Schröders memoarer

Nu till Tyskland och den enorma uppståndeslen kring förre förbundskanslern Gerhard Schröder memoarer. En första upplaga på 160 000 exemplar och en hysteri som går att jämföra med när en ny Harry Potterbok kommer ut. Här är Berlin.

Med hemlighetsmakeri och en lång tids tystnad bäddade Schröder för en lansering som slagit alla rekord. Några kritiska uttalanden om hans efterträdare Angela Merkel räckte och Pr-cirkusen var igång. Vår korrespondent var med när Schröder träffade pressen i Berlin:

Kanske årets största samling av journalister i Berlin. Alla är där när Schröder ställer sig vid podiet framför den groteska Willys Brandt-statyn i socialdemokraternas partihus i Berlin.

Det är ett år sedan Gerhard Schröder avgick som kansler och fram till lanseringen av sin bok har han hållt sig undan offentligheten. Men nu är han tillgänglig, och det tycks finnas en Schröderabstinens.

- Beslut, mitt liv i politiken heter hans memoarer. Inför presskonferensen har inte en enda journalist lyckats komma över ett exemplar, men Luxembourgs premiärminister Jean-Claude Junker har läst boken. Han har flugits in till Berlin enbart för arrangemanget skull. Å Junker börjar i den ände av Schröders liv, som Schröder alltid själv har exponerat för att väcka sympati och förståelse, Schröders fattiga barndom, hans dödssjuka styvfar och trängseln i tvårummaren.

Det Gerhard Schröder skriver om sin barndom, berörde mig djupt, säger Junker. Och när han sedan på sin brutna tyska går över till storpolitiken och Putin, Chirac, toppmöten och Europas framtid så får tillställningen en statsmannamässig status.

Men de tyska journalisterna är skeptiska. Schröder är inte längre kansler och efter att han satt sig som ordförande i det rysk-tyska gaskonsortium som han politiskt öppnade för som kansler, har hans nimbus bleknat. Schröder ses nu som en krämare, som nu utnyttjar medierna för att sälja sin bok.

- Är det inte oanständigt att sälja förhandsrätten till Bild-Zeitung, som du beskrivit som en blaska som ljuger och förtalar, undrar en reporter. Bild-Zeitung är Tysklands största dagstidning och mycket inflytelserik.

Men som kansler bojkottade Schröder tidningen, efter att Bild drivit en kampanj mot honom. Lika infekterat, i slutet av kanslertiden, var Schröders förhållande till den mäktiga tidskriften Der Spiegel.

Men nu har de två tidningarna, som Schröder på valnatten för ett år sedan, anklagade för att bidragit till hans fall, fått förhandspublicera utsnitt ur hans memoarer.

Publiceringen kryddades med en exklusiv intervju, där Schröder bland annat kritiserade sin efterträdare Angela Merkel.

Och vips utbröt ett slags memoarfeber.

Schröder toppade nyheterna i TV och press och arga kristdemokrater uppmanade folk att inte bry sig om boken, ”Schröder är en tragisk person”.

Men Schröder skrattade, han gjorde tom reklam i TV för sin ärkefiende, Bild-Zeitung.

Och vad säger Schröder nu? Oanständigt - nej:

- Man ska inte vara långsint, jag tänkte att det kanske hjälper att göra en verkligt viktig bok känd, svarar Schröder med en avväpnande glimt i ögat.

Nu ska Schöder på en lång turne -läsa högt ur sitt verk och signera böcker. Därtill har Schröder varit generös mot alla tv-personlighet som har sina egna program. Schröder kommer att tala i timmar i direktsändning. Förläggaren planerar redan för en andra upplaga.

Kristian Åström

kristian.astrom@sr.se