Ser ni vad vi försöker illustrera med den här bilden? Hasse Brontén är ett fyrtorn och den skrockfyllda programledaren Marika Carlsson tillsammans med dagens huspsykolog Jenny Jägerfeld illustrerar fyrvaktare som ska tända sina pipor på fyrens låga. Journalisten Jack Werner är den glada sjömannen som inte tror på skrock alls och ser därför helt oberörd och glad ut.
Ser ni vad vi försöker illustrera med den här bilden? Hasse Brontén är ett fyrtorn och den skrockfyllda programledaren Marika Carlsson tillsammans med dagens huspsykolog Jenny Jägerfeld illustrerar fyrvaktare som ska tända sina pipor på fyrens låga. Journalisten Jack Werner är den glada sjömannen som inte tror på skrock alls och ser därför helt oberörd och glad ut. Foto: Ronnie Ritterland/ Sveriges Radio
Tema: Skrock och vidskeplighet

Skrock och sägner till sjöss

1:51 min

Varför ska man akta sig för att tända en cigarett på ett stearinljus? Skulle det rädda en sjöman?Marika Carlsson och Hasse Brontén har bjudit in folkloristen och berättaren Tora Wall från Nordiska museet som har svaren på vår vidskeplighet. I studion finns också journalisten Jack Werner, som också ligger bakom Creepypodden.

En sägen som återkommer under programmet är om man släcker ett stearinljus eller om man tänder en cigarett på ett stearinljus så dör det en sjöman. Det råder dock delade meningar om bakgrunden till varför det skulle dö en sjöman. Tora Wall och Jack Werner resonerar.


Missade du att höra av dig till oss i programmet!

Då är du alltid varmt välkommen att mejla oss eller skriva till oss i sociala medier!

Här hittar du oss på  Facebook och här hittar du oss på Twitter och här hittar du oss på Instagram!

E-post:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista