Maja Åström och Hasse Brontén är dina bästisar i ett program där vi kommer lära oss ALLT om våra traditioner. Har du en tradition som du är ensam om som du vill berätta om? Hör av dig!
Traditioner kan få oss att se rött. Älskar du traditioner eller har du vinnlagt dig om att inte följa dem? Vad har du för tradition som du aldrig hört någon annan ha? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Läs och lär av lyssnarnas bästa traditionstips i chatten!

Tips på udda traditioner att börja med för dig som tröttnat på små grodor

Känner du dig traditionslös? Misströsta ej - här bjussar våra lyssnare på sina mest udda traditionstips!

Ronnie: Hej! Under programmets sändningstid kan du skriva direkt till oss i här i livechatten som öppnar samtidigt som programmet börjar!

VARMT VÄLKOMMEN IN HÄR FRÅN KLOCKAN 13.00!

16:55, 7 April 2016

Ronnie: Tjoho! Nu börjar vi strax programmet! Och i dag kommer vi lära oss allt som går att lära sig om traditioner ... eller i alla fall försöka ;) Varmt välkomna in i chattvärmen!

13:03, 8 April 2016

Johny Tex: En tradition i min familj var att varje jul så klädde vi ut oss till kottar och ringde på gran(n)arna och frågade om dom hade en holk.

Ronnie: Hej Johny Tex! Du skojar! Eller är det på riktigt! Helt fantastiskt kul i så fall och stor eloge till dig som berättar detta för mig och alla som lyssnar på oss! =)

13:16, 8 April 2016

Mvh Erik: när man badar på(?) ett spa, borde väl vara att SPADA Eller va?

Ronnie: Har du ju heeeeelt rätt i! Ha ha! Tack för underbar kommentar och svar på tal hälsar den från och med nu spadande webmästaren Ronnie! =)

13:18, 8 April 2016

Pelle : Hej jag hörde ert snackis. en gång är ingen gång. Det här har jag lärt mig 1 gång är ingen gång 2 gånger är en början 3 gånger är en vana

Ronnie: Ha ha! Sant! Och den gong gongen ljöd som ny musik i mina öron! Tack för kommentar och svar på tal PELLE =)

13:21, 8 April 2016

Kram Mamma Uta Brontén: Hej gänget, en ganska vanlig tradition är att man skickar vykort till utvalda personer när man är på semester - mest till mormor, farmor osv. eller hur? De uppskattar det och det känns viktigt! Kram Uta

13:22, 8 April 2016

Monica Seiron: Hej Sedan 1958 har vi i min släkt en tradition att träffas för knytkalas varje långfredag. Vi ses i min mors föräldrahem i Mala utanför Hässleholm och man tar med sig en maträtt, samt gärna någon hembakt kaka till fika. Detta började min mor och hennes 9 syskon, med men nu är tyvärr de flesta av dem borta, kvar endast min mor Gunnel snart 83 och hennes syster Asta snart 93. Senast nu i påsk var vi 65 personer samlade där. Mina föräldrar var äldst sedan kusiner med barn och respektive i en salig blandning. Ha en bra fredag

Ronnie: WOW! Vilken grej! Tack Monica för att du delar med dig! Jag önskar nästan nu att jag hade samma tradition själv - men det är ju aldrig försent att börja å andra sidan! ;) Tack för tips på fin tradition! Och tack för att du lyssnar =)

13:27, 8 April 2016

Bettan, Solna: En gång, ingen gång. Två gånger, är en gång-gång!

Ronnie: Katsching i gong gongen - för det där var andra gången gillt med exakt samma svar i kommentar! =) Roligt!

13:28, 8 April 2016

Bettan, Solna: Näähäää, mitt å Pelles är de enda jag ser i alla fall, och våra är inte helt lika....så det så...(säger hon med ett leende och en blink)

13:31, 8 April 2016

Sara: Min man och hans killkompisar åker alltid till Båstad kallbadhus den 23 december och badar bastu och hoppar ner i isvak. Roligt för grabbarna att ses när alla ändå är hemma inför jul. ��

13:34, 8 April 2016

Åsa: Hej! På tal om att ärva traditioner... Varje år, andra helgen i oktober, är vi ett gäng som vandrar längs sörmlandsleden och övernattar utomhus i vindskydd. Det började med ett gäng fäder som gick ut i skogen med sina barn under en helg. Nu har fäderna blivit farfäder och barnen har med sig egna barn! Mycket viktig tradition som har sina strikta regler och inte får missas!

