Goncourtpriset till 900-sidig bestseller om en nazistbödel.

En bödel i Hitlertyskland som ges en röst, är det en roman att belöna? Kritikerna har varit tveksamma, men när Goncourtakademien i Frankrike i går skulle dela ut sitt stora årliga pris pekade ändå förhandstipsen i riktning mot en amerikansk författare som arbetat med humanitär hjälp i krigsdrabbade länder, och som skriver på franska. Alice Petrén rapporterar från Paris. 

Årets Goncourtpris 2006 har i en enda omröstning tilldelats Jonathan Littell för hans roman ”Les Bienveillantes” - ”De välvilliga”.

Romanen har beskrivits som årets litterära sensation i Frankrike, men kan nog sägas vara betydligt mer än så. Den har sålt i över 250.000 exemplar på mycket kort tid bara här i Frankrike, något helt unikt och som inte hänt på åratal. I Frankfurt på bokmässan var det hård kamp mellan bokförlagen för att få rättigheterna till de 912 tättskrivna sidorna på franska.

Lektören hos utgivaren här, förlaget Gallimard, berättade i gårkväll på fransk TV att han redan efter hundra sidor rått sin uppdragsgivare att skaffa sig preliminär rätt till romanen och på sidan 600 behövde han inte längre fortsätta läsningen: 

Les Bienveillantes är en fiktiv nazistisk krigsförbrytares memoarer. Huvudpersonen Max Aue är jurist och filosof. Liksom många av de mest välutbildade i Hitlertyskland rekryterades han till SS-styrkorna, Himmlers skoningslösa trupper i svarta uniformer, som ofta administrerade koncentrationslägren och massavrättningarna av judarna. Romanfiguren Max Aue var officer, och hade alltså en ledande befattning för dödskommandona, men lyckades efter kriget undkomma rättegångar och gick i stället in i textilbranschen.

Den 39-årige författaren och pristagaren Jonathan Littell är amerikan, men uppvuxen i Frankrike. Han är väl bevandrad i nazismens alla hänsynslösa turer. Han sägs ha läst allt, dokumentationen ska vara perfekt och alla de bifigurer som den fiktive huvudpersonen Aue möter i romanen har också existerat i verkliga livet.

Greppet memoar och att skildra det industriella dödandet utifrån bödelns perspektiv har lett till psykologiska tolkningar och ett förmänskligande av denne Max Aue, som bland andra Claude Lanzmann, mannen bakom niotimmarsdokumentären Shoa vänt sig emot. 

Jonathan Littell har redan jämförts med Tolstoj och andra klassiker, och författaren Michel Tournier sa i går att Les Bienveillantes inte liknar en första roman utan den sista, och man undrar vad Littell kan göra efter detta:

Goncourtpristagaren lever i Barcelona, men gick inte att nå igår:

Men 7.500 dollar, cirka 55 000 kronor, väntar på Jonathan Littell. Och här i Sverige kommer Brombergs förlag att ge ut Dom välvilliga 2008

Alice Petrén i Paris

alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".