Komplext om Irak i Umeå

På Bildmuseet i Umeå visas utställning som vill komplicera bilden av Irak. Det är den tredje delen av det omfattande internationella projektet ”Samtida arabisk bild”, med franska Catherine David som initiativtagare.
  ”Samtida Arabisk Bild: Irak” har tidigare visats i Barcelona och Berlin. I går öppnade den i Umeå.

Nog är den samtida, bildmuseets nya stora utställning om Irak. Redan i entréhallen kan besökaren följa fem arabiska tv-kanaler, som under vernissagen bland annat kom med nyheten om dödsdomen mot Saddam Hussein.
  Det här är mer än en utställning, snarare en plattform för utbyte av information och debatt, och huvudsyftet är att visa upp en annan, mer komplex och betydligt bredare bild av Irak än vad vi normalt möter i nyhetsrapporteringen. Här finns nyproducerade spelfilmer av exilirakier, här finns nättidningar, bloggar, fotografier från 40, 50,60 och 70 - talets Irak, skulptur och måleri. Att se hela skulle förmodligen ta minst 30 timmar i anspråk.
  Vid helgens välbesökta seminarium, som sammantaget gav en mycket faktaspäckad och dyster bild av situationen i Irak var en av deltagarna den irakiske poeten och författaren Sinan Antoon, som idag är bosatt i New York. Han betonade att Irak en gång varit ett på många sätt blomstrande och modernt land, och att omvärlden nu måste ta sitt ansvar för att ha deltagit i att skapa det kaos som idag råder i landet.
- Jag skulle bara vilja att folk förstod att det inte alltid har varit som nu i Irak, säger Antoon. Och att det vi ser nu är resultatet av trettio års krig som det mesta av tiden understötts av väst.
- Alla har ett ansvar för allt som händer på planeten, tycker jag.

Kerstin Berggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista