Konstnären Shirin Neshat blir långfilmsregissör

Den iranska konstnären Shirin Neshat ska debutera som filmregissör i långfilmsformat. Neshat har vi kunnat se på flera utställningar runt om i Norden, bland annat på Tensta Konsthall, och hon arbetar ofta med videoverk.

Nu ska hon berätta en över 50 år gammal historia - den när USAs och Englands underrättelsetjänster störtade den iranska regering 1953 när den ville nationalisera oljebolag.

Hon menar, i en intervju för nyhetsbyrån Reuters, att västvärlden lider av historisk minnesförlust. Grunden för dagens problem finns före den islamska revolutionen.

Mitt konstnärliga arbete har alltid ägnat sig åt att överbrygga klyftan mellan islam och västvärlden, säger Neshat. På grund av rädsla för repressalier har hon inte kunnat resa tillbaka till Iran sedan 1996 och hon bor i New York.

Neshats film bygger på en bok som heter Women without men och är skriven av en iransk författare som också hon lämnat Iran - Shahrnush Parsipur. Filmen ska ha premiär våren 2008.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".