Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Våren, Östersjöfestivalen och ett uruppförande

Publicerat fredag 11 mars 2016 kl 18.57

Både våren och Östersjöfestivalen 2016 är i antågande och administrationen arbetar hårt med att färdigställa spelåret 2016/2017. Parallellt förbereds den långa turnén med Sveriges Radios Symfoniorkester i april. Och ikväll uruppförs Marie Samuelssons nya verk "Afrodite – Fragment av Sapfo. Kärlekstrilogi - nr 1" .

Ah! Solen skiner och luften är klar och hög. En hektisk arbetsvecka lider mot sitt slut och jag ska snart få lyssna på Sveriges Radios Symfoniorkester. Innan dess blir det en löprunda längs Djurgårdskanalen. Kroppen är lite pirrig. Jag tror minsann att det börjar bli vår. 

Inte bara våren är i antågande. Så också Östersjöfestivalen 2016. Festivalchefen Michael Tydén och projektledaren Kajsa Hallhagen jobbar för fullt med att få de sista bitarna på plats inför måndagens presskonferens. Marknadskoordinatorn Annica Sand och Carin Balfe Arbman, som ansvarar för presskontakterna, riggar med trycksaker, inbjudningslistor och pressinformation. 

Jag ska inte föregripa måndagens presentation, men kan säga så mycket som att Östersjöfestivalens konstnärlige ledare Esa-Pekka Salonen och medgrundaren Valery Gergiev svarar får två konserter var och att Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester kan höras flera gånger. Resten av programmet håller lika hög profil, så det är inte utan att jag är stolt över det vi har att erbjuda. 

Stolt är jag också över det fina arbete som görs inom administrationen med att färdigställa spelåret 2016/2017. Programcheferna och de tre programråden finslipar innehållet. Marknadsavdelningen levererar snygga trycksaker och kampanjutskick på löpande band.  

Nästa vecka får våra abonnenter den broschyr vi hoppas ska övertyga dem om att teckna sig också för nästa säsong. 

En nyhet av praktisk art är att vi ändrar starttiden för helaftonskonserterna torsdags-fredag med Sveriges Radios Symfoniorkester. Ny tid blir kl 19.00. För de korta konserterna, lördagsserien och Radiokörens serie gäller samma tider som tidigare. 

Parallellt med planeringen för nästa spelår pågår ett intensivt arbete med att förbereda den långa turnén med Sveriges Radios Symfoniorkester i april. Elva konserter på 17 dagar ska det bli; först i Spanien och därefter i Italien. Daniel Harding dirigerar, förstås. Pianisten Maria Joao Pires och violinisten Veronica Eberle turas om att vara solist.  

Egentligen börjar turnén veckan innan då vi presenterar de tre turnéprogrammen för hemmapubliken. Både musiker och administratörer lär vara lätt utpumpade då turnéperioden avslutas den 3 maj. 

Förra veckans ledighet tillbringade jag på Gotland. Att komma dit förskjuter alltid perspektiven. Bland annat påmindes jag om vikten av att upprätthålla den kulturpolitiska ambitionen att svenska medborgare ska ha tillgång till ett rikt kulturutbud oavsett bostadsort eller ekonomiska förutsättningar. I detta ligger bland annat att ge länsmusiken och länsteatrarna goda förutsättningar och att stödja initiativ från enskilda kulturarbetare. 

Vårt land är rikt på kreativa och handlingskraftiga människor och Gotland är inget undantag. Musiklivet är omfattande och av hög kvalitet - året om. Där finns länsmusik och en mängd föreningar, kyrkliga samfund och enskilda personer som tillsammans skapar ett brett konsertutbud. Där finns kulturskolan, studieförbunden, kyrkorna och föreningarna som bas för alla dem som musicerar själva. 

I musiklivets ekosystem hänger allt samman. En verksamhet som den vi har i Berwaldhallen är beroende av att det finns ett livaktigt musikliv i hela landet. Precis som landets musikliv är beroende av de stora institutionerna. Låt oss vara rädda om den helheten!  

Mörkret faller och kvällens konsert ska snart börja. Daniel Blendulf dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester i "Stormen" av Peter Tjajkovskij och Jean Sibelius femte symfoni. Därutöver får vi vara med om uruppförandet av Marie Samuelssons nyskrivna verk "Afrodite – Fragment av Sapfo. Kärlekstrilogi - nr 1" med mezzosopranen Katija Dragojevic som solist. Det ser jag verkligen fem emot. 

Trevlig helg! 

Helena Wessman, den 11 mars 2016. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".