Hanna Hedlund och Maja Åström. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Hanna Hedlund och Maja Åström. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Hedlund i P4

Vänner som vuxen - så träffades vi

Att hitta kärlek, vänskap och göra slut med Jack bauer i 24
69 min

Att skaffa vänner som vuxen är kanske inte världens lättaste. Men om du är en av de som lyckats så vill vi veta allt om hur du gjorde!

Läs lyssnarnas berättelser om hur de har lyckats i chatten.

I dag blir det Hanna Hedlund och Maja Åström som håller i världens bästa fredagseftermiddagsfest i P4.

På bilden: Bisittaren Maja Åström om Hanna en stund i vår massagestol som vi snott till oss i korridoren. En vill ju ha en utvilad och glad programledare eller hur! 

Lyssna direkt på programmet klockan 13-15 i P4 eller när du vill i vår app.

Ronnie: Välkommen in i chatten!

13:05, 6 February 2015

Ronnie: I dag snackar vi relationer både mellan vänner och partners! En av frågorna vi är extra nyfikna på är hur man skaffar vänner som vuxen. Har du mött eller lärt känna någon i vuxen ålder? Hur gjorde du!! Berätta! =)

13:07, 6 February 2015

Anna: Alla förändringar leder till nya kontakter, byta stad, byta jobb, skaffa barn (mammagrupp), andra dagisföräldrar. Några få kontakter "stannar" och blir djupare.

Ronnie: Bra tips! Har du varit med om att träffa en vän själv genom att tex flytta?

13:16, 6 February 2015

Anna: Med närmare eftertanke är det ju skillnad som jag precis beskrev som bekantskaper, och vänner.

Ronnie: Det stämmer ju så klart! =)

13:17, 6 February 2015

Anna: Jag hade en bekantskap som blev närmre vän genom att vi gick igenom väldigt mycket saker tidigt i bekantskapsrelationen. Inga sedan länge nära vänner i stan, båda var vi gravida och fick varsit barn till. Våra äldsta blev bästisar, och den här personen blev allvarligt sjuk och det blev både djupare samtal och hjälpa till med det praktiska runtomkring...

Ronnie: Vi kommer låta vår huspsykolog Anna Bennich-Karlstedt som man kan ställa frågor till kan jag också passa på att tipsa om!

13:18, 6 February 2015

Sofie: Jag och min sambo träffades för nästan precis ett år sen på en fest. Han följde med en släkting till mig på denna festen och fick se mig stå och dansa med en tjejkompis. Vi pratade lite under kvällen men han verkade rätt blyg så jag trodde inte han var intresserad av mig men vid 3 tiden på natten efter han hade åkt hem fick jag ett gulligt sms där han vågade skriva att han tyckte jag var söt och gullig men vågade inte säga något då han var så blyg. Vi pratade i veckor men det klickade redan från den första festen! Nu bor vi ihop och har fortfarande den där nykära känslan i kroppen! Kram från Sofie

13:22, 6 February 2015

Mike: Hej. Träffa min fru via Heta Linjen 1984. Nu har vi två barn och tre barnbarn.

13:30, 6 February 2015

Sarah i Bofara!: Hallå där! Grönan 1972 ja.. Ville inte alls gå ut den kvällen, men väninnan envisades! OK vi drog iväg, Evert och Sven-Bertil kunde man väl stå ut med så.. Ett gäng killar höll på att larva sig, väninnan blandade sig i och det blev tal om färg på kalsonger!! En av de inblandade skulle ju visa färgen, så klart och hans kallingar - som man bara fick se liiite av, så klart - var skarpt orange med vit kant! Mycket har hänt sen dess.. Jag är gift sedan 1978 med den kalsongvisande killen!! Där ser man och vi bor granne med skolan i Västerberg Kilafors! See you!

13:30, 6 February 2015


Tobbe Karlsson och Sofia Wistam kom förbi och gav Hanna Hedlund ett lyft! Bisittaren Maja Åström som är redaktör i vanliga fall ser till att allt går rätt till!

Tobbe Karlsson och Sofia Wistam kom förbi och gav Hanna Hedlund ett lyft! Bisittaren Maja Åström som är redaktör i vanliga fall ser till att allt går rätt till!

13:38, 6 February 2015

Niklas Wedberg: I 4an i grundskolan kom det en ny kille till klassen. Jag minns att jag tyckte att han va högljud, nördig och en extrem besserwisser. Åren därpå gick vi absolut inte ihop för fem öre, jag minns att han hade lätt till att retas och jag själv hade oerhört kort stubin så det sluta många gånger upp i att jag med morden i blicken jagade in i honom på skolans toaletter, stod och banka allt vad jag orka och hota med att utdela stryk om han vågade sig ut och hans svar på detta var att fortsätta att retas. Det var dömt till att inte funka helt enkelt. Men..någon gång i 8an vände allt mirakulöst till vi börja smått bli vänner och när detta väl var i rullning blev mer och mer tajta. Det sluta upp med att vi inte fick sitta tillsammans i klassrummen och våra lärare gav oss rådet att inte börja på samma gymnasium för då skulle ingenting bli gjort. Idag är han min bästa polare. Det är lite som de säger kärlek börjar med bråk.

13:43, 6 February 2015

Tobias: Jag stod o rollade halva min gamla vita Opel grå för några år sedan. Då kom en kille i grannhuset cyklande o stannade o sa: det där är galet. Då svarade jag: Ja, det är galet.....Efter det så blev vi efter ett tag bästa polare o ett par år senare blev jag gudfar till hans son Theo! Underbart

13:46, 6 February 2015

Ronnie: Hanna och Martin har varit ihop i 18 år. Har du också en partner? Hur länge har du och din partner varit tillsammans?

13:47, 6 February 2015

Susanne Johansson: Hej Träffade min livskamrat 1984, vi har två underbara barn 3 barnbarn och även ett fjärde på gång.

Ronnie: Hej Susanne! Hur gick det till när ni träffades och hur gamla var ni då?

13:49, 6 February 2015

Molina: Min solskensaga är att jag röjer och städar för att min älskling som bor 51 mil ifrån mig anländer ikväll. Vi var tillsammans för 37 år sedan och fann varandra igen för 10 månader sedan. Det är mycket pendlande, men det går bra, och det är första gången som vi varit ifrån varandra så länge som 6 veckor.

Ronnie: Oj sex veckor är lång tid. Hur har ni kommunicerat under tiden? Har ni hörts alls eller hur gjorde ni? Berätta!

13:51, 6 February 2015

Susanne Johansson: Jag var 16år han var 17 år

Ronnie: Häftigt att hålla ihop så länge! Hur träffades ni?

13:52, 6 February 2015

Susanne Johansson: Våra gemensamma vänner fixade så vi kom på en fest som han(Anders) skulle ha.Vi gick ditt och när jag såg honom då sa det pang det var kärlek med engång. Kärleken brinner på fortfarande.

13:59, 6 February 2015

Susanne Johansson: Vi råkade ha gemensamma vänner.

13:59, 6 February 2015


Här är två som hållit ihop i 18 år! Ser ni hur fint hjärta Maja och Anna gestaltar i bakgrunden.

Här är två som hållit ihop i 18 år! Ser ni hur fint hjärta Maja och Anna gestaltar i bakgrunden.

14:01, 6 February 2015

Susanne: Hej!Dagens ämne fick mig och tänka på ett möte på ett tåg mellan Köping och Gävle 1987.Jag och min 6 åriga dotter hade flyttat till Köping och var på väg för att hälsa på släkten.Jag hade samma morgon gjort ett graviditetstest,som visade positivt,men hade inte berättat för någon än,inte ens min dåvarande man.Min dotter som var en framåt och oblyg sexåring,försvann som vanligt iväg på tåget och pratade med alla.Jag tog upp en stickning som jag höll på med,garnet var gult,min dåvarande svägerska väntade barn,och en liten tröja stickades, då fick man tålmodigt vänta på att få veta könet tills födseln,därav färgen på garnet.Rätt var det är kommer dottern tillbaka och säger att hon träffat en "farbror" som var jättesnäll.Hm?Jag ville naturligtvis veta mer och vart "farbrorn" satt i tåget.Dottern babblar på och sa att han lovat henne att hon aldrig mer skulle behöva drömma mardrömmar.Till saken hör att hon varje natt verkligen led av sina mardrömmar.Dotern springer iväg och hämtar denna "farbror" som visar sig vara en ganska ung kille.Han hälsar artigt och slår sig ner mitt emot och uppfattar honom som lite egen.Han tittar på stickningen och säger: -Du kommer att få en dotter nu och nästa barn blir en son. Jag hajjar naturligtvis till och förklara att detta är till min svägerskan kommande barn,men han står fast vid det han sagt.Sen fortsätter han att prata om min dotter,som inte berättat för honom om sina mardrömmar, att han nu sett till att dom inte skulle besvära henne mer.Vidare sa han att hon var en färgstark personlighet som det skulle gå bra för,och hon skulle se till att förverkliga alla sina drömmar. Sen pratade han om mig.Han visste att jag flyttat,men envisades med att jag vantrivdes,vilket jag inte höll med om.DÅ.Att jag skulle flytta igen till en annan stad men att jag fortfarande inte skulle bli lycklig på ett tag.Men att när jag kände mig som mest vilsen,skulle allt falla på plats och jag skulle flytta in i ett rött hus,tillsammans med en själsfrände,och där skulle jag finna harmoni och lycka. Så fick han bråttom och klev av vid nästa station. Hm?Klart man tänkte ganska ofta på det mötet den närmsta tiden,speciellt då det från natt ett inte innehöll några fler mardrömmar för min dotter.Men om jag nu ska summera mitt liv ,så fick jag en dotter och en son,i den ordningen,flyttade till en annan stad,fann inte glädjen på väldigt länge,men när det kände som mörkast så träffar jag en man och hans barn,vi flyttar ihop i ett rött hus som vi fortfarande bor kvar i,även om vi numera inte har några barn hemmaboende.Vi har levt tillsammans i femton år och är lyckligare än någonsin.Min äldsta dotter som spåddes till en ljus framtid har lyckats förverkliga alla sina drömmar,som bestod av att skaffa ett bra jobb,körkort,hund,katt,traktor,hästar,man och barn som tillsammans bor på en fin liten hästgård. TACK för att ni fick mig att tänka på det här mötet igen!

14:05, 6 February 2015

Susanne Johansson: För oss blir det 31 år...

Ronnie: Wow vilken story! Så himla fint av dig att ta dig tid och berätta!

14:05, 6 February 2015

Jeanette, Skenshyttan: Hej! Tips för din hosta, Hanna. 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten. Kanske tre gånger om dan, eller efter behov. Hjälper!

Ronnie: Tusen tack för ditt tips! Det ska vi absolut pröva! Hmmm undrar hur vi snabbast får tag på bikarbonat till Radiohuset. Kan bli suspekt att skicka hit det i ett kuvert tror jag =)

14:12, 6 February 2015

Susanne: Har inte tänkt på detta på vääääldigt länge,men nu bara poppade det upp.Lite märkligt möte,eller hur?Och det var ju tvunget att gå en massa år för att kunna kolla av.

Ronnie: Tack för att du lyssnar på programmet och delar med dig! =)

14:12, 6 February 2015

Susanne Johansson: Det var så lite Kärlek är viktigt och inte ge upp så lätt. Kramar till er Alla på Redaktionen

Ronnie: Tack detsamma till dig! Jätteroligt att du lyssnar och utan dig och alla som lyssnar skulle programmet inte vara det samma!

14:13, 6 February 2015

Susanne: Mot rethosta finns bara ett botmedel,Cocillana Etyfin,receptbelagt och med reservation för stavningen.

Ronnie: Då får man gå till doktorn först och kolla! Men absolut tack för tips sen skulle jag inte våga rekommendera ett receptbelagd preparat till Hanna så länge jag inte är doktor. Så tusen tack för att du gör det =)

14:20, 6 February 2015

Erm: Undrade samma sak: Hur får man fler vänner och bekanta att umgås med utan att leta på dejtingsidor? Söker man en partner finns det många sidor att välja på men jag önskade ett mer aktivt liv och vänner att umgås med på ett naturligt avslappnat sätt. Provade några olika forum men fann till min stora glädje precis vad jag letade efter efter ha läst en intervju i en tidning. Hittade en sida som drivs ideellt utan några medlemsavgifter där vem som helst lägger upp aktiviteter i en kalender och den som är intresserad anmäler sig och dyker sen bara upp. Där finns i stort sätt allt att välja på. Är det någon aktivitet man saknar lägger man upp den själv och får i 99 fall av 100 andra intresserade medlemmar som följer med. Sidan som gett mig både ytliga bekantskaper och flera riktigt nära vänner och låtit mig uppleva nya saker heter Citypolarna.se Rekommenderas varmt!

14:20, 6 February 2015

Anna Maria: Hej! Min sambo och jag har varit ett par i 17 år! Första gången vi träffades var jag 4 år och han 10. Vi bodde grannar och han var mycket hos oss och körde traktor, hjälpte pappa i jordbruket och leker med mig i sandlådan! När jag var 7-8 år var han min första och stora kärlek! Sen växte vi isär eftersom han är 6år äldre. Sen träffade vi på krogen när jag var 22 år och alla dom där känslorna jag hade som litet barn kom tillbaka och det bästa av allt var att dom blev besvarade direkt! Sen dess var det vi! Lite drygt 17 år sen, tre underbara barn har det oxå blivit! Kram Anna Maria

14:20, 6 February 2015

Susanne: Hahahahaha,men om nu inte naturmedel funkar och hon inte orkar hosta mer så................

Ronnie: =) =) =) =) Hanna hälsar att hon blir så himla glad för allt engagemang i hennes halshälsa - och hon menar det kan jag lova. Hjälp vad det hostas i låtarna. =)

14:25, 6 February 2015

Johanna : På studentnatten sa det klick och sen dess är han kärleken i mitt liv och min bästa vän. Vi gick på samma skola men han var bara någon jag hade sett medans han tydligen hade spanat in mig under några månader som jag fick reda på senare. Men på studentnatten tog han då mod till sig och sen dess är vi bästa vänner och är mer kära idag än vi var för två år sedan som det blir nu i juni.

Ronnie: Hej JOhanna! Lyllo dig! Hur länge sedan var det här?

14:26, 6 February 2015

Mats: Har också träffat nya vänner på sajter för polare! Ett otroligt otvunget sätt att träffa nya kompisar på, speciellt när man som jag var nyinflyttad och inte kände en kotte! Kan absolut rekommenderas!

Ronnie: Vore kul med tips på fler sådana här sajter!

14:30, 6 February 2015

Maria: Det finns en sajt för att hitta nya kompisar, sök på "polare" Där är det lätt att hitta nya vänner med liknande intressen.

14:31, 6 February 2015

Ronnie: Hanna har ju lite ågren - hon har nämligen nyss förlorat en vän .. Vissa skulle kanske kalla den för fejkvän men då skulle Hanna svara att det får man säga vad man vill om för för henne är den vännen äkta. Vi snackar alltså tv-serier. Har du sörjt dina "vänner" i en favoritserie som har slutat?

14:39, 6 February 2015

Kicki: Angående kur mot hosta.... kolla in Wikipedia - skulle INTE ta bikarbonat mot hosta! Verkar däremot kunna hjälpa mot halsbränna!! http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumv%C3%A4tekarbonat Hälsningar Kicki

Ronnie: Oj oj! Här får vi nog kolla upp ordentligt vad som stämmer!

14:45, 6 February 2015"Jag älskart" Bisittaren Maja Åström efter att Hanna Hedlund och Pernilla Wahlgren sjungit sin cover på Icona Pops "I love it" Vilken tycker ni är bäst?

14:48, 6 February 2015

ENSAM: Hej.Ni talar om relation, tänk på dom som aldrig kommer i närhet. Får käna värmen från en motpart eller får en kram, bara därför. Man käner sig som en ufo bland folk siter ensam överalt. Inga människor sätter sig bredvid dig i bussen eller kafeet dom flesta önskar man ska gå försvinna. När man försöker att gå ut märker man att stå ej där du är ivgen överalt. Det är jobbigt att höra om hur andra har det i tvåsamhet, läsa om hur man ska var i sängen etc. etc. Från ENSAM

Ronnie: Hej Ensam! Tack för att du delar med dig! Att inte ha nära relationer är svårt och otroligt viktigt att ta upp. Men det man ska komma ihåg säger psykologen Anna är att den som känner sig ensam faktiskt aldrig är ensamn om att vara ensam. Det finns hjlälp att få och man ska inte vara rädd för att be om den.

Ronnie redaktör.

14:49, 6 February 2015

Susanne Johansson: Jag Älskade Sons of Anarchy blev jätteledsen när den var slut. så jag förstår Hanna ;)

Ronnie: Hurra! Nu blir Hanna glad! Vilken var din favoritkaraktär?

14:49, 6 February 2015

Ronnie: Tack för alla tips och berättelser! Nu säger vi hej och på återseende nästa vecka!

14:58, 6 February 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".