Även om Marika Carlsson inte gillar skämtstölder, vad tycker hon om andra? Och vad tycker den före detta polisen Hasse Brontén om att olovandes ta?
Marika Carlsson och bisittaren Hasse Brontén är båda ståuppkomiker och i deras skrå finns ingen tolerans för stölder av skämt. Hör om hierarkier och om att skydda sitt material. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Kan jag ta den här?

Jag snodde något men det gör jag aldrig om igen!

1:39 min

I veckans upplaga av Marika i P4 handlar det om idéstölder och inspiration.

Passa på att två ditt samvete rent och berätta för oss vad du snott och varför!

Läs lyssnarnas biktberättelser i chatten!

hassebronten: Har du snott nåt nån gång? Det får du gärna berätta för oss i #marikaip4 i så fall!

14:24, 21 January 2016

2000aldrig: @MarikaiP4 @hassebronten @MarikaCarlsson @sverigesradio @P4Riks @majstrom @SverigesRadioP3 Jag har snott stjärnorna och satt i mina ögon

15:13, 21 January 2016

MarikaiP4: Stjäla, sno, snatta! Kärt barn har många namn ... eller? Har du tatt nåt du inte får? Berätta för oss !

10:51, 22 January 2016

Skorparparn: @MarikaCarlsson @MarikaiP4 Grabben står inför sina föräldrar efter att snattat pennor. Du ska inte snatta! Jag tar hem några från jobbet.

12:05, 22 January 2016

Ronnie: ÄR NI REDO? SNART BÖRJAR JU VECKANS MARIKA I P4 OCH DÅ SKA VI SNACKA STÖLD! Har du snattat, snott eller tatt nåt som inte är ditt? Vad hände då? Passa på att bikta dig hos oss i dag och vi lovar att det inte är många av oss på redaktionen som kan säga att vi har HELT rent mjöl i påsen! =D

12:57, 22 January 2016

Ronnie: Då är vi tillbaka! Välkomna in i chatten!

13:04, 22 January 2016

Ronnie: Frågan vi vill ha svar på i dag är alltså! Har du snott nåt! Bikta dig och jag lovart att vi kommer bjuda på egna fadäser.

13:09, 22 January 2016

Agnes-Agneta: Detta är 32 år sen men skäms fortfarande. Fördelen är att jag Aldrig tagit nåt efter detta. Var i en matvarubutik med mina föräldrar. Såg en oil of ulay ( jodå, den fanns då oxå) o stoppade den i fickan. När vi gick ut tjöt larmet..inte nog med ljudet utan det var roterande ljus i rött. De tog in mig i personalrummet ( tjejen var granne med oss) mamma o pappa gick ut i bilen. Det var ingen rolig promenad ut till dem, usch! Tack för superbra program kram Agnes

13:19, 22 January 2016

CJ: För länge sedan ville jag så gärna ha en kokbok som jag inte kunde hitta någonstans förutom på biblioteket. Det blev så att jag tog denna bok på kommunens bibliotek utan att låna den. Det var på den tiden då det inte fanns alarm på böckerna som idag. :) Varje gång jag ser kokboken får jag så dåligt samnvete. Idag använder jag den inte alls. :)

13:22, 22 January 2016

mvh robin : Jag brukar sno min flickväns strumpor och jag får lite ångest när hon blir lite arg över att jag töjer ut dom :-)

13:25, 22 January 2016

Ronnie: Härliga ni är som redan är i full gång med att bikta er! =D Marika var en sockergris vars mamma fick tömma fickorna på henne varje gång hon kom till kassan i en matbutik för att de var fulla med snodda godispåsar. Jag har "lånat" cyklar i köpenhamn och det ångrar jag bittert samt snott en påse popcorn som jag fick så dåligt samvete för att jag gick tillbaka tjugo år senare och ville betala tillbaka! Vad har du snott? Berätta!

13:26, 22 January 2016

Pär: Hej Jag snodde skylten till Ljusne samhälle på 80-talet för att få kompisar att hämta den i Malmö...Dom kom aldrig �� Med vänlig hälsning,

13:28, 22 January 2016

Ronnie: Robin! Min Karlslok brukar sno mina strumpor också - i gengäld snor jag tillbaka hans pojkvänströjor =)

13:29, 22 January 2016

Malin: Herregud vad du SKRIKER!! I radion. Ta det lugnt, du hörs ändå.

