Har du misslyckats i köket någon gång? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Har du misslyckats i köket någon gång? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Chatt

Maraton i misslyckade matlagningsförsök

Utspädd blodpudding någon?
1:28 min

Många lyssnarbrev om matfadäser ramlade in till Marika i P4. Här hör du Hanna Hedlund läsa upp Kerstins brev om hur 12 dl mjölk blev 12 liter när receptet på blodpudding missförstods.

I dag pratade vi mat i Marika i P4. På varenda kanal kan man se ett matladningsprogram eller kockar som tävlar, det finns miljontals kokböcker, recept på internet, överallt är det MAT.

Men varje gång Marika ska göra en köttgryta så blir det en katastrof.

Vi frågade er vilka matkatastrofer ni varit med om i köket och som vanligt överträffade ni oss mer än vi vågat vänta ...

Läs alla berättelser i chatten:

Missade du att berätta om din matfadäs?

Nu är chatten stängd men du kan fortfarande skriva i kommentarsfältet eller mejla oss.

Ronnie: Marika har flera gånger försökt göra långkok på köttgrytor. Ni vet köpt bra kött, följt receptet, bilden på maträtten såg fantastisk ut. Men när det är dags att äta så smakar det fantastiskt gott men köttet är så segt att det gnisslar. Någon som känner igen sig? Passa på att bikta er nu!

13:10, 16 January 2015

talkshowip4: Har du misslyckats i köket någon gång? Vad hände då?

13:19, 16 January 2015

THERESE : Hej. Jag bor i Frankrike sedan -91 och här är långkok nästan en nationalrätt. Tips. Du ska göra grytan dagen innan och nästa dag värma på i runt 1 timme. Sedan finns det obligatoriska ingredienser för att köttet ska få smak. Purjolök är ett måste .

13:27, 16 January 2015

marit: Mitt värsta var en " ickematlagningskatastrof" dvs det blev ingen mat lagad. I mitten av sjuttiotalet var vi unga,nyblivna föräldrar som var nyinflyttade iett trevligt område. Vi hade precis börjat lära känna en familj som vi umgåtts lit med ute på lekplatsen. Det var dags att ta steget till att börja umgås lite mer så jag bjöd in familjen på middag och dag bestämdes. Dagarna och kvällarna gick och en kväll när vi försökte få en kolikledsen son att komma till ro ringde det på dörren. Där stod våra nya bekanta glad, finklädda, med barnvakt ordnad därhemma,säkert såg de fram mot en trevlig kväll tillsammans med vuxna människor.dessa vuxna människor stod som två frågetecken och förstod ingenting! Vi fick be dom gå hem igen det var inte långt,en trappa upp och komma tillbaka om enstund.under den stunden hann vi åka och köpa pizza så det blev trots allt en trevlig kväll.

13:27, 16 January 2015

Ronnie: Det är ju fredag, vilken av alla dina middagar har du misslyckats mest med?

13:28, 16 January 2015

Birgitta Lundgren Enköpin: Jag skulle göra laxaladåb till mitt 30-årskalas och toppa dem med löjrom och såg på skylten i fiskdisken att det var ett ganska bra kilopris. Men det det stod hg. och inte kg. som jag trodde så jag drog till med ett kilo och blev ruinerad i kassan. Nåväl till laxaladåberna, jag följde receptet och blötlade gelatinbladen, hade aldrig använt gelatin tidigare. Jag kramade ur gelatinbladen och SLÄNGDE dem, vidare använde jag gelatinvattnet och blandade i lax, ägg mm.hällde upp i portionsglas och in i kylen där de fick stå till nästa dag. Dagen efter när jag skulle servera dem så såg det ungefär ut som spyor toppad med den svindyra löjrommen. Har aldrig mer använt gelatin fast jag är 65 år idag, fick "gelatinskräck" tror jag.

13:29, 16 January 2015

Therese: Man ska inte ha för fint kött, Högrev, fransyska eller ytterlår är bra grytkött. Låt det puttra minst 4-5 timmar beroende på hur stora bitar du gör, lycka till Marika! :)

Ronnie: Tack för ditt tips Therese! Jag ska försöka framföra tipset.