Ronnie: Åsa! Jag blir så hiiiiiimla nyfiken nu! Du MÅSTE berätta mer om de där strikta reglerna! Det är så otroligt fascinerande tycker i alla fall denna vän av detaljer! =)

13:36, 8 April 2016

Ronnie: Taco-tisdag? Skumpa-måndag? Vad har du för traditioner för dig som du är ensam om? Berätta för oss! =)

13:42, 8 April 2016

Christine: Mina barn hittade på en egen tradition på julaftons morgon. Jag lämnade julgranen tänd, efter mitt nattliga stök med julskinka och pyssel, och de vaknade tidigt och lade sig med huvudena under granen så att de liksom såg granen underifrån och där låg dom och berättade julhistorier för varandra. I tonåren tvingades deras pojk- och flickvänner till samma procedur. De missade högst ogärna denna tradition. Nu har de egna barn och egna traditioner. En som jag tycker är så fin är att systrarna (de är 5 st) och brödernas partners försöker träffas hos en favoritfrissa en lördag då och då o och frissa sig och sen går de ut och äter.

13:44, 8 April 2016

J.O: Hej! Vi är 7st barndoms polare från Ystad som firar 9års jubileum i år på vår kulturresa. Vi åker till en stad i Europa 3dagar bor på hostel,flyger billigt och har en "kulturaktivitet" inbokad varje dag. Alltid i oktober,alltid till slimmad budget, alltid storstad i Europa. /Kulturresenär

Ronnie: Det är ett så himla bra tips tycker jag! Roligt att höra att fler verkar ha denna typ av tradition. Vilka slags "kulturaktiviteter" brukar ni hitta på! Tipsa gärna! =)

13:46, 8 April 2016

Åsa: Haha, ja, jag tror att sörmlandsledstraditionen det började nån gång i början på 80-talet. Vi samlas kl 8 på lördagen och åker gemensamt med varandra och våra ryggsäckar ut i skogen och parkerar bilarna. Från början var det fäder och deras söner, men det blev ju så orättvist så även döttrarna fick följa med, men absolut inga respektive! Man måste vara minst 7 år (fast ibland är det ok om man är 6...) men ingen högsta gräns finns, men jag tycker nog att gubbarna inte ska bära allt för tunga ryggsäckar med för mycket wiskey i... ;)

Ronnie: Hej Åsa! Vad coolt att höra att du verkar ha "förädlat" en tradition ... det är du först med att berätta om i dag!

13:48, 8 April 2016

Annette: Har skaffat mig en nya tradition; Marika i P4❤

Ronnie: Men gulle gulle gulle härliga du! Tack för din fina kommentar! =) Hoppas du stannar kvar med oss LÄNGE! Vad tycker du är roligast hittills?

13:51, 8 April 2016

Anna-Karin: Hej, varje onsdag har jag "mammaonsdag". Det innebär fritt från städ och tvätt och vitt vin och skaldjur. Häls Anna-Karin i Hjo

Ronnie: Bra tips! Att ge sig själv en dag oavsett vad man kallar den där man tar hand om sig själv tycker jag låter som ett eminent tips och bra förslag! =)

13:52, 8 April 2016

Annette: Har skaffat mig en nya tradition; Marika i P4❤

13:53, 8 April 2016

Petra : Hej Marika och kollegorna, tack för annu ett underhållande program. Dagens ämne, traditioner….för 6 år sedan gjorde jag hemlagad glögg efter ett recept jag fick av en kollega. Jisses vad den blev stark. Trodde vi inte kan dricka den själv….vad göra???? Jag som är trädgårdsnörd och gillar midvintersolståndet, att solen kommer tillbaka till norra halvklotet, att från och med nu blir dagarna lngre. Så kom jag på idén att fira midvinter den 21 december och bjuder hela byn på lite glögg och pepparkakor. Vi sammlas mitt i byn vid „byastenen“ önskar varandra God Jul och ett Gott Nytt År. Nästan alla i byn deltar och kommer promenerade med lanternor och kl 18.18 eller 19.19 startar det lilla mötet. Nu blev det en riktig tradition och vi fortsätter med det. Hälsningar Petra

14:01, 8 April 2016

Carina: Vi är 4 kvinnor med utflugna barn som träffas hos varandra inför jul och bakar julgodis. Vi har jätteroligt, värdinnan för året bestämmer vad vi ska göra för godis. Här finns utrymme för att exprimentera med nya recept osv. Våra familjer väntar sedan lika förväntansfullt på vad vi kommer hem med och här är det noga att inte börja äta innan jul.

14:01, 8 April 2016

Carina: Vi är 4 kvinnor med utflugna barn som träffas hos varandra inför jul och bakar julgodis. Vi har jätteroligt, värdinnan för året bestämmer vad vi ska göra för godis. Här finns utrymme för att exprimentera med nya recept osv. Våra familjer väntar sedan lika förväntansfullt på vad vi kommer hem med och här är det noga att inte börja äta innan jul.

14:02, 8 April 2016

Emser: Har två förslag till vad man ska göra med nationaldagen 6 juni som känns som en "wild card" i traditionssammanhang. Förslag 1: Uppsamling för missade traditioner sedan förra 6 juni. Man kan exv ta igen om man av någon anledning missade påsken, valborg, julen eller nåt. Förslag 2: Gör skolavslutningen till officiell högtid och lägg den på 6 juni. Jag vet, det kan bli röjigt på stan osv, men det kunde vara roligt. Många är ju lediga och då slipper man krångel med att ta ledigt på skolavslutningen. O

Ronnie: Det här förslaget är så bra att jag nästan hade velat be dig om att mejla oss ditt nummer om du vill bli uppringd och berätta om ditt förslag! Gör gärna det! marikaip4@sverigesradio.se

14:04, 8 April 2016

Ronnie: Bästa förslaget hittills från en lyssnare som har infört KLAGOMÅNDAG - då kan man klaga på allt man behöver klaga på!

14:06, 8 April 2016

Sanne: Jag studerade i manga ar i Skottland. En sommar fick jag med mig ett gäng pa 8 personer fran Universitetets skotska folkdansgrupp hem till Sverige för att uppträda och fira midsommar. Det blev manga avundsjuka. Under sommaren fragade mig flera bekanta om de kunde fa komma nästa gang. Tva ar senare bjöd jag ater over vänner till att sova hos mina föräldrar och fira en helg midsommar. Gruppen växte fran ca tio tillfrågade till ca 30 da manga bjöd in sig själva och deras vänner fran andra länder plötsligt också ville komma. Ett ar senare kom fragan " blir det av i ar igen?". När jag i september kollade om det fanns intresse bokade vissa flyg till Sverige direkt. Vi blev över 40 personer fran 9 olika länder. Nu är det en stående tradition varannat ar. Och gruppen växer ständigt. Trots att alla golvytor används maste jag nu be folk ta med sig tält. Det är riktigt roligt hur gruppen växer och hur vänner och vänners vänner ett ar i förväg prioriterar att lägga semestern till midsommar för att komma och dansa runt stangen.

Ronnie: FANTASTISKT! Tack för att du tog dig tid också att så utförligt beskriva den här traditionen! GULDSTJÄRNA!

14:07, 8 April 2016

Petra : Hej Marika vill bara tillägga att vi naturligtvis spädde ut den alldeles för starka glöggen med Blossa glögg 0,2 % och även bjöd på „vit“ glögg till barn och alla som inte vill ha alkohol. Trevlig helg,

Ronnie: Självklart! Det räknade vi ju också med att du menade ;) Men stort tack till dig som också passade på att påpeka det!

14:10, 8 April 2016

Ronnie: Tack Sanne också för att du tog dig tid att så utförligt beskriva din nyinförda tradition! Där ser man - det är aldrig försent att börja med att införa en tradition!

14:13, 8 April 2016

Anita: Angående traditioner: När våra barn var små, de är 30 och 32 år nu, så köpte jag en speciell julgardin med tomtar på som jag satte upp i köket kvällen före julafton. Oftast blev det rätt sent så barnen hade somnat. Efter ganska många år så bytte jag gardin redan till första advent (utan tomtar)och tänkte inte sätta upp tomtegardinen. Men kvällen innan så hörde jag att barnen pratade om julaftonen och sa b.l.a. imorgon är det såå mysigt med julafton och så har mamma satt upp tomtegardinen. Så då var det bara att byta gardin.

14:15, 8 April 2016

hustrun: Hej alla! Kanske att rekommendera ��. Av ngn anledning brukar mannen i mitt liv och jag inleda varje sommarsemester med ett riktigt praktgräl, en sur dag och sedan härligt kärlekssex. Sen brukar vi kunna hålla sams resten av året. Funkat i 34 år. Gissar att det blir likadant i år ��

14:19, 8 April 2016

Kalle: Hej, Intressant ämne idag! Tänkte på en sak, är inte själv över huvud taget traditionsenlig, vill alltså inte fira jul, påsk, etc etc. Men gör man inte detta "för släkt/familjs skull" så blir man betraktad som värsta boven. Hur kommer det sig att det är bara deras viljor som ska igenom, varför är det så viktigt för dom att alla som inte vill, ska vara med så att säga? Kan man skippa traditioner med gott samvete? Mvh Kalle

14:20, 8 April 2016

H B Hammar: Tradition från 1850-talet, från min farfars far som var kyrkoherde i Mjällby i Blekinge. Han hette H B Hammar (liksom undertecknad). Julsång på julaftons morgon (=När juldagsmorgon glimmar", följt av godis i strutar i rött och vitt silkepapper, nerstoppade i koppar (enda gången godis på året), fortlevt i alla år via bl a Norra Rörums och Örkelljunga prästgårdar (där jag tillbringat barn och tidig ungdom), sedan i min egen prästgård i Björnekulla (Åstorp) i Skåne) och sedan i domprostgården i Skara(där jag var domprost). Sedan i prästbostaden i Rom (Sv kyrkan) och nu på Hammarbo i Höganäs (emeritus).

14:23, 8 April 2016

Ronnie: Just nu reder vår expert Tommy Zackrisson, teolog och blivande präst ut något väldigt viktigt - han menar att du som vågar bryta mot en traidtion inte bara "känner dig" som värsta boven utan att man faktiskt ÄR värsta boven om man bryter en tradition - det är meningen att vi ska tycka att det är helt lätt - vi ska helt enkelt hänga med på allt som ÄR traditioner för att man ska tänka på dessa som bootcamp!

14:31, 8 April 2016

Peter: Att man har egna traditioner är Ok Men jag blir så trött av att höra VI MÅSTE BEHÅLLA DOM SVENSKA TRADITIONERNA vilka är dom svenska traditionerna????? Både påsken o julen är väl religösa traditioner som har med Jesu födelse o död att göra inte svenska traditioner.Midsommar afton var ju alltid förr (60 talet ) när det var sommarsolstånd 21-22 juni oavsett vilken veckodag Nu är det ju alltid en lördag .kanske kräftskivan är en svensk tradition

14:32, 8 April 2016

Emma: En av våra traditioner är att vi kör ner till Ale stenar och hämtar våren. Så den mest regniga dagen innan våren kommer kör vi från Klippan till Ale stenar och går upp tittar på stenarna (fryser som tusan, det tillhör) och sen äter vi makrill direct från papperspaketet. Det är alltid en underbar och kall dag

Ronnie: Hej Emma - jag gillar enkelheten i denna tradition! Hoppas någon kanske till och med snappar upp den! Jag blev i alla fall lockad av tanken!

14:37, 8 April 2016

Bettan : Peter, med svensk tradition tänker jag, att det är något vi gjort i Sverige i många, många år. Som t ex, firat lucia den 13/12 med allt som hör där till, gått till kyrkan första advent i t ex fackeltåg. En tradition som jag tycker är trevlig är att få fira Sveriges nationaldag, med att hissa flaggan, sjunga nationalsången. Våra svenska skolavslutningar med Den blomstertid nu kommer, nationalsången osv. Det tycker jag är fina svenska traditioner som vi ska bevara å vara rädda om. Vi ska vara stolta över att vi bor i ett sånt fint land som Sverige, det är i alla fall jag.

