SVT kan ta betalt av barer och restauranger

Den borgerliga regeringen lägger fram en proposition som går emot socialdemokraternas förslag om att hindra Sveriges Television att ta betalt för offentliga visningar av tex OS eller VM.

Tidigare under året gick debattvågorna höga när SVT och TV4 ville ta betalt av restauranger och sportbarer som tänkte visa matcher från fotbolls-VM på storbild i sina lokaler. Dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky var ffa kritisk till att ett public service-företag som SVT skulle ta ut extra avgifter och tillsatte en snabbutredning i frågan.

Beslutet som sedan fattades slog fast att SVT inte hade rätt att kräva betalt. Nu gör den borgerliga alliansregeringen tvärnit och formulerar om lagtexten som reglerar detta. Det kommer dock att krävas att SVT inte överutnyttjar möjligheten utan noga överväger när de tar betalt.

Till TT säger Jan-Olof Gurinder på SVT att de naturligtvis är nöjda med skrivningen i propositionen och att de inte kommer att ha några problem med att vara återhållsamma.

Däremot har frågan om att ta betalt för offentliga visningar utvidgats till att gälla även program som tex Melodifestivalen och Allsång på Skansen, men Gurinder säger att det är för tidigt att säga hur SVT kommer att agera i de frågorna.

TT / Kulturnytt