Hasse Brontén vikarier för Marika Carlsson. Vid sin sida det här programmet har han sin producent Maja Åström.
Hasse Brontén vikarier för Marika Carlsson. Vid sin sida det här programmet har han sin producent Maja Åström. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
April april ...

En djupdykning i humorns underbara värld - men vad är kul egentligen?

5:27 min

1 april – lurendrejdatumet framför andra, det är det denna fredag. Vad passar då bättre än att prata humor i programmet?

Marika Carlsson är bortrest så Hasse Brontén kliver in som programledare och vid sin sida har han producenten Maja Åström.

Vi botaniserar i humorbegreppens underbara värld och så pumpar vi lyssnarna på aprilskämt! 

Här har vi samlat alla aprilskämt - läs och lär!

Ronnie: Varmt välkomna in till oss i chatten! I dag vill vi veta vad du har blivit utsatt för aprilskämt eller om du har utsatt någon annan!

13:06, 1 April 2016

Ronnie: BERÄTTA FÖR OSS!

13:06, 1 April 2016

Anita: Aprilskämten går bort för mig, inge kul längre. Tack för ett fantastiskt program.

Ronnie: Minns du något som du blivit utsatt för själv någon gång? Eller ett du läst i någon tidning där du faktiskt låtit dig luras!?

13:16, 1 April 2016

Susanne Björkman: Svenks damtidnings skämt idag tycker jag var kul. Prins Kent =) http://www.svenskdam.se/2016/04/andring-infor-dopet-prins-oscar-far-ett-fjarde-namn/

13:25, 1 April 2016

Ronnie: Ha ha! Japp Susanne! Jag såg det faktiskt - har du blivit lurad på något sätt?

13:26, 1 April 2016

Lollo: Var det här ett skämt eller? ;) http://www.allakorsord.se/melodikrysset-blir-musikal-i-host/

13:29, 1 April 2016


Tips på aprilskämt till nästa år för de som inte hann med!

Tips på aprilskämt till nästa år för de som inte hann med!

13:30, 1 April 2016

Birgitta i Järfälla: Mitt bästa aprilskämt 1978 Jag sparade Dagens Nyheter från 1977. Ett välbevarat exemplar som jag förvarade mörkt så att det inte skulle gulna. Den 1 april nästa år smög jag ut till brevlådan tog bort den nya tidningen och lade i den gamla. Min man hette Harald och hade alltså namnsdag den dagen så jag kokade namnsdagskaffe och gjorde allting klart tills han kom. Han gick ut till brevlådan, vi började fika och jag satt hela tiden och iakttog honom i smyg. Under året som gått hade en rikskänd ordförande i ett idrottsförbund omkommit. I den gamla tidningen stod han omnämnd som riksidrottsförbundets ordförande vilket min make upprördes över. Vilken nonchalans av tidningen! Dessutom hade kaffet ökat i pris med cirka 100 % under året som gått pga av missväxt, vilket gjorde att priset som stod i tidningen föreföll vara rena fyndet - det måste vi köpa! Ja, visst svarade jag så klart! När det gäller väderlekskartan så stämde inte veckodagarna, ja det var mycket som min man reagerade över. Han kollade datum - men inte årtalet!

13:33, 1 April 2016

Ronnie: Lollo! Apropå att Melodikrysset ska bli musikal i höst .... Dett lovar jag att vi strax ska reda ut! Vi måste bara akutkalla in chefen!

13:36, 1 April 2016

Gunilla: Jag växte upp i Löddeköpinge, som inte ligger speciellt långt från Barsebäcksverket. Min pappa fick gatans barn att hoppa in i hans Saab 99 för det hade kommit flera stora krigsfartyg till Barsebäck. När vi kom dit ... fanns de ju inte ... Bara en väldigt glad och road pappa! Detta var slutet på 70-talet.

13:37, 1 April 2016

Monica i Helsingborg : Helsingborgs dagblad har ett "Så ska skakningarna stoppas", handlar om skakningarna i tågen som passerar Hallandsåsen. "De mystiska vibrationerna när tåget passerar Hallandsåsen och Öresundsbron har återkommit de senaste dagarna. Nu misstänker Trafikverket att problemen beror på hur passagerarna är placerade.. ������ kolla reportaget står mer om hur kunderna ska placeras efter sin vikt...

13:37, 1 April 2016

Anitap: Under en skidsemester var en av deltagarna väldigt flitig, först ut sist in , övriga i sällskapet lade in på lokala tv programmet att veckans flitigaste liftåkerska, skulle få en gratis vecka i stugbyn. Stuhfogden väntade henne kl.18.00. Vi andra stod med spänd förväntan, när hen klädde sig och gick ut från stugan, då kunde vi inte hålla oss, jubel utbröt och det blev April,april.! Hen blev inte sur, bjöd på tårta till kvällskaffet.

