Ranarims sång driver musiken framåt

Folkmusikgruppen Ranarim bildades i slutet av 90-talet och hade då sättningen sång, gitarr och nyckelharpa. Sedan dess har sättningen växt till ett sexmannaband som turnerar mer utomlands än det uppträder i Sverige. Ranarim kom nyligen hem från en Japan-turné och har i vår konserter inbokade i Sydamerika. Nu har också gruppens tredje album släppts med titeln ”Morgonstjärna”. Kulturnytts Fredrik Wadström har träffat Ranarims sångerskor Ulrika Bodén och Sofia Sandén, för ett samtal om bland annat rösterna.

Ulrika Bodén har gjort ett par soloskivor och Ranarims andra sångerska Sofia Sandén släppte sitt första egna album förra hösten. Men när de sjunger i stämmor blir det egentligen inte några duetter. Rösterna snarare tvinnar ihop sig till en enhet. På nya albumet ”Morgonstjärna” blandar Ranarim medeltida ballader med polskor och eget nyskrivet material. Det finns till och med spår som skulle kunna bli riktiga radiohits.

Men även om Ranarims sättning växer för varje album och numera också innefattar slagverk och kontrabas lägger sig sången aldrig ovanpå och bara flyter med. Fortfarande är det som om Sofia Sandén och Ulrika Bodén drar låtarna framåt. Sandén säger att det här har blivit deras sångstil.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".