Dirigenten Silvio Varviso har avlidit

Den schweiziske dirigenten Silvio Varviso har avlidit. Varviso var musikchef och återkommande gäst på Kungliga Operan i Stockholm från mitten av sextiotalet och framåt. Men inte bara där - han var en regelbunden gäst på de flesta stora operahus runt om i världen.

Silvio Varviso blev 82 år.

För tre år sedan var Varviso i Sverige och ledde Parsifal. Jag upplevde, just upplevde en av föreställningarna som framstod som en enhet. Men efteråt hörde jag om stora svårigheter i samarbetet inför föreställningen, solister som hotade att hoppa av och annat. Jag luskade lite och fick fram att han arbetade fram föreställningen mera intuitivt. Numera vill solister på scen och i diket ha exakta signaler för när de ska in i ljudmattan. Varviso ville att varje musikant skulle lyssna på helheten, alla de andra och tillsammans skulle man ta ansvar för musicerandet. Ett slags gigantiskt improviserande - i Wagner. Det tog tydligen ett tag innan alla var med på den resan. När jag hörde det var det enastående. 

 Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".