Marika Carlsson funderar över sin egen dubbelmoral och är nyfiken på andras. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Marika Carlsson funderar över sin egen dubbelmoral och är nyfiken på andras. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Marika i P4 reder ut begreppet dubbelmoral!

Hur ser det ut med dubbelmoralen i ditt liv?

Filosofen Jonas Olson reder ut begreppet dubbelmoral
3:35 min

Vad är egentligen dubbelmoral och hur påverkar den oss? Marika Carlsson och Hasse Brontén dyker ner i sina och andras moraliska rationella brister. 

I veckans Marika i P4 pratar vi om dubbelmoral.

Hur ser det ut med dubbelmoralen i ditt liv?

Läs alla exempel på dubbelmoral i chatten!

Ronnie: Halloj på er! I dag snackchattar vi alltså om dubbelmoral i Marika i P4! Vi berättar vad vi har för dubbelmoralistiska hemligheter för er och så håller vi tummarna för att ni vill berätta om era egna upplevelser och känslor för oss! Klockan 13:00 drar vi igång direkt efter nyheterna!

VARMT VÄLKOMNA DÅ!

11:14, 29 January 2016


Marika är alltså inte ensam om att lida av sin dubbelmoral ... och där har hon Hasse som partner in crime. Hur ser det ut med dubbelmoralen i ditt liv?

Marika är alltså inte ensam om att lida av sin dubbelmoral ... och där har hon Hasse som partner in crime. Hur ser det ut med dubbelmoralen i ditt liv?

12:58, 29 January 2016

Carro: Härligt! Ser jag framemot här där jag sitter på kontoret. :)

Ronnie: Varmt välkommen in i chatten Carro! Har du ett kul självinsiktsfullt exempel på hur det står till med dubbelmoralen i ditt liv!

12:59, 29 January 2016


Ehum Hasse .... VAD gör du nu? Vill du se vad Hasse och Marika har för sig innan vi drar igång programmet så kan du kika in på vår nyskapade Facebooksida Marika i P4!

Ehum Hasse .... VAD gör du nu? Vill du se vad Hasse och Marika har för sig innan vi drar igång programmet så kan du kika in på vår nyskapade Facebooksida Marika i P4!

13:03, 29 January 2016

Carro: Får fundera lite på saken. :)

Ronnie: Ja! Gört! =D Och behöver du inspiration så har vi lagt upp en video på vår Facebooksida Marika i P4 där Marika och Hasse visar sina dubbelmoralistiska sidor! =D

13:04, 29 January 2016

ceciliadjurberg: Väldigt spännande gäster på tema dubbelmoral kan jag avslöja. Lyssna på P4 nu vettja!

13:06, 29 January 2016

Ronnie: Programmet har hållt på i 16 minuter och Marika har redan fått veta av vår moralexpert Jonas att hon inte alls lider av dubbelmoral utan VILJESVAGHET! Om hon är i chock? Japp! =D

13:17, 29 January 2016

Mats: Att köpa ekologiskt vin (alkohol) känns lite dubbelmoral. Ta hand om naturen med skit i dig själv ………………….Mats G N

13:24, 29 January 2016

Snickargubben: När jag kör bil och inte har så bråttom kan jag reta mig på dessa fartdårar som kör upp "i röven" på mig. Om jag har bråttom så blir jag förbannad på den där "lusen" som ligger ivägen för mig.

13:25, 29 January 2016

Tobbe: Hej! Känner igen Hasse i att köra obes. bil då det tyvärr händer även på firman då det är olika bilar man använder & man tycker ju inte att man ska kolla upp fordonet varje morgon.(även om det är väldigt enkelt idag) MEN: Det är alltid förarens ansvar oavsett! Tack för ett intressant program!

13:25, 29 January 2016

Anders: Hej. Jag kan ha en jävla dubbelmoral mot mina barn. De får inte men jag gör... Ja när de inte ser såklart.... typ dricka ur mjölkpaketet osv....

13:26, 29 January 2016

gits: en del hundägare visar på dubbelmoral tar inte reda på hundskiten när det är snö så när snön smälter trampar man i smeten fyy fyy fyy

Ronnie: Hej Gits! Jag får väl erkänna att det har hänt vid tillfällen som jag kan räkna på ena handens fingar och då har det varit för att jag helt enkelt inte hittat bajset! Däremot om jag glömt hundbajspåse så tar jag upp bajset med typ ett löv eller en bit papper eller det jag har i fickan. Sen är det ju trist att människor som kräks på gatan inte gör samma sak.

13:30, 29 January 2016

Snickargubben: Anders dina barn ska göra som du lär, och inte som du gör.