13:35, 16 January 2015

Ann i Småland: Jag skulle göra mig till att laga risgrynsgröt och risallamalta till jul och använde min bortgångna mammas recept ,tänkte den skulle bli lika god som den alltid var när "mamma" gjorde den ,men risgrynen är nog inte samma nu som då ,för jag kokte och satte ut den till att svälla ,,,och DET gjorde den ,Blev mer som Stenhård pudding ,suck ,en hel 5litersgryta som jag fick skrapa ur lite på toppen för att få ihop till lite malta iaf ,smaken var den samma ,fast inte konsistenten.Mamma skrattade nog gott åt mig från sin sida :)

13:36, 16 January 2015

Barbro Svensson Odenssval: Hej Marika. Ca 50 år sedan när vi var unga och bodde på vandrarhem (där man har gemensamt kök). Så skulle vi steka en kyckling. Jag tyckte då att stekgrytan inte var ren. S-E fick för att göra ren grytan med svinto. Så stekte vi kycklingen som bev fin och luktade gott. Så började vi äta. Den smakade svito. Grytan var inte sköljd. Vi rekommoderar inte Svinto kyckling. Men det finns maträtter man aldrig kan göra. Jag kokar brunabönor en gång om året för att jag tycker att jag skall kunna detta. Men nej. Stenhårda.

13:39, 16 January 2015

talkshowip4: "Glömde kycklingen i ugnen och grävde ner den".Ha ha! Vi pratar med Leif Mannerström just nu som erkänner att han också misslyckats i köket.

13:42, 16 January 2015

Ronnie: Kul att så många hittat hit! Passa på nu och berätta vad du misslyckats med i köket och fläska på nu! Här finns ingen anledning att skämmas!

13:44, 16 January 2015

hassebronten: Har du misslyckats i köket någon gång? Vad hände då? http://t.co/6eKbseQBiz

13:48, 16 January 2015

Olle: Jag lagar helt enkelt aldrig mat.

14:06, 16 January 2015

Vivian: Hej! Jag är en mogen kvinna på 65 år och jag har aldrig i hela mitt liv haft en kokbok i mitt kök,jag är nog självlärt vad gäller smak och ingredienser i mat, det mest har jag lärt av mamma som inte använda kokbok (hon var duktig på mat ) och bakning , dagens ungdomar måste tydligen ha en bok eller läsplatta i köket inte konstigt tycker jag hur många lagar riktig husmanskost i dag? mvh vivian skåne

14:06, 16 January 2015

Elin Zelda Andersson: Jag skulle laga quiche lorraine en kväll som jag gjort så många gånger förr. Jag tog fram riven ost ur frysen och tillsatte. När pajen var färdig kändes den inte riktigt som vanligt, inte riktigt så krämigt som vanligt. Insåg att jag hade hällt i ris istället för riven ost. Var nog extra trött och disträ den kvällen. Ha ha ha

Ronnie: Oj oj oj! Gick det att äta ändå?

14:08, 16 January 2015

Elin Zelda Andersson: @ Ronnie: Ja, jo, jag hade lite färskriven ost från början men fick komplettera med den "frusna rivna osten". Vi blev mätta men det är väl inte ett av mina bästa kulinariska minnen från mitt kök.

Ronnie: Fruktansvärt roligt att höra! Och du verkar inte heller vara den enda som misslyckats på grund av att ha råkat ta miste på ris och någon annan ingrediens. =)

14:16, 16 January 2015

Kristoffer: Hej! Jag fick blanda en deg med vatten, salt o mjöl. Det skulle vara mkt mjöl. Sen rulla den i tunna längder o skära den i små bitar. Lägga på plåtar. De andra stod bakom o skrattade o sa: Ha Ha du kan inte baka ris! Detta var under min gymnasietid på en restaurang där jag praktiserade. Ha det gott! Mvh kristoffer

Ronnie: Det är du och Elin Zelda Andersson som skrev här precis som lyckats missta ingredienser för att vara något annat än det de är och då är det ris som verkar knivigt att hålla reda på =) Hi hi!

14:17, 16 January 2015

Maggan : Hej jag blev bjuden på köttfärssås med spagetti av min man.Mats .Det gick inte att äta .Jag sa lite försiktigt älskling du får förlåta mej men jag kan inte äta detta.....vad har du i jag dissikerade köttfärssåsen och fick se papper av nåt slag han hade fått med papperet som brukar ligga under köttfärsen Men han gav inte upp utan lagar jättegod mat nu ....Hälsar Maggan i Floby

Ronnie: Åt ni upp färsen ändå‘? Gick det att peta bort pappret?

14:17, 16 January 2015

Maggan : Nej det var små små bitar så det bliv hämtpizza

Ronnie: Åh stackare! Men skönt att det brukar gå bra annars då! =) Occh tack för att du lyssnar och delar med dig!

14:23, 16 January 2015

Ronnie: Hej! Bara så att ni inte blir oroliga här nu som kommer vi så klart lägga ut en lista på hemsidan med länkar och tips på de här matlagningsprogrammen som Ida Kjellin tipsar om.

14:24, 16 January 2015

Iréne: Hej! För ca 25 år sedan när jag var ganska ny i rollen som mamma och med eget hushåll skulle jag ha hela släkten hos oss på julafton. Som den unga och oerfarna köksansvariga jag var, så ville jag givetvis att precis allt som fanns på julbord när jag själv växte upp skulle finnas även här. Mycket hade jag lyckats göra själv som brunkål, skinka, pressylta, hembakat bröd m.m. Däremot bestämde jag mig för att köpa en färdig rullsylta, bl.a. därför att jag visste att min mor gillade det, och själv åt jag inte det . På julafton dukades alla läckerheterna upp och bl.a. skivade jag upp nämnda sylta. Lite svårskuren var den allt.... Den ena efter den andra av mina släktingar (man, syster,mor, styvfar, svärmor, svärfar) kommenterade att syltan var svår att skära på tallriken, och även att den var seg. Mor frågade om jag gjort syltan själv, men jag hade köpt den färdig sade jag. " Men du har väl kokt den?" blev hennes nästa fråga.Vilket jag givetvis inte gjort! Än idag påminns jag, av de släktingar som fortfarande finns kvar, varje jul om denna välsignade sylta!

14:29, 16 January 2015

Åsa: Vad hette de programmet där man kan se pytte matlagning? Hann inte uppfatta namnet.

Ronnie: Kawaii – A tiny cooking show https://www.youtube.com/watch?v=_dCTLA04we4

14:30, 16 January 2015

Karin: jag läste fel p receptet till Chile con varje. 4 kryddmått cajenpeppar, men jag hade 4 matskedar. Detta gick inte att äta. Ut i soporna blev det!!! Karin

14:50, 16 January 2015

Ronnie: Här hittar du länkarna till de tre tipsen som matskribenten Eva Kjellin hade med sig i dag. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4742&artikel=6069691 Missade vi något som du skulle vilja lägga till listan så skriv tipset här i chatten.

14:54, 16 January 2015

Anne-maj: När barnen var små och vi var på vår sommarstuga skulle jag värma upp mat som hade lämnat från dagen innan. När barnen började äta klagade de på maten och jag bara fräste åt dem att vara tysta och äta. Tills jag själv satte mej ner för att äta... då fick jag ett fiskben och ett annat ben i munnen. Då förstod jag! Hjäääälp... Stopp, stopp sluta äta, jag har tagit fel på skålarna och värmt upp hundmaten!! h. anne-maj från Finland

14:57, 16 January 2015

Ronnie: Med den fantastiska storyn från Anne-Maj i Finland som lagat hundmat till barnen avslutar vi dagens chatt! Välkomna tillbaka nästa vecka! Och fram tills dess välkomna att mejla eller prata med oss på Facebook eller Twitter.

14:58, 16 January 2015

talkshowip4: Missa inte heller länklistan! Tre superkonstiga roliga och väldigt annorlunda matlagningsprogram på nätet. http://t.co/Zr1aFsH72e

15:56, 16 January 2015

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".