13:30, 22 January 2016

Sollentunabo: Jag handlade i en stor butikskedja för flera år sedan. Av en oförklarlig anledning (har ingen förklaring stoppade jag en påse salta jordnötter i fickan, med tanken att visa upp dem i kassan. Naturligtvis glömde jag det, och blir stoppad utanför kassan och förd till kontoret. De gjorde sedan en stöldanmälningar till polisen, som visserligen inte ledde till något. Men jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Handlar helst inte jordnötter, trots att det är minst 20 år sedan

13:36, 22 January 2016

/Emilia Mikheel: Hej! Nu kör jag bil men måste bara dela med mig! Jag bodde i franska alperna i 4 månader för 3 år sedan och vi var två större gäng som bodde grannar i ett lägenhetshus. Vi var ute nästan varje kväll och vi började med en tävling att man skulle komma hemmed så många shotglas som möjligt och vi hade missions att ta oss till en hylla där alla glas fanns. Det här triggade förstås igång oss och tog oss till nyare nivåer så när man kom hem och tömde fickorna kom man hem med ett och annat haha. (Men vi har aldrig snattat dyrare ting, måste poängteras) Ha det gott! :)

13:37, 22 January 2016

Rune Larsson: Sonen i huset for till flickvän i Västerås. Cyklade till stationen. Bad mig hämta cykeln. Tyvärr fick jag fel nyckel (trodde jag). Var tvungen att lägga in cykeln låst i bilen. På måndagen,då sonen var hemma igen, visades det sig att jag hade tagit fel cykel!! Satt upp lappar om upphittad cykel lite överallt, ringde polisen(som ansåg att jag VAR en tjuv och nekade ta emot en låst cykel) tog kontakt med p4 Stockholm (som försökte hjälpa till) men ingenting hjälpte . Resultatet blev att vi hade två cyklar under en längre tid ochh jag förblev en tjuv.

13:43, 22 January 2016

Ronnie: Finns det bra och dålig stöld? Kan man sno utan att sno på ett dåligt sätt. Liksom inspireras på något sätt?

13:45, 22 January 2016

Kerstin: Hej Marika Jag var tre(3)år när jag stal en liten (20cm) julstjärna som skulle broderas. Det var på PUB i S-holm och min syster (8år) fick en större duk, men mamma sa att jag var för liten!!! Jag minns, tro det eller ej, att jag stod på tå och sträckte mina små fingrar så att jag precis fick tag i duken och vips så låg den i min ficka. Den låg bakom en glasskiva. Mamma hittade den senare och lämnade inte tillbaka den. Hon förstod ju att hon skulle låtit köpt en liten duk även till mig. Duken sydde jag några år senare och den ligger framme varje jul. Detta var drygt 60 år sedan! Kram hälsar Kerstin Rogerstam Brode'n PS/mamma har bekräftat mitt minne/ds

14:04, 22 January 2016

CIA: Hej ! var och handla i en klädes butik med barnen när de var små och när vi betalat och skall gå där ifrån så tjöt det o larm lampan blinka , Trodde att de glömt att ta av ett larm , gick till kassan å de kollade igenom kläderna inga larm kvar då blev jag svett hade barnen stulit jag fråga dem å då svarade 4 åringen som tog upp en larm knapp sådan som sitter i kläderna och sa att han hittat den och skulle ha den till sin Robot vad kunde vi göra mer än le !!!!

14:04, 22 January 2016

Roffe: Hej Marika!Om du säger vad din ev,cykel finns så snor jag den så får du tillbaka den mot en dejt :) :)!!

Ronnie: Hej Roffe! Marika har ju redan en flickvän så det är nog inte vare sig smart eller aktuellt att sno cykeln! Men tack för att du lyssnar och hör av dig till oss! =) Vänligast Ronnie redaktör

14:06, 22 January 2016

Astri: Jag har gått ut från en pub på Finlandsfärjan med två långsmala ölglas ett i varje ben, i byxor med resår nertill. När jag gick därifrån såg det ut som jag var stelopererad . Sedan dess har det druckit mycket öl i dessa glas :)

Ronnie: Haj Astri!Det är många som hör av sig och berättar om just stulna glas på krogen och det är säkert vanligt men nu undrar vi ju ändå eftersom det är olagligt - har du aldrig ångrat dig eller skämts för det?

