Specialinsatt Eurovisionspecial direkt från Globen med Björn Kjellman, Carolina Norén och Ronnie Ritterland
1 av 4
Specialinsatt Eurovisionspecial direkt från Globen med Björn Kjellman, Carolina Norén och Ronnie Ritterland Foto: Tobias Sjökexet Carlsson / Sveriges Radio
Vad händer om Australien vinner - det svarar Christer Björkman på i den här veckans Eurovisionspecial med Carolina Norén, Björn Kjellman, Ronnie Ritterland.
2 av 4
Vad händer om Australien vinner - det svarar Christer Björkman på i den här veckans Eurovisionspecial med Carolina Norén, Björn Kjellman, Ronnie Ritterland. Foto: Tobbe Sjökexet Carlsson / Sveriges Radio
Försöker den legendariska låtskrivaren Thomas G:son att "rockifiera" Europa? I vårt Eurovisonspecial i dag passar Carolina Norén på att ställa frågan till mannen som faktiskt har inte mindre än TVÅ låtar i final i år.
3 av 4
Försöker den legendariska låtskrivaren Thomas G:son att "rockifiera" Europa? I vårt Eurovisonspecial i dag passar Carolina Norén på att ställa frågan till mannen som faktiskt har inte mindre än TVÅ låtar i final i år. Foto: Tobias Sjökexet Carlsson / Sveriges Radio
Carolina Noréns absolut lyckligaste ögonblick i livet - hon får prova de moldaviska struthattarna som används i
4 av 4
17 dagar kvar till ESC i Malmö... Idag: Högst hatt vinner! Just nu Norén-Kjellman 1-0. Tack för lånet Moldaviens Zdob Si Zdub! Düsseldorf 2011. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Eurovision Song Contest

Eurovisionspecial med Carolina Norén och Björn Kjellman

Carolina Norén, Björn Kjellman och Ronnie Ritterland tar med oss på en resa genom Eurovision Song Contest så här dagen innan den stora finalen. 

Vi efterlyser ditt starkaste mest magiska eller tragiska minne av Eurovision och berättar våra egna.

Vem eller vad har berört dig mest genom åren?

Carolina Norén har kommenterat Eurovision Song Contest sedan 1999 - då var Frans som tävlar för Sverige i år inte ens född.

Björn Kjellman är Sveriges mesta levande uppslagsverk när det kommer till tävlingen - han minns allt!

Men alla har vi våra egna upplevelser av tävlingen och vi minns så klart Eurovision på olika sätt! Webbens Ronnie Ritterlnad har till exempel ett starkt minne från när Carolina Norén jagade efter de moldaviska struthattarna i Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf.

Vill ni ser hur det såg ut - HÄR ÄR LÄNKEN!

Och här är originalet! 

Men vad minns du? Berätta för oss!

Lyssnarnas berättelser:

Mitt starkaste minne gällande Eurovision är när jag 1984 pluggade i England och bodde inneboende hos ett äldre synnerligen konservativt par. De tyckte den svenska synden bara fortsatte eftersom Herreys sjöng "diggie loo" vilket är slang för gilla dass och "diggie lay" slang för gilla ett ligg. DESSUTOM lämnade Björn Borg sin fru som stöttat honom under karriären (Ice-Borg var mycket beundrad i England för sin stil på banan) och i augusti visade upp sin mycket unga, och gravida, flickvän, Jannike Björling.

Det var nästan så att paret inte ville ha en svenska inneboende.......

Hälsningar Åsa


Hej. När jag var liten lyssnade vi på radion för att få stereoljud samtidigt som vi tittade på tv. Det var Kersti Adams- Rey som kommenterade i radion och hon beskrev vad alla hade på sig bl.a. Hennes bästa kommentar var att vi skulle vara glada att vi lyssnade på radion för klänningen som deltagaren hade på sig var något av det värsta hon sett. Vi som tittade på tv kunde bara hålla med.

Glada hälsningar Maria Aronsson.


Hej! Har ett barndomsminne av den svenska uttagningen. Alla låtar sjöngs av Ingvar Wixell och det var så tråkigt så man kunde dö… samtidigt som farsan var galen av frustration över att resten av familjen tvunget skulle lyssna på denna dynga J

Det har tagit många år att komma över denna ångest :-D

Kram och härligt att det är sån fest idag!

/Ingela Eriksson


Hej! Jag har ett trevligt minne av när Loreen vann, samma dag gifte sig vår yngsta dotter på Gotland. När vi fick veta att Loreen hade vunnit gjorde en av våra söner och en kompis till min dotter, en parodi på Euforia till bröllopsgästernas stora jubel! Det var för övrigt ett mycket roligt bröllop!

Hälsningar

Lottie Palmkvist


Året var 1978 och jag, precis som många andra satt med kassettbandspelaren framför TV och spelade in låtarna. Hade lyckats med de första 19 bidragen bra. Men sen kom det 20:e bidraget som jag totalt missade de första 15 sekunderna. Vilket var då det 20 bidraget? Jo Björn Skift med Det blir alltid värre framåt natten, där han missade texten på. Tyvärr så fick jag då inte med hans miss pga min miss.

Anders Edin


Kul att få höra om den svenske världsbarytonen Ingvar Wixells länk till Eurovision. Han sjöng hemma hos mig i San Francisco 1975 efter en fullsatt utomhuskonsert i staden! Med utsikt över Golden Gate.

Ett av mina mesta Eurovisionminnen är Hallelujah i och med Israel 1979. Jag hade just börjat arbeta mitt i Afrika, kommunikationerna med omvärlden var minst sagt knackiga, och jag "överlevde" mycket tack vare Radio Sweden International på min  kortvågsradio. 

P4 får gärna spela HALLELUJAH nu.

Vänliga hälsningar, Heja FRANS!

Winni Fejne


Hej Ronnie! När Loreen vann med Euphoria fick jag riktig"ståpäls"! Loreen och hennes röst är Magisk. Jag tycker Euphoria ärden bästa vinnarlåt Sverige har haft.

Annchristine


Hej! Skulle vilja höra Frankrikes bidrag som kom tvåa det året Carola vann.

Det var så jämnt i finalen att det väl inte skett varken förr eller senare. Jag gillade det franska bidraget eftersom det var med ett dragspel, inte bara för det men det bidrog. Det blev lite jobbigt eftersom jag naturligtvis hejade på Carola, utan för att det franska bidraget faktiskt var bra, flickan sjöng bra och hade en touch av Nordafrika, tror  jag.

Britt Dahlbeck


Lyssna på finalen i P4: Direkt från Globen

Carolina Norén och Björn Kjellman kommenterar finalen i Eurovision Song Contest. Dialogredaktör Ronnie Ritterland bjuder in dig att vara med på sverigesradio.se eller i sociala medier.

Här kan du följa hela direktsändningen!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".