Stel vernissage för Arty

Igår kväll kunde man se första programet i Sveriges Telvisions nya konstsatsning Arty, som programleds av ett gäng om fem konstintresserade personer i olika ålder. Deras uppdrag är är att bredda tilltalet och göra samtidskonsten mer tillgänglig.
  Måns Hirschfeldt tittade på Arty.

Fem myror är fler än fyra elefanter, det vet vi - men är fem programledare bredare än en? Jo, rent fysiskt är dom ju det om man ställer dom brevid varandra: Anders, Emma, Marcus, Claes och Tuvalisa som i tillgänglighetens namn har lagt bort efternamnen med TV-publiken.
  Fast det blir trångt också i ett program som är knappt en halvtimme långt. Det är mycket som ska hinnas med.
  Små och väl fungerande reportage om aktuella konstnärer - en nyanimerad gammal Andy Warhol intervju som är rätt kul. Och så ett socialt konstprojekt där verk av franska Sophie Calle ställs ut hos dom boende ett servicehus.
  Urvalet är det inget fel på - tilltalet ställer jag mer frågande inför, för det blir liksom inget tilltal alls - när dom fem myrorna sitter och tittar på diabilder tillsammans - säkert kul för dom - och annorlunda TV, liksom - men osedvanligt stelt i sin ambition att vara spontant.
  Den pratiga stilen är väl ett sätt att visa att det inte är så konstigt det här samtidskonst. Men jag tror att det blir ännu konstigare av att ingen kliver fram, tittar i kameran och vågar visa att dom kan nånting - oh, hemska elitiska tanke?
  Risken med Arty är att man, precis som Filmkrönikan alienerar den faktiskt intresserade publiken, utan att man för den delen hittar nån ny.

Måns Hirschfeldt