13:41, 1 April 2016

Bitte: Mitt bästa aprilskämt är från 1974. Min dåvarande pojkvän (nuvarande man) skulle till Helsingfors och se hockey-wm. Jag hade då en arbetskamrat som talade Finlands-svenska, hon ringde honom på hans jobb och sa att det utbrutit en epidemi i Finland och alla som skulle resa dit måste vaccineras. Hon fick honom att åka från jobbet till vårdcentralen och när han kom dit stod jag utanför och sa april april. Det roliga var att han inte trodde mig, han hade blivit fullständigt lurad! Han blev skitsur på mig men det gick över så småningom. /Bitte

13:41, 1 April 2016

Sirkkaliisa Ahlgren : Grannens brunn brann ner idag på morgon, brandkåren larmades ,men p g v vattenbristen kunde inte elden begränsas så brunn brann ner !!!!

13:49, 1 April 2016


Humor från matbutik i Örkeljunga ... tror ni att de får oväntat nattligt besök i kväll?

Humor från matbutik i Örkeljunga ... tror ni att de får oväntat nattligt besök i kväll?

13:53, 1 April 2016

Gudrun: Coop Konsum Kramfors känner sig busig. 5 tim · Kramfors · .. Nu är vi först igen! Nytt sortiment på Coop, denna gång är det sexleksaker. Vi ser en enorm potential till detta då kommunen inte har någon intimbutik. Tittar man på undersökningar så ligger Kramfors på 13:e plats i Sverige som konsumerar mest pengar per invånare på detta. På så sätt bör det finnas en möjlighet att sälja en större volym. Vi kommer att placera det ihop med kondomer och läkemedel, som känns som den mest naturliga placeringen. Vi tror att det kommer kännas som den mest naturliga platsen för kunden att hitta dessa varor. Det kommer även att finnas en del skämtartiklar.

13:57, 1 April 2016

Ronnie: När hur och framförallt vaaaaaarifrån aprilskämten kommer vet man faktiskt inte helt å hållet tvärsäkert men man kan ana att det är i medeltid som aprilskämtet har sitt ursprung enligt vår expert Jonas Engman som är etnolog på Nordiska museet

14:05, 1 April 2016

Johanna : Vi gick i klass 5 på Angelstadskolan, Småland. Liten landsortsskola där alla känner alla. Det är 1:a april och helt plötsligt springer vaktis (Lasse) runt med andan i halsen, runt bland alla klasserna och hojtar om att Glassbilen har vält vid fotbollsplanen och all glass MÅSTE tas om hand NU för den ligger och smälter i solen! ALLA ungar, ca 100-150 st, RUSAR iväg på den lilla kyrkostigen bort mot fotbollsplanen ivriga att få äta hur mycket glass som helst! Mitt i allt kaos bryter en elev benet.... och det var såklart ingen glassbil där men vi "tröstades" med varsin glasspinne iaf och tjejen med brutet ben fick gå i gips ngt veckor...

14:19, 1 April 2016

Ronnie: Ett gott skratt förlänger livet ... eller? Ja typ lite faktiskt i alla fall enligt Susanna Iwarsson på telefon som är professor i gerontologi vid Lunds universitet. Men det kan faktiskt till och med vara SKADLIGT dock är detta extremt ovanligt så det är inget att oroa sig för hörrni!

14:23, 1 April 2016


Ni som undrade vem som ylade och pep som en vild och galen varg i bakgrunden här mitt i programmet ----> skåda den skyldige! Özz Nujen heter den skojfriska komikern som helt och hållet tappade det här Hasse Brontén frågade vår gäst Susanna Iwarsson som är professsor i gerontologi om vad det betyder för hälsan om man skrattar så mycket att man kissar på sig. Svar på det ... NOTHING utom en ordentlig omgång pinsam tystnad.

Ni som undrade vem som ylade och pep som en vild och galen varg i bakgrunden här mitt i programmet ----> skåda den skyldige! Özz Nujen heter den skojfriska komikern som helt och hållet tappade det här Hasse Brontén frågade vår gäst Susanna Iwarsson som är professsor i gerontologi om vad det betyder för hälsan om man skrattar så mycket att man kissar på sig. Svar på det ... NOTHING utom en ordentlig omgång pinsam tystnad.

