Författaren till Sophies val har avlidit

Den amerikanske författaren William Styron har avlidit 81 år gammal. Han belönades med ett Pulitzerpris för romanen Nat Turners bekännelser, medan romanen Sophies val låg till grund för en hyllad film. Styron avled i sviterna av lunginflammation efter en lång tids sjukdom.

Nat Turners bekännelser, från 1967, handlar om en slav som leder ett blodigt och förödande uppror före det amerikanska inbördeskriget. Även om Styron fick ett Pulitzerpris för boken 1968 menade somliga också att den var färgad av rasism.

William Styrons mest kända bok var Sophies val, som gavs ut 1979. Handlingen i romanen kretsar kring relationen mellan en författare från Virginia och en polsk kvinna som överlevde Förintelsen - samt hennes trauma från koncentrationslägret där en nazivakt tvingade henne att välja vilket av hennes två barn som skulle få överleva.

Sophies val blev sedan film med Meryl Streep, som vann en Oscar för bästa huvudroll. Romanen har också legat till grund för en opera som skrivits av Nicholas Maw och som hade amerikansk premiär i september.

Styron föddes i Newport News, Virginia, 1925. Hans första bok, Såsom en eld, utkom 1951 och handlar om en ung kvinnas undergång i skuggan av atombomben mot Hiroshima.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista