juligt program under ledning av den svenska dirigenten Marit Strindlund. De konserterna tycker jag också att ni ska ta chansen att höra. 

Själv tar jag chansen att stänga arbetsveckan redan nu. Min avsikt var att jobba hemma i Västerås idag (vilken var tur med tanke på att det råder kaos i tågtrafiken), men solen skiner så jag stryker "jobba" och ägnar resten av dagen åt att rätt och slätt vara hemma. 

Trevlig tredje advent på er! 

Helena Wessman, den 11 december 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".