"Din mamma jobbar inte här!" Marika Carlsson sätter gärna upp arga lappar för att uppfostra folk. Hur gör du? FOTO: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio
"Din mamma jobbar inte här!" Marika Carlsson sätter gärna upp arga lappar för att uppfostra folk. Hur gör du? FOTO: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio
Tema: Gränser

Läs chatten om gränser och arga lappar

Är du en sån som liksom Marika gärna uppfostrar din omgivning? Skriver du till exempel arga lappar eller agerar ordningspolis i busskön? Eller retar du dig på dem som håller på så? Det undrade vi programmet fredag 11 mars. 

Så här skrev ni lyssnare i chatten under programmet om era förhållande till gränser och gränsdragningar,

Kattmamman: Att uppfostra sin omgivning med arga lappar i tvättstugan tycker jag är mer kontrollbehov än gränssättning. Att sätta gränser innebär ett ansvar både mot sig själv och mot den andra individen, gränssättning är också ett sätt att bry sig om, att visa på orsak och verkan, konsekvenser. Som mor, mormor, vän, pedagog och kattägare sätter jag gränser varje dag, dock försöker jag alltid göra detta utan ilska. Med pondus och bestämdhet ger gränssättningen inte en känsla av kränkning som det lätt kan bli om man är arg. Det är viktigt att man respekterar den man sätter ned foten gentemot genom att säga varför man sätter en gräns. På så sätt måste man också fundera över varför man säger nej, är det av slentrian eller har jag en bra orsak? Alla mår bra av kärleksfulla ramar för vårt samspel.

13:44, 11 March 2016

Irene i Lit: Min syster och jag fick nångång dela på ett tresmaks glasspaket. Då fick mamma ta måttbandet till hjälp för att det skulle bli LIKA. Då satte vi gränser.

13:44, 11 March 2016

Michael 070-5826436: Jag tror att den som skrev "inga gränser gör barn otrygga" menade att inte sätta gränser gör barn otrygga.

Cecilia Djurberg: Ja, det tror vi med. Det blev nog ett missförstånd i sändningen /Cecilia, redaktör

13:49, 11 March 2016

Micke: Det primära för högre form av maktutövning är att det går att avgränsa kriminaliteten och dess gränslinjer från övriga invånare, för att på så vis producera en kriminalitet som passar makten. Det vore intressant med en diskussion med det perspektivet även på ett mer personligt plan, t.ex. maktutövning med hjälp att ”arga lappar”. Dvs. vad är syftet? Kan det rent utav vara att särskilja sig själv?

14:06, 11 March 2016

Janni: Hej, bra program! Jag vill gärna vara anonym. Har en nära vän som mår dåligt. I början fanns jag där för henne hela tiden, men nu blrjar hon kräva mer o mer. Ringer på natten, gråter vill att jag ska lägga ännu mer tid. Hur säga nej utan att förstöra vänskapen?

14:06, 11 March 2016

Jenny: Jag och min lillasyster tröttnade på att bråka om fjärrkontrollen och vilken som skulle sitta fram i bilen o.s.v, så vi beslutade att hon fick bestämma ojämna datum och jag bestämde jämna datum. Slut på DET tjafset i alla fall, jätteskönt tyckte vi.

14:11, 11 March 2016

Axel von Blandfersen : Lämnar ofta lappar av typen "Skärp dig för fan nu". Vi är bara två på jobbet, så anonymiteten är väl begränsad. Menbdet är så jag rullar.

Cecilia Djurberg: Haha, kämpa Axel! /Cecilia, redaktör

14:19, 11 March 2016

Lenny: Sätt på mig när jag är full. Stod det på diskmaskinen

14:19, 11 March 2016

Jonte: Jag var på en fest hos en kompis, vi brassade på musiken, plötsligt plingar det på dörren och man hör hur någon springer utanför och snabbt stänger in sig i sin lägenhet, utanför lägenhets dörren låg en lapp, personen ville att vi skulle skruva ner, höjden av rädsla för sina grannar?

14:19, 11 March 2016

Ninni: En rolig lapp på personaltoaletten från förr typ! "Spola inte ner bindor och tamponger i toaletten" Med vänlig hälsning, Reparatören ��

14:24, 11 March 2016

Ann-Charlott: Hej! Jag tror inte jag skrivit så många lappar men jag har fått en jag inte glömmer och som jag önskar jag hade kunnat svarat på. Hade åkt bil till arbetet i stan och ställde mig på en parkering där det inte fanns uppmålade rutor. Medveten om att det alltid blev väldigt fullt på denna parkering ställde jag mig i raden av redan parkerade bilar och då ganska nära. När jag sedan skall åka hem på eftermiddagen så har jag en lapp på framrutan som sager "Klantarsel! Hur i h-vete kan du parkera så att du tar upp två rutor." Då har bilen närmast till höger om mig, som jag parkerade nära, åkt iväg under dagen och andra bilister ställt sina bilar lite tokigt och så fick jag skit för det! Orättvist. Var ganska upprörd när det hände och kände mig orättvist anklagad men ganska roligt idag!

14:25, 11 March 2016

Tommy i Sollentuna: En härlig lapp som satt i bilen på gården. På en naturligtvis fel plats. "Jag är uppe och packa/knullar kommer strax."