14:08, 22 January 2016

Roffe: Jo när jag var liten på 70 talet lekte vi Pelle på burken en sparkar iväg bollen o skall hämta o vi andra gömmer oss! MEN nära där fanns en automat där fanns en massa luckor man kunde öppna mot man la i en slant! Men om man drog i 2 luckor samtidigt så öpppnade man 2 :) :) o ibland hade dom glömt o låsa hela automaten vilken vi då tömnde det var festis dom där gamla o godis ja det var ju kul!

Ronnie: Tänk att det finns så mycket nostalgi kopplat till stöld trots allt och trots att det är olagligt. Tack för att du delar med dig av din berättelse - en måste ju få bikta sig och förhoppningsvis har vi alla lärt oss att det var fel eller vad tror du?

14:10, 22 January 2016

Roffe: Men en sak till var nog i samma ålder då gick jag hem tog en kulhammare gick bort till en liten butik där det hängde 2 tuggummiautomater tror 10 öre o 25 öre jag dängde kulhammaren i den o jissös JP det rasade ut tuggummi kulor :) :)! Men ägaren kom ut o skrattade hej vilt minns ej hur han/jag sa det till morsan men han bara skrattade åt det! Ja dax o BIKTA SIG !

14:16, 22 January 2016

LB: Folk stjäl som korpar. Varenda penna jag tar hem från kontoret bara försvinner

Ronnie: Ha ha! Näh man ska inte skratta åt stöld men nu kunde jag inte låta bli!

14:17, 22 January 2016

Roffe: Ja det är FEL att stjäla men på den tiden när man var runt 10 år så såg man ej riktigt det så! O ev,,kanske gandlaren ej låste den ibland med vilja för vet han var en väldigt snäll herre ja hela familjen hade butiken!

14:17, 22 January 2016

Moa: Hej Jag är en flicka på 11 år.Jag lyssna på det där att snatta. Jag skäms jättemycke för berätta men jag ha snatta tuggummi 1 gång och åkt fast. Det va tuggummi för en tio krona. När jag satt och va lessen där i rummet i bak i affären när dom skulle ringa pappa då kissa jag på mig där för jag va rädd och jag VET JU: det e megafel snatta. Fast det va bra det hände för jag ha aldrig snatta mera och kommer inte göra det igen i hela livet det lova jag. Det e rätt få eget straff när man snatta presis som jag fick att jag kissa på mig. Hejdå

14:18, 22 January 2016

Astri: Nej faktiskt inte, askkoppar o glas känns mer som allmänt villebråd. Jaf har använt det mer som en kul anekdot

Ronnie: Hmm intressant ... bra fråga att ställa till vår publik kanske! Tack för synpunkt! =) Har du själv ett konkret exempel?

14:18, 22 January 2016

Ronnie: MEN - man kan ju sno annat än saker som sagt! Musik, skämt, recept, har du snott nåt liknande? Eller blivit bestulen? BERÄTTA!

14:19, 22 January 2016

Ann: Hej! Sitter o tuggar på det där som Gustav i Paris sa om att dela med sig av idéer. Det är ju alldeles utmärkt fin tanke! Men som formgivare med 6 års utbildning att betala tillbaka till CSN, är det inte så kul när ens idéer hamnar i andras händer. Kulturarbetare råkar lätt ut för sådant här o en sak är säker, det är ingen lukrativ bransch. Så när vi har medborgarlön så kommer jag att resonera som Gustav. Som vanligt, tack för bra ämne o program! Ann

Ronnie: Tack för att du tog dig tid att skriva ner dina tankar Ann! Bollar vidare till Marika och ser om vi hinner återkoppla till dina tankar i programmet =)

14:20, 22 January 2016

Roffe: Minns 1 gång jag o min son var i New York o på ett hangarfaryg så gick vi in i en souvernibutik på hangarfartyget innan vi gick ut kom 2 vakter o sa min SON stulet jag tänkte ok livstid på Alcatraz,,men när han visat fickorna så hade han ej tagit n,g,t pust :) :) sen bad vakterna 100000ggr om ursökt men det var nära man gjorde i brallan :) :)

14:21, 22 January 2016

Christer: Förr i tiden satt det en skylt på låg höjd vid dikeskanterna på danska vägar att "rabatten är blöt". Det betydde "lösa vägkanter" men på svenska var det ju en kul text. En sådan skylt kunde man ju inte låta bli att rycka upp och ta med sig hem till Sverige. Lite orolig var man om tullen vill kolla om man hade får stor ranson alkohol med sig och i så fall skulle upptäcka skylten som var undanstoppad i bilen.

14:21, 22 January 2016

Roffe: Jo jag har blivit av med en cykel 1 gång en "gubbacykel" bästa cyklarna som finns men aldrig sett den igen!

Ronnie: Vad är en gubbacykel? Utveckla gärna!

14:25, 22 January 2016

Stefan: Hej, Hörde diskussionen med advokaten angående upphovsrätt. Här kommer ett roligt exempel på ”skyddade ord”. Detta är urklippt från Wikipedia är det bäst att tillägga. Michael Buffer, född 2 november 1944 i Philadelphia, är en amerikansk presentatör av boxning och wrestling. Buffer är mest känd för frasen "Let's Get Ready To Rumble!" som han introducerade 1984. Efter en lång juridisk kamp lyckades han få frasen varumärkesskyddad 1992.[1] Buffert har medverkat i fler än 20 filmer och TV-serier med sin berömda fras.[2][3] Hälsningar Stefan

Ronnie: Tack för tips! Vi måste dock hinna kolla upp med fler källor än Wikipedia för att kunna återge storyn men vi kikar på det och ser om vi hinner göra research i realtid annars oavsett stort tack för TIPS!

14:26, 22 January 2016

Roffe: Oj jo ballongdäck 28 tums rullade lätt o man satt bra :) :)! Dom är dyra idag om man kan hitta på säljsajter!

14:26, 22 January 2016

Roffe: Nej nu skall jag mata fåglarna ute dom har tomt med mat t.o.m do stjäler :) :)

14:30, 22 January 2016

// Mikael Berglund: Jag arbetar som frilansjournalist och när mins texter hamnar på nätet kopieras det ofta rakt av och hamnar på andea sajter. Här har jag suttit i timmar, ibland dagar för att att nå källor, få ihop text osv.. Sedan sålt text till en tidning som publicerar. Sedan hamnar det på andra ställen som inte har köpt det av mig. Visst kan man gå vidare rättsligt men man ska orka det också. Imorgon är en ny dag och då ska en ny tidning vara klar

14:30, 22 January 2016

Hemma: Inte snott nåt. Undran. Om man kopierar andras dagböcker och sprider ut i många kopior. Det måste väl räknas som stöld?

Ronnie: Hej! Nu är jag inte jurist men jag gissar att det här med största sannolikhet kan falla under någon slags upphovsrättsbrott så säljer du boken i stort antal exemplar kan du nog åka dit rejält! Just dont do it är väl mitt tips! Plus att det låter ASTASKIGT! Varför skulle du vilja göra det! ....

14:34, 22 January 2016

Roffe: Trevlig helg önskar jag er!O ha gärna chatt andra ggr också! Over and out!

Ronnie: Tack för sällskapet i chatten Roffe! Trevlig helg på dig med!

14:34, 22 January 2016


Panelen bestående av musikjournalist och programledare Carolina Norén samt trollkarlen Hanna Günter passar på att ge tillbaka för gammal ost genom att försöka sno tillbaka saker från Marika Carlsson. Polisen Hasse Brontén ser till att ingen går över gränsen!

Panelen bestående av musikjournalist och programledare Carolina Norén samt trollkarlen Hanna Günter passar på att ge tillbaka för gammal ost genom att försöka sno tillbaka saker från Marika Carlsson. Polisen Hasse Brontén ser till att ingen går över gränsen!

14:42, 22 January 2016

ola_gth: Just nu i #p4 #sverigesradio #marikaip4 @CarolinaNoren @MarikaiP4 https://t.co/nqTwXLofTV

14:45, 22 January 2016

MarikaiP4: @CiaSandgren Men åh! tack själv! Får vi lägga upp bilden i vår livechatt undrar redaktör @RonnieRitter ? #marikaip4

14:49, 22 January 2016

MarikaiP4: RT @ola_gth: Just nu i #p4 #sverigesradio #marikaip4 @CarolinaNoren @MarikaiP4 https://t.co/nqTwXLofTV

14:49, 22 January 2016


Hjälp! Vi blev visst smygfotade i studion av Ola Gäverth som nu får cred för sin bild som sig bör! För bildstölder kära vänner det är minst lika olagligt som att snatta i butik! Så nu vet ni! Tack dock alla för era otrligt många och kvalitativa berättelser och bikter om att snatta!

Hjälp! Vi blev visst smygfotade i studion av Ola Gäverth som nu får cred för sin bild som sig bör! För bildstölder kära vänner det är minst lika olagligt som att snatta i butik! Så nu vet ni! Tack dock alla för era otrligt många och kvalitativa berättelser och bikter om att snatta!

14:54, 22 January 2016

Ronnie: På bilden sitter vi alla samlade i studion Carolina Norén, Hanna Günter, Marika Carlsson, Hasse Brontén och jag den lilla blonda kalotten där i mitten Ronnie Ritterland ;)

14:57, 22 January 2016

JeanetteEw: #marikaip4 så bra!

14:59, 22 January 2016

Ronnie: Tack från oss för i dag! Å stort tack till ALLA som biktat sig! Här på bilden ser du panelen bestående av Carolina Norén och Hanna Günther! Å vad har vi lärt oss i dag! Credda ALLTID om du tar något av någon som inte är en sak! Och framförallt ta inget annat! Kram på er och trevlig helg! / Ronnie redaktör

15:01, 22 January 2016

CarolinaNoren: RT @ola_gth: Just nu i #p4 #sverigesradio #marikaip4 @CarolinaNoren @MarikaiP4 https://t.co/nqTwXLofTV

15:01, 22 January 2016

Marie-Louise Samuelsson: Jag stal ett barn! ( av misstag) För många år sedan på zoo gick jag och köpte några lotter och när jag gick från lottståndet så tog jag en barnvagn. Jag kom en bit då en man kom efter och berättade att det var hans barn och vagn. Men han hade humor och sa: ett barn mer eller mindre spelar väl ingen roll. En bit från oss stod min man med vårt barn och vår vagn och han skämdes. Men jag var tvungen att skratta åt mig själv:)

Ronnie: Tack snälla Marie-Louise för din bikt! Den fick även oss att dra rejält på smilbanden! =)

15:46, 22 January 2016


Nu klipper vi ihop podden från sändningen så att den som missade programmet eller vill lyssna igen kan höra hela showen (fast utan musik) för all framtrid! Å som sagt! Vad har vi lärt oss i dag! Credda ALLTID om du tar något av någon som inte är en sak! Och framförallt ta inget annat! Kram på er och trevlig helg! / Ronnie redaktör PS! På bilden ser ni en av våra fantastiska gäster - Birgitta Rasmusson som berättade om vilka skrivna och oskrivna regler som gällde förr i receptskrivarbranschen! Varmt välkomna tillbaka nästa vecka alla och stort tack till dig som lyssnat på oss och glöm ej! Det är ALDRIG FÖRSENT att bikta sig eller göra rätt för sig!

Nu klipper vi ihop podden från sändningen så att den som missade programmet eller vill lyssna igen kan höra hela showen (fast utan musik) för all framtrid! Å som sagt! Vad har vi lärt oss i dag! Credda ALLTID om du tar något av någon som inte är en sak! Och framförallt ta inget annat! Kram på er och trevlig helg! / Ronnie redaktör PS! På bilden ser ni en av våra fantastiska gäster - Birgitta Rasmusson som berättade om vilka skrivna och oskrivna regler som gällde förr i receptskrivarbranschen! Varmt välkomna tillbaka nästa vecka alla och stort tack till dig som lyssnat på oss och glöm ej! Det är ALDRIG FÖRSENT att bikta sig eller göra rätt för sig!

15:51, 22 January 2016

Även om Marika Carlsson inte gillar skämtstölder, vad tycker hon om andra? Och vad tycker den före detta polisen Hasse Brontén om att olovandes ta?

I chatten biktade sig både vi som jobbar med programmet och lyssnarna! Vill du höra av dig till oss!?

Marika i P4 på Facebook

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista