W.A. Mozart. Foto: SVT-bild.

Sveriges Radio fyller 90 år och vi firar med Mozart

Sveriges Radio fyller 90 år 2015. Det firar vi genom att putsa på något av det lyxigaste och långsträckta vi har i våra arkiv – nämligen Ingemar von Heijnes Mozartalmanacka.

Denna gång med extra lyx, då vi erbjuder hela serien som podd. Varje måndag kan den som vill ladda hem veckans avsnitt, som av upphovsrättsliga skäl innehåller en begränsad andel musik. Men Ingemar von Heijnes klingande tal poddar vi intakt!

Så här skriver programmakaren själv:

”Det är inte någon följetong ’från vaggan till graven' utan en lek med dagens datum, huller om buller, oberoende av årtal: Vad gjorde Mozart 14/1, 3/3, 16/8, 11/11…..? Denna lek bedriver Ingemar von Heijne i samarbete med Mozart.”

Det var 1991 som P2 uppmärksammade 200-års minnet av Wolfgang Amadeus Mozarts död genom att låta Ingemar von Heijne datumleka under ett helt år, med ett handplockat och utsökt utsnidat ljudande dagboksblad om cirka 15 minuter för varenda dag år 1991.

Programserien fick heta Mozartalmanackan.

När så 250-års minnet av Mozarts födelse firades 2006, bjöd P2 på en repris av vår oerhört uppskattade Mozartalmanacka och nu är det dags igen.

Ingemar von Heijne är en legendarisk folkbildare i P2 vars röst hörts i Sveriges Radio sedan dryga 60 år tillbaka, en röst som lärt oss det mesta om Mozart och Bach.

Förutom Mozartalmanackan gjorde Ingemar von Heijne också ett helt år om Stravinsky: Igor idag.

För övrigt avslutas varje radiosänt almanacksblad med en stunds fågelsång där vi hör staren sjunga. Mozart lär ha haft en stare i bur vars melodier han satte på pränt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".