14:25, 11 March 2016

Carro: På mitt jobb sitter en bild på en toalettborste och texten: "Använd mig gärna om det behövs". Väldigt intressant att man ska behöva ha en sån lapp på toaletten. :)

14:31, 11 March 2016

Gunilla: Hundbajs på tomten bredvid brevlådan. Då sätter jag upp lapp med snäll text första gången och bajspåse medföjer. Vid upprepning - argare text med påse. Em gång försvann bajset dagen efter men det har inte funkat sedan. Sker när vi sover troligen. Jag har haft tankar om att övervaka men då tog jag ett snack med mig själv. Där går gränsen.

14:32, 11 March 2016

Anonym: Lapp på kaffeautomaten på jobbet. "Ta förhelvete inte bort muggen förrän det slutat droppa vatten"

14:32, 11 March 2016

Sara: Min första, och hittills enda, "arga lapp" för två år sedan då min lilla juleskylt försvann inom loppet av några timmar från dörren - enjoy! =) "I lördags jag julpyntade och var glad, jag byggde min egen julestad. En skylt med "Merry Christmas" vid ytterdörren jag hängde, det plastiga höljet jag slängde. På söndagen var det dags för första advent och traditionen var igång, jag och dottern brast ut i härlig julesång. När jag ut med hunden gick, jag vid dörren slängde en blick. Min fina skylt nu mystiskt borta var, men mitt fina hjärta hängde kvar. Om det var du eller din besökare som "lånade" mitt pynt, behöver du inte ersätta mig med några mynt. Häng gärna tillbaka min skylt vid mitt hjärta innan jul, då hade hela händelsen faktiskt kunnat bli kul..." God Jul från oss på våning fyra"

14:36, 11 March 2016

Patrik: Goddag! Detta är lite offentlig toalettklotter men rätt så roliga betraktelser och inte jättemycket uppläxning. Inne på en offentlig toalett där jag satt och gottade mig kunde följande rader läsas. Bellman var en stor poet men diktade ej när han sket. Under detta hade någon forsatt med nya funderingar. Vem är du som detta vet var du med när Bellman sket.

14:36, 11 March 2016

VSP: Fulla människor ringer man inte alltid på hos då de har fest sent på natten. Varför? Jo,en del kan inte ta emot en tillsägning utan blir aggressiva med misshandel som följd i värsta fall. Har en god vän som råkade ut för detta för några år sedan. Efter 3 dagars festande så ringde mannen på dörren och bad dom att dämpa sig. men fick då ta emot så mycket stryk att denna man blev sjukpensionerad därefter. Vad värre var att hans då 10 åriga dotter stod i trapphuset och såg alltsammans. Jävla kräk en del!!!

Cecilia Djurberg: Usch, otäck historia! Typiskt exempel på när gränslöshet får allvarliga konsekvenser, alltså de som festade hade behövt ha bättre gränser. /Cecilia, redaktör

14:44, 11 March 2016

Mona Sjöblom ¨MIA¨: Kom ner i cykelrummet en morgon och ser en lapp på dörren ut. ¨Hej, du som går ut kl.6:30 var snäll och stäng dörren tyst. Jag har sovrummet ovanpå och vaknar och kan inte somna om. Tack!¨ Nästa morgon står det svar på lappen. ¨Klockan 6:30 är man på väg till jobbet. Varsågod. ¨Till saken hör att efter small dörren igen så det hördes till 4:e våningen.

14:45, 11 March 2016

Pia: Fick en ar lapp för några år sen. ...Är det ni som äger en liten söt grå/vit katt? Den brukar vara i min trädgård. Den går runt i mina rabatter och krukor och Skiter!! Om den jäveln inte sluter med det så kommer jag att avliva den! Jag gillade inte heller att kattskrället gjorde så i grannens trädgård men det var våra barn som hitta lappen. Jag var över till grannen som jag aldrig hade sett förut men hon ville inte prata med mig. Katter är såklart ett problem men bättre att våga prata med varandra. Nu så här några år senare är det för mig en lustig anekdot bara. Pia

Cecilia Djurberg: Ja, djur är tyvärr ofta en anledning till grannosämja men katter är ju svåra att potträna när de är utomhus. Men viktigt att tänka på att även barn kan läsa lappar såklart. Hoppas dina kom över denna otäcka lapp/Cecilia, redaktör

14:49, 11 March 2016

Alexander : När jag skulle prata med en kollega var han inte på sitt rum. Det luktade lite knepigt och på datorskärmen satt en post-it-lapp med texten "Trodde fis..."

14:49, 11 March 2016

Cecilia Djurberg: Tack för alla gränsrapporter, nu stänger vi chatten för denna gång. Nästa vecka är ordinarie webbredaktör Ronnie Ritterland tillbaka. Tack för mej /Cecilia, redaktör

14:58, 11 March 2016Missade du att höra av dig till oss i programmet!

Då är du alltid varmt välkommen att mejla oss eller skriva till oss i sociala medier!

Här hittar du oss på  Facebook och här hittar du oss på Twitter och här hittar du oss på Instagram!

E-post: marikaip4@sverigesradio.se 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista