C håller öppet för samtal med S

1:58 min

Innan talmannens besked om nästa steg i regeringsbildningen vill Centerledaren Annie Lööf inte säga något om partiets planer. Men hon stänger inte dörren för nya förhandlingar med Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna behöver i så fall återkomma. De svar som de har lämnat till oss under de senaste veckorna har varit alldeles för vaga, säger Annie Lööf (C).

Få tror att det blir en ny statsministeromröstning före jul.

Riksdagen har röstat ner två statsministerkandidater sen valet, senast Stefan Löfven förra fredagen. På onsdagen kommer talmannen Andreas Norlén berätta om nästa steg i den utdragna processen med att bilda en ny regering. Det kan handla om att någon partiledare får ett sonderingsuppdrag, eller prövas i en ny votering i kammaren.

Moderatledaren Ulf Kristersson är en av dem som inte tror på en ny statsministeromröstning före jul.

Han hoppas att Centern och Liberalerna, som förra veckan misslyckades i förhandlingarna med Stefan Löfven, ska komma tillbaka till honom.

Annie Lööf vill dock inte svara på frågan om hon har fått något bud från moderatledaren.

– Om talmannen kallar till ny statsministeromröstning, så blir det den tredje i ordningen. Säger riksdagen nej till den föreslagna kandidaten, då återstår bara en omröstning. Ett nej i den utlöser automatiskt ett extraval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista