Hasse Brontén och Marika Carlsson. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Pallar inte.
#Stadsfejden

Slaget om bästa staden i Sverige

I veckans Marika i P4 snackade vi stadsfejder. Hur ser det ut där du bor?

Programmet är sänt men det är aldrig försent.

Hör av dig till oss och berätta!

MARIKAIP4@SVERIGESRADIO.SE

Varje vecka får vi hundratals mejl från er som lyssnar på Marika i P4. Men aldrig någonsin har vi varit med om en sådan storm som den här veckan när vi var nyfikna på vad det finns för stadsfejder runt om i landet som INTE BARA handlar om kampen mellan Stockholm v/s Göteborg. 


"Det finns två stycken facebookgrupper som heter just "Bästa med Falun är bussen till Borlänge" respektive "Bästa med Borlänge är bussen till Falun"

Var ett tag dom slogs om vem som hade flest medlemmar i dessa grupper.

//Patrick


SANDVIKEN VS Gävle

"Sandviken har ju ett av Sveriges mest framgånsrika bandylag. Inte en jävel från Gävle kunde bry sig mindre".


"Säg åt tönten bredvid dig att alla vill inte till Stockholm jag har inte varit där sen dom införde tullarna finns många andra fina städer norrköping t.ex."


"Tjo! 

Det finns en fejd mellan Kumla och Hallsberg. Jag själv är från utanför Kumla, och jag fick tidigt lära mig av min far att Hallsberg är bortom värdens ände. Det finns ett talesätt att "det bästa med Hallsberg är att det är enkelt att ta sig därifrån". Hallsberg anklagas ofta för att vara huvudleverantör av 'original', skumma människor som man gärna skojar om.

Själv har jag flyttat till Stockholm av rädsla för att bli biten av en Hallsbergare.
Ha're gôtt!"
/Dennis 


"Jag har för mig att i derbymatcherna i hockeyns division 3 i Småland, mellan Diö och Lenhovda, så sjunger Lenhovda-klacken "Lenhovda är ett bättre lag, för vi har ett systembolag!"


Många Uppsalabor har nog med åren blivit sura över att Uppsala betraktas som en förort till Stockholm. I alla fall jag har upprörts av det. Kommer i håg att Harald Tröjtiger kalkade Uppsala just det i ett tävlingsprogram på 90-talet.

Andreas i Uppsala 


"Det var en stockholmare, en göteborgare och en Malmöbo som var ute och gick på en väg. Då sparkade en av dem till en flaska och fram kom en ande. Anden tackade dem och gav dem vars en önskan. Stockholmaren började, han ville att alla som hade flyttat ifrån Stockholm flyttade tillbaks. Klart sa anden. Göteborgaren sa att alla goa gubbar och kärringar som flyttat ifrån Göteborg skulle flytta tillbaks. Klart sa anden. Malmöbon frågade om alla stockholmare var i Stockholm nu? Ja sade anden. Alla göteborgare är i Göteborg? Ja sade anden. Då önskar jag mig en Gin och Tonic".

Mvh en skåning


"Vi kallade alltid Ö-vikarna för "klyktattare" för de hade Y på sin registreringsskylt. Vi blev kallade för "asen" för vi från Umeå hade AC på bilarna. På 60-talet var det lite fejd mellan de bilburna ungdomarna i Umeå och Ö-vik".

"Lillan" i Umeå

Här i Norrland är det alltid bråk mellan byar och kommuner, och jag förstår inte varför. Av nån outgrundlig anledning föds man upp med hat mot de olika bygderna. Norsjö, Malå, Lycksele, Skellefteå med mera. Och vi har alla ett gemensamt hat mot Umeå.

Det är bara medfött :)
Mvh, Ian Hjelte, "slå mig int, ja ä frå Malå!"


"Hej!

Ni är så sköna J
Jag måste bara säga som inföding i Stockholm att det är bara vi från Stockholm som inte
får vara patrioter. Vi får inte älska vår stad, tala gott om den, vara stolta att vi är härifrån
utan att uppfattas som dryga. Dessutom är det fritt fram att skämta om oss utan att det 
får uppfattas kränkande från vår sida (fast själv bjuder jag på det). Det är också märkligt att när
man kommer till en annan stad i landet så är det ok att vi blir illa behandlade bara för att 
det hörs att man är stockholmare…..

Hoppas på fortsatt trevlig fredag från mig till er!"
Karina


"SANDVIKEN VS Gävle

Sandviken har ju ett av Sveriges mest framgånsrika bandylag. Inte en jävel från Gävle kunde bry sig mindre.

Säg åt tönten bredvid dig att alla vill inte till Stockholm jag har inte varit där sen dom införde tullarna finns många andra fina städer norrköping t.ex"

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".