Ronnie: Tack för ditt förtydligande Bettan - har du hört om någon ny tradition i dag som du blivit nyfiken på! Vore roligt att höra om du blivit inspirerad!

14:41, 8 April 2016

Ronnie: Kalle! Som jag skrev och förtydligade lite längre ner här i chatten så är svaret på din fråga om man kan strunta i traditioner - NEJ - det kan man inte enligt Tommy som menar att det är ett sätt att öva på sociala sammanhang! Men om detta får man ju välja själv om man vill leva efter det rådet som är Tommys eller ej!

14:43, 8 April 2016

Tranan: Varje påsk packar vi i familjen/släkten/vännerna (och många andra som bor i Skaraborg och resten av västsverige) en fikakorg och besöker Naturum och trandansen vid Hornborgasjön. Mysigt och trevligt och massor av trevligt folk. Den här traditionen har vi haft så länge jag kan minnas.

Ronnie: Tack Tranan för tips!

14:49, 8 April 2016

Anita : När jag fick mitt första barnbarn, sydde jag en adventskalender med 24 små paket.vad jag inte tänkte på var att jag skulle få fler barnbarn. Efter 15 år håller jag fortfarande på med dessa små paket,nu ggr 4!

14:49, 8 April 2016

Bettan : Ja, det där med Ale stenar lät ju intressant. Det där med Sörmlandsleden lät ju trevligt också. Själv är jag en älskare av traditioner, Tror det va jag som kom på det faktiskt. (hahah)

14:49, 8 April 2016

Ronnie: Hej här kommer ännu ett tips från Erik och Erik som på sin namnsdag varje år brukar kombinera utflyckt med lek med radiostyrda bilar och gärna på en potatisåker någonstans i Sverige. Tack Erik för det namnsdagstipset som jag tycker att flera ska känna sig fullt fria att anamma =) Jag tillexempel! =)

14:55, 8 April 2016

Nysse: En tradition som Marabou har tagit ifrån en varje jul är ju att gå på nedervåningen i Alladin/Paradisaken och sno Trillingnöterna.

14:56, 8 April 2016

Ronnie: Hoppas ni har lärt er massor i dag! Nu stänger vi chatten för den här gången och hoppas vi ses och hörs nästa vecka igen - helt traditionsenligt och faktiskt redan då igen med Hasse och Maja - Marika är tillbaka veckan därpå! =)

14:59, 8 April 2016

I dagens Marika i P4 pratar vi om traditioner. Marika Carlsson är sjuk så Hasse Brontén är programledare och Maja Åström går in som bisittare.

Lyssnaren Erik från Halmstad ringer in till programmet och berättar om sin egen tradition. Tillsammans med sin vän - som också heter Erik - firar de sin gemensamma namnsdag på ett minst sagt inte bara udda utan dessutom inspirerande sätt.

Hör Eriks unika recept på hur en namnsdag och en vän som heter samma sak som en själv - kan förvandlas till ett - om inte annat, så åtminstone i vår värld, nytt traditionsenligt koncept.

Allt som krävs är ett öppet sinne, radiostyrda prylar så som drönare och go-kart. Även de lite mer avancerade radiostyrda flygplanen förekommer också som allt som oftast brukar krascha i en potatisåker. Erik berättar att de har hållit i traditionen i fem år. 


Rimma på äggen? Äta taco på tisdagar? 

Traditioner kan få oss att se rött. Älskar du traditioner eller har du vinnlagt dig om att inte följa dem? Vad har du för tradition som du aldrig hört någon annan ha?

Vi ägnar hela veckans program av Marika i P4 åt att djupdyka i traditionernas betydelse historia och samtida existens. Som vanligt tar vi till stor del dig som lyssnar till hjälp!

MEN - eftersom Marika Carlsson är sjuk denna dag så hoppar den ständigt glade bisittaren Hasse Brontén över till programledarstolen och räddar showen med programproducenten Maja Åström som bisittare.

I lyssnarchatten har vi publicerat de bästa exemplen på udda traditionstips som kom in till oss under programmet!


Missade du att höra av dig till oss?

Misströsta ej! Vi finns här för dig på Facebook, Twitter och Instagram och vi lovar att vi läser alla kommentarer även om du kan få vänta till kontorstid på ett svar. Sen går det så klart också alltid bra att MEJLA!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista