Alexandra Pascalidou om biblioteket i Rinkeby: "Där fanns Marjatta"

2:40 min

Journalisten, författaren och folkbildaren Alexandra Pascalidou berättar i Sisuradios tvåspråkiga Popula om hur intresset för de frågor hon driver vuxit sig fram, uppväxten i Grekland och i Sverige och varför biblioteket i Rinkeby blev hennes tillflykt.

Innan livet i Rinkeby bodde Alexandra Pascalidou i en liten bergsby i Grekland tillsammans med sin mormor och morfar. Hennes mamma jobbade i en annan stad och familjen hade varken råd med dagis eller sjukvård. Alexandras mormor var analfabet och hennes morfar, som bara hade ett ben, var döende i cancer. Det andra benet hade han förlorat i kriget mot nazisterna som invaderade Grekland.

Orättvisorna i uppväxten har satt sina spår och i en tidig ålder bestämde Alexandra sig för att förvandla ilskan till sin drivkraft.

"Jag ville förändra världen"

Du kan inte växa upp med en kvinna som aldrig gått i skolan och inte få ett rättvisepatos. Du kan inte bo i Rinkeby hela ditt liv och inte se orättvisorna och inte se diskrimineringen och rasismen som alla pratar om och som alla känt av.

– Jag blev ju väldigt ledsen och väldigt arg med jag bestämde väldigt tidigt för att jag skulle förändra det här, säger hon.

Biblioteket

Biblioteket i Rinkeby har spelat en stor roll för Alexandra Pascalidou. I sin bok Bortom mammas gata har hon valt att lyfta upp den finska bibliotekarien Marjatta som ledde henne till hemliga böcker.

Jag kommer från en familj utan några som helst förutsättningar. Min pappa drack för mycket och det var kaotiskt hemma. Och jag flydde till biblioteket för där fanns Marjatta. 

Just nu

För tillfället skriver Alexandra Pascalidou på en ny bok och föreläser runt om i Europa om demokrati, mångfald samt hot mot media och journalister. Hon har nyligen läst in boken Bortom mammas gata som ljudbok. I Popula berättar hon även om reaktionerna som kommit i samband med den. Lyssna på hela intervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista