1 av 3
Christina Höglund tappade inom ett år allt sitt hår. Foto: Mauro López.
2 av 3
Christina har en peruk, men använder den aldrig. Foto Marie Hansson, Sveriges Radio
3 av 3
Christina och hennes pojkvän gjorde en dokumentärfilm om håravfallet. Filmfoto: Niklas Forhell.
Att tappa håret

Alopecia - när håret inte längre vill vara med

"Jag har aldrig velat använda peruk"
7:12 min

För fyra år sen kom Christina Höglund med kortfilmen "Vikten av hår" där hon berättar om resan att på bara några månader tappa allt hår i autoimmuna sjukdomen Alopecia universalis. Kan håravfall få dig att tappa fotfästet och din identitet? Hör Christina berätta för Marika Carlsson och Hanna Hedlund om sin resa från rädsla och sorg till stolthet.

Någon som verkligen fått känna på vilken identitet som sitter i håret är Christina Höglund. Under några några månader tappade hon allt hår i Alopecia, en autoimmun sjukdom.

Det som händer för den som drabbas av sjukdomen är att kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet som gör att allt, eller delar av håret faller av för att kanske aldrig komma tillbaka.

När Christina Höglund diagnostiserades gick hon på Dramatiska Institutet i Stockholm. Något som gjorde att hon bestämde sig för att fånga sitt håravfall i en kortfilm - "Vikten av hår" - som blev färdig 2010.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".