Orientens böcker till Umeå

Umeå universitetsbibliotek har nu förvärvat en unik orientaliska boksamling. Den har byggts upp av författaren Sigrid Kahle och hennes man John under 60 år.

Totalt omfattar samlingen cirka 9000 volymer och litteraturen behandlar olika delar av den muslimska världen - Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan och hela Mellersta Östern och det muslimska kulturområdet i Sudan, på Afrikas Horn och Indo-Pakistan.

Och den innehåller även en betydande samling av svensk och internationell litteratur med inriktning på områden som exempelvis religion, skönlitteratur och historia.

Kerstin Berggren träffade Sigrid Kahle i samband med överlämnandet samt Mohammad Fazlhashemi, docent och lektor i idéhistoria vid Umeå universitet.

- Det är min man och jag som tillsammans har samlat de här böckerna, säger Sigrid Kahle, och det är en spegling av vårt liv i många olika länder som Indien och Pakistan  och Irak, Iran, Sudan, Tunisien. Därför är det ett ganska ovanligt bibliotek. Det är inte ett vetenskapligt bibliotek i strikt bemärkelse, utan det är ett bibliotek av personer som har vistats i de här länderna och intresserat sig djupt för dem och velat ta med sig denna kunskap hem och nu överlämna den till Umeå Universitet, som ju verkligen är ett universitet med stor framtid.

Det sa författaren och hedersdoktorn Sigrid Kahle, i samband med att hon överlämnade den boksamling som hon och maken John byggt upp under 60 år.

Vad är då det viktigaste med Sigrid och John Kahles boksamling?  – ja så här svarar Mohammad Fazlhashemi, docent och lektor i idéhistoria vid Umeå universitet.  

- Jag tror att den viktigaste poängen med det här är att den ger en väldigt bra inblick i det som vi allmänt kallar den muslimska världen, säger Mohammad Fazlhashemi.  Mångfalden i den muslimska världen kommer fram på ett väldigt tydligt sätt i den här boksamlingen.

- Vad kan det komma att betyda för universitetet?

- Genom att jag vet att det finns ett stort intresse för den muslimska världens kultur och idéhistoria och även samhällsvetenskap och den här biten, så är den här boksamlingen väldigt bra källmaterial om man vill sätta sig in i just den här delen av världen helt enkelt. 

- Det är också väldigt stor pluspoäng här alltså att stora delar av det här inte går att hitta i svenska bibliotek, säger Mohammad Fazlhashemi och det är också det som gör den här samlingen väldigt unik, att för den som är intresserad – eftersom den här boksamlingen kommer att bli tillgänglig nationellt men också internationellt – så för den som vill är det bara att gräva i samlingen.

Kerstin Berggren

kerstin.berggren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".