Opera i Malmö barnförbjuds

Operan i Malmö är synnerligen aktiv. I helgen premiärvisade man Thomas Lindahls Dollys beautyshop, en operabuffa för de yngre, man talade om Jonas Forssells Döden och flickan som kommer 2008 och nu berättar man om att inslag av mord och våldtäkt gör att nästa premiär kommer att rekommenderas från 15 år.

Dead man walking handlar om en man som dömts till döden, och hans brott kommer visas på scen. 

Operan inleds med att en kvinna våldtas och att ett ungt par mördas. Senare i pjäsen får publiken även se en avrättning. Det finns versioner där man valt att tona ner våldet. Men inte i Malmö. David Richter har intervjuat Bo Palmqvist, chefsproducent på Malmö opera och musikteater. Palmqvist menar att regissören Stewart Laing valt att visa verkligheten som den är. Rekommendationen är enbart för att rätt publik ska hitta till rätt opera.

Dead man Walking har premiär 11 november. Operans musik har komponerats av Jake Heggie och librettot skrevs av Terrance McNally. Filmen med Susan Sarandon och Sean Penn kom 1996.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".