14:31, 1 April 2016


Pontus Rosenberg skriver till oss och bjussar på ett annat humoristiskt tilltag i aprilskämt från ytterligare en matbutik. =)

Pontus Rosenberg skriver till oss och bjussar på ett annat humoristiskt tilltag i aprilskämt från ytterligare en matbutik. =)

14:41, 1 April 2016

Åke Klasson: Skratt förlänger livet? Jag hade knäckt ett revben, efter att ha krockat på fotbollsplanen. Allt gjorde ont, skratta, nysa, hicka o.s.v. På kvällen skulle jag försöka sova. Jag vred och vände på mig. Vår 5-åring låg på tvären mellan oss i sängen, och hörde när jag sa: -Aj, mitt revben! Det var tyst några sekunder, sen sa han: "-Mamma, har pappa träben?" Då skrattade jag och det gjorde MYCKET ont. Det kändes definitivt inte, som om det skulle förlänga livet... Hälsningar/Åke Klasson, Västervik

14:42, 1 April 2016

Ronnie: Tack Åke för att du delar med dig av något som förmodligen inte var så kul för dig men som roar inte bara mig utan alla som hittat hit till den här guldgruvan till chatt som snart är en hel databas av aprilskämt. Så spara länken till nästa år! =)

14:45, 1 April 2016

Ronnie: För er som är nyfikna på VAR man kan se Simone Giertz robotkonst så kika till exempel HÄR!

14:47, 1 April 2016

Ronnie: Då tackar vi strax för i dag här i chatten och hörs nästa vecka! Tack för alla skämt! =DDDDDDDDDDDDDD

14:58, 1 April 2016


Komikerkollegan Özz Nujen fick två skrattanfall under dagens program. Det ena var kiss- och bajshumorrelaterat det andra var när Özz fick syn på punktstorleken på Hasses fusklapp över gästernas namn och titlar.

Komikerkollegan Özz Nujen fick två skrattanfall under dagens program. Det ena var kiss- och bajshumorrelaterat det andra var när Özz fick syn på punktstorleken på Hasses fusklapp över gästernas namn och titlar. "Man ser hur gammal du är när man fattar hur stora bokstäver du behöver för att kunna läsa från ett papper", sa Özz Nujen. Så vi passade på att dokumentera lappen. Är Hasse gammal och blind? Avgör själva. Vem som hade roligast åt detta skämt är det ingen tvekan om i alla fall ;) (Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio)

16:19, 1 April 2016


Simone Girertz misslyckade robotar älskas av miljoner. Här försöker hon och bisittaren Maja Åström illustrera i bild hur en av alla misslyckade robotfunktioner som Simone skapat - nämligen en robothand som med lite för hård kraft örfilar Simone om morgnarna som en slags alternativ väckarklocka. AJ, det måste göra ont undrar Hasse Brontén och svaret är JAPP - det gjorde riktigt ont faktiskt erkände Simone. (Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio)

Simone Girertz misslyckade robotar älskas av miljoner. Här försöker hon och bisittaren Maja Åström illustrera i bild hur en av alla misslyckade robotfunktioner som Simone skapat - nämligen en robothand som med lite för hård kraft örfilar Simone om morgnarna som en slags alternativ väckarklocka. AJ, det måste göra ont undrar Hasse Brontén och svaret är JAPP - det gjorde riktigt ont faktiskt erkände Simone. (Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio)

16:23, 1 April 2016


Nej det var inget aprilskämt. Vi fick faktiskt besök av Gunwer Bergkvist som var med och gjorde den legendariska sketchen Skattkammarön i programmet Estrad 1967. Ni vet den där Gunwer Bergkvist, Lars Ekborg, Åke Grönberg, Margaretha Krook och spelar ett brädspel med komplikationer. Å har du missat sketchen är det hög tid att komma med i matchen. Sök på namnet på interwebbz är vårt tips på hemläxa i så fall till dig! =) Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Nej det var inget aprilskämt. Vi fick faktiskt besök av Gunwer Bergkvist som var med och gjorde den legendariska sketchen Skattkammarön i programmet Estrad 1967. Ni vet den där Gunwer Bergkvist, Lars Ekborg, Åke Grönberg, Margaretha Krook och spelar ett brädspel med komplikationer. Å har du missat sketchen är det hög tid att komma med i matchen. Sök på namnet på interwebbz är vårt tips på hemläxa i så fall till dig! =) Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

16:29, 1 April 2016

Fördjupa dig i humor

Klart du vill veta mer om nyckel till komik. Lyssna och lär.

Komikern Annika Andersson har lätt att skratta åt saker, men just ordet buskis har hon svårt för, eftersom det i vissa avseenden kan betraktas som nedvärderande. Hasse Brontén och Maja Åström reder ut  begreppen.


Missade du att höra av dig till oss?

Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram men det går också bra att MEJLA!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista