HD prövar uppmärksammat mål om reklamavbrott

Högsta domstolen (HD) kommer att pröva det uppmärksammade målet mellan TV 4 och regissörerna Claes Eriksson och den numera bortgångne Vilgot Sjöman, skriver Dagens Nyheter.

Såväl tingsrätt som hovrätt ansåg att TV 4 kränkte regissörerna med de reklamavbrott som lades in när filmerna Hajen och Alfred visades. Enligt hovrättens dom, som kom i april, bröt reklamen kontinuiteten och dramaturgin i filmerna.

TV 4-ledningen har tidigare hävdat att domarna i praktiken inte kommer att få särskilt stor betydelse eftersom ingen regissör i dag kan hävda att han eller hon inte känner till att TV 4 avbryter långfilmer för reklam. Ändå begärde tv-bolaget prövningstillstånd i HD. -Vi tycker att det finns principiella resonemang i de båda tidigare domarna som det är bra att HD reder ut. Vi vill att det bara ska finnas en dom i det här målet och att den blir så tydlig som möjligt, säger TV 4.s kommunikationsdirektör Göran Ellung till TT.

Det som TV 4 vill få klarlagt är bland annat om de fällande domarna berodde på att hanteringen av de båda långfilmerna hamnade i en övergångsperiod mellan lagstiftningarna som reglerar kanalens rätt att avbryta för reklam.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".