13:30, 29 January 2016

Roger: Vad är det för dubbelmoral eller Hyckleri eller viljesvaghet Sveriges radio har? Man får inte göra reklam i SR. Men varje dag använder man, skriv på vår Facebooksida eller Instagram. Vi nås på Facebook osv. När man nämner tex Volvo så säger man att det finns andra bilmodeller också. Likaså vi andra varumärken. V Varför gäller inte detta Facebook??????

Ronnie: Hej! Vi försöker vara tydliga med att förklara att vi finns på flera sociala medier vilket är viktigt för oss eftersom vi vill vara där publiken är. Men vi kan självfallet bli bättre! Tack för synpunkter!

13:32, 29 January 2016

Klasson: Ett gammalt, men klockrent exempel på dubbelmoral: I början på 80-talet jobbade jag som fritidsledare i Asarum, Blekinge. Fritidsgården låg då på andra våningen, ovanpå Folkets Hus. Vissa kvällar kunde vi ha drogfri fritidsgårdar på övervåningen, och allt annat än drogfri fackföreningsfest en våning ner. Härligt klart budskap till ungdomar, som kunde se föräldrar ragla runt på gården nedanför? Mvh/ Åke Klasson, Västervik.

Ronnie: Hej! Tack för bra berättelse! Passar över den till Hasse och Marika!

13:33, 29 January 2016

KS: mitt barn sa igår. - vuxna är lite dumma, för de tror att vissa regler inte gäller dem, eller att inget som är farligt kan hända dem...

Ronnie:

13:36, 29 January 2016


Vi fortsätter efterlysa exempel på dubbelmoral och passar samtidigt på att avslöja VEM dagens gäst är. Känner ni igen den här mannen? Honom ska vi nämligen prata dubbelmoral med! Håkan Juholt - socialdemokraternas förra partiledare.

Vi fortsätter efterlysa exempel på dubbelmoral och passar samtidigt på att avslöja VEM dagens gäst är. Känner ni igen den här mannen? Honom ska vi nämligen prata dubbelmoral med! Håkan Juholt - socialdemokraternas förra partiledare.

13:40, 29 January 2016

/Monica: Varför tar ni köttkonsumtion som exempel på dubbelmoral? Ännu värre dubbelmoral är att säga sig vara miljövän och samtidigt åka på solsemester till Thailand. En resa till Thailand ger större koldioxidutsläpp än ett års matkonsumtion för en vuxen person/

13:41, 29 January 2016

Maianne J: Det källsorteras och ska värnas om miljön på alla sätt. I skolar får barn lära sig i tidiga åldrar att tänka å miljön sortera rätt. På jobbet så ska det sparas använd inte så mycket papper när du ska skriva ut dokument tex. MEN nä folk ska ha semester då jävlar flygs det över halv jordklotet med flyg som spyr ut en massa föroreningar i vår natur. Vad är alla tankar kring miljö tänktet tro?! Nämen då har ju Svensson Pettersson Lundström semester då är det skillnad I så helvete heller.

13:51, 29 January 2016

Ronnie: Okej! Låt oss nu bena ordentligt i begreppsvärlden! Viljesvaghet och hyckleri är det när man vill vara bättre än man är men dubbelmoral blir det först när du anklagar någon annan för att vara en omoralisk människa och sen i smyg göra samma sak själv.

13:52, 29 January 2016

Leif : Jag gillar äpplen tror ni päronen blir ledsna då?

Ronnie: =D

14:00, 29 January 2016

Eva: Jag har en fundering kring censur i USA. De får visa filmer med krig, mord, våld och annat hemskt. Men när någon säger ett fräckt ord kommer en ton så att man inte ska höra, förutom i filmer och musik får dom sjunga och säga fuck you hela tiden. Är det dubbelmoral eller vad är det?

Ronnie: Vi försöker få svar på det!

14:01, 29 January 2016

Ronnie: Håkan Juholt har ett tips till alla som känner sig sugna på att bli politiker! "Var den du är - försök inte att vara någon annan eller lära dig något du inte kan för att försöka vara någon annan".

14:03, 29 January 2016

JonasPaRiktigt: @MarikaiP4 Ja och av mig fick ni ett bra exempel på hyckleri. Men det tar ni givetvis inte upp i radion. #marikaip4

Ronnie: Hej! Vi hinner inte med alla exempel tyvärr samt flera gäster inbokade så det kan bli lite trångt ibland när vi har ämnen som engagerar så att höra av sig är ju ingen garanti för att vi kan ta upp ditt exempel.

14:05, 29 January 2016

JonasPaRiktigt: SR = hyckleriets högborg? Röstar MP, säger sig älska mångkultur. Men bor i helsvenska omr med bekvämt avstånd till miljonprogram. #marikaip4

Ronnie: Som alla programledare och medarbetare på Sveriges Radio så är Marika opartisk så det du skriver stämmer inte. Vi är oerhört noga med vårt oberoende som public service-media.

14:07, 29 January 2016

Bengt apoelqvist: Hej Det måste vara bättre med dubbelmoral än ingen moral alls.

Ronnie: Sant! Annars blir man väl nihilist gissar jag! Men nu är det inte jag som är experten ... Ska se om vi hinner fråga Jonas =)

14:07, 29 January 2016

jan fredriksson: Den största dubbelmoralen är Alkoholpolitiken. Folket ska hållas borta från den statliga spritbutiken ,medan politiker och fackföreningspampar festar för andras pengar.

Ronnie: Hej Jan! Vi ska försöka hinna med den vinkeln också! tack för kommentar!

14:08, 29 January 2016

James Brocka: Vi bor i ett land där media säger sig vara objektiv och ändå så framkommer det ofta rena lögner, när man skrapar på ytan, för att få sälja mer. Dubbelmoral om att det inte finns ett pris på sanningen i jakten på mer omsättning?

Ronnie: Hej James! Tråkigt att du känner så. Dock håller jag inte med om det och ditt exempel är ju för allmänt luddigt för att gå att bemöta. Så försöka gärna vara konkret i hur du menar.

14:09, 29 January 2016

Hugo: Hej, jag heter Hugo och är arkitekt. Ritar för tillfället dyra bostadsrätter men är socialdemokrat. Är detta dubbelmoral?

Ronnie: Hej Hugo! Vi kollar med experten! =D

14:11, 29 January 2016

Ronnie: Hugo! Nope inte riktigt! Det du gör är inte dubbelt i bemärkelse dubbelmoral - så du kan vara lugn om det var dubbelmoralen du var orolig för att besitta som egenskap. ;)

14:18, 29 January 2016

Bengan: Amerikansk dubbelmoraal: Hade på 80-talet in bekant som flyttade till USA. Vi höll kontakt ett bra tag (Med Telefon!!) och vid ett tillfälle undrade jag hur det var i USA och staten South Carolina. Svaret blev: De har en konstig dubbelmoral i det här landet. South Carolina är den stat i USA som har flest antal kyrkor per capita samtidigt som det är den stat som har flest antal könssjukdomar per capita!!

14:18, 29 January 2016


Håkan Juholt sa tidigare i programmet att det bästa råd man kan ge den som vill bli politiker är att vara sig själv - det kan han i alla fall skriva under på med gott samvete att han står för.

Håkan Juholt sa tidigare i programmet att det bästa råd man kan ge den som vill bli politiker är att vara sig själv - det kan han i alla fall skriva under på med gott samvete att han står för.

14:21, 29 January 2016

Ronnie: Håller ni med vår gäst - samt stå upp-komikern, programledaren för Succémorgon i radio Extrem Janne Grönroos att vi är ett hycklande släkte här i Sverige?

14:26, 29 January 2016

Ann-Christin: Hej, Jag har reagerat på en sak när jag besöker Stockholm. Föräldrar med små barn i handen orkar inte vänta tills det blir grönt ljus vid övergångsställen. Jag tänker så här, vad säger dessa föräldrar till sina barn när de diskuterar trafiken och hur man ska uppföra sig.?

Ronnie: Hej! Det är nog inte dubbelmoral det du beskriver eftersom det som hade krävts för att kalla det för dubbelmoral hade varit att du själv kommit på att du gör exakt samma sak själv fast än att du uttrycker det som att det är alla andra som gör fel och inte du.

14:29, 29 January 2016

Ronnie: Otroligt roligt det här med vår dubbla svengelska som Janne Grönroos nämnde! Har ni fler exempel på liknande språkliga företeelser?

14:31, 29 January 2016

Veganen : Dubbelmoral enligt mig är också människor som kallar sig själv djurvän samtidigt som man äter fläskfilé. Visst du kan vara katt eller hundvän. Men du är ju inte vän med grisen du äter.

14:31, 29 January 2016

Sara : Hej! Kan det vara dubbelmoral att vara strängare mot sig själv än mot andra. T.ex det är helt ok att andra äter godis hela veckan men om jag själv gör det så riktar jag kritik mot mig själv. Mvh, Sara

Ronnie: MYCKET BRA FRÅGA! DEN TAR VI UPP!

14:33, 29 January 2016

Bosse: Hej jag lyssnade på finnlandsvensken men finnarna blir konfunderade när svenskar kan finnska i tornedalen dubbermoralen har frälst mej från guds tro av lestadianerna de jävligaste käringarna i byn fick syndernas förlåtese på söndag för att vara lika jävliga på måndag

Ronnie: Hej! Jag förstår inte helt hur du menar?

14:38, 29 January 2016

Sarah: Dubbelmoral har funnits / finns i oss alla. I alla förhållanden,vänskap el kärlek mm,finns den där känslan att jag får hänga med andra polare men man blir inte glad om bästa vännen är med andra,el tex jag får ut med tjejgänget men han får inte ut med grabbgänget... inte alltid uttalad ,men känslan om dubbelmoral..

14:40, 29 January 2016

Matte: Är inte dubbelmoral när man tycker en sak men ändå gör den själv?

Ronnie: Joooo men man ska dessutom också tillämpa regler på olika sätt beroende på situation till exempel för att trycka ner andra i vissa fall men inte i andra. Hänger du med?

14:51, 29 January 2016


Här har vi fått ett kul exempel från en lyssnare som hittat till vår facebooksida och delat med sig av den här bilden! Så här skriver han:

Här har vi fått ett kul exempel från en lyssnare som hittat till vår facebooksida och delat med sig av den här bilden! Så här skriver han: "När vi var i USA för några år sedan köpte vi burk-öl i en butik med order från kassören att man inte får dricka på offentliga platser..samtidigt lämnade han bruna papperspåsar till oss ifall vi ville dricka på just offentlig plats och gömma burken i påsen.. Det kallar jag dubbelmoral!"

14:54, 29 January 2016

Ronnie: Tusen tack för i dag! Nu stänger vi chatten för den här gången och sätter igång med att klippa ihop podden. Nästa vecka är Marika och Hasse tillbaka som vanligt men inte jag! Då får ni sällskap av min vikarie Cecilia Djurberg som vikarierar för mig när jag åker med Carolina Norén på Melodifestivalturné. Ta varmt emot henne då!

14:59, 29 January 2016

Anders: Ämnet är dubbelmoral. Som framgår av ordet avser det specifikt moralfrågor. Mycket av det som avhandlats avser inte moral utan är bara ologiskt och inkosekvent agerande i största allmänhet.

16:51, 29 January 2016

Matte: Jo, jag tror jag hänger med :D

16:51, 29 January 2016

Anette F: Hej! Är det dubbelmoral om man har olika regler för barn och vuxna? Typ vuxna får svära och äta godis när de vill, men barn får inte, det får de vänta med tills de blir vuxna.

Ronnie: Japp men bara om man samtidigt agerar på två olika sätt minst i olika situationer. Som att du ena veckan med en viss sorts umgänge och vänner gör på ett sätt och sen i ett annat sammanhang med andra människor eller i annan situation tycker likadant men agerar på ett helt annat sätt. Är du med?

16:52, 29 January 2016


I dagens Marika i P4 pratade vi ju som sagt om dubbelmoral. Här har vi äntligen fått ett ansikte på en av gästerna i programmet i dag. Det här är alltså Janne Grönroos, programledaren för Succémorgon i YLE:s Radio X3m, som kommenterade den svenska dubbelmoralen per telefon från Finland. Foto: Christoffer Strandberg

I dagens Marika i P4 pratade vi ju som sagt om dubbelmoral. Här har vi äntligen fått ett ansikte på en av gästerna i programmet i dag. Det här är alltså Janne Grönroos, programledaren för Succémorgon i YLE:s Radio X3m, som kommenterade den svenska dubbelmoralen per telefon från Finland. Foto: Christoffer Strandberg

16:55, 29 January 2016


Det var allt för i dag! Programledaren Marika Carlsson och bisittaren Hasse Brontén tackar alla som var med och chattade om dubbelmoral med oss. Och då är det väl på plats med en bild på alla vi hört i programmet. Så här ser de ut -psykologen och psykoterapeuten Görel Hedtjärn och Jonas Olson - professor i praktisk filosofi som hjälpte oss att reda ut vad som räknas som dubbelmoral och vad som bara är rent hyckleri eller viljesvaghet. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Det var allt för i dag! Programledaren Marika Carlsson och bisittaren Hasse Brontén tackar alla som var med och chattade om dubbelmoral med oss. Och då är det väl på plats med en bild på alla vi hört i programmet. Så här ser de ut -psykologen och psykoterapeuten Görel Hedtjärn och Jonas Olson - professor i praktisk filosofi som hjälpte oss att reda ut vad som räknas som dubbelmoral och vad som bara är rent hyckleri eller viljesvaghet. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

16:58, 29 January 2016

Ronnie: Som sagt! Stort tack ännu en gång till alla som lyssnat och chattat med oss! nästa vecka är det min kollega Cecilia Djurberg som hänger med er här och det kommer gå kanon! Var snälla mot varandra nu och trevlig helt på er! =)

17:01, 29 January 2016

Missade du att höra av dig till oss i programmet!

Då är du alltid varmt välkommen att mejla oss eller skriva till oss i sociala medier!

Här hittar du oss på Facebook och här hittar du oss på Twitter och här hittar du oss på Instagram!

Skriv då till:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".