Così fan tutte 1: Norrlandsoperan

Norrlandsoperan i Umeå har satt igång ett omfattande samarbete med sydafrikanska Cape Town Opera och bland annat spelat Porgy and Bess i både Sydafrika och Sverige. Men samarbetet över gränserna - det slutar inte där - i september var Norrlandoperan på besök i Vietnamn för spela Mozartoperan Così fan tutte tillsammans med Vietnam National Opera Ballet Theatre i Hanoi. Och i går kväll var det så för Sverigepremiär av sagda uppsättning. Norrlandsturnén inleddes i Östersund och Per Feltzin var där.

Così fan tutte är något av en saga om kärleken, självinsikten och de tvära kasten mellan förnuft och känsla.

Två män ska pröva troheten hos de fästmör de lovat evig kärlek. De fyra älskar varandra över alla gränser… tror de… och spelet kan börja….

En sekund är det total ärlighet, nästa spratt och lek och när sluttonerna ljuder har de fyra fått nya insikter.

Helena Röhrs regi och Annsofi Nybergs scenografi och kostym visar upp olika epokers förklädnader och maskspel. Vi är i en enkel nutida kontorsbyggnad där klockan alltid står på sex…. där man bara kan gå på golvet längs en liten bit vid väggarna. Sen har resterna liksom rämnat och det är där nedanför som lurendrejerierna sker.

Det här samarbetet mellan operorna i Umeå och Hanoi ingår i ett femårigt projekt genom SIDA. Huvudinriktningen i det ligger på ett kulturellt utbyte inom flera genrer och ska bland annat handla om demokratifrågor och en ökad medvetenhet om HIV/AIDS.

Att spela Cosí är utifrån det här helt rätt. Röhr låter långsamt 1700-talskostymerna bytas ut till dagens olika kläder. Sexualiteten då och nu, här och där är alltid närvarande. Och föreställningen är fylld av ett stort vänligt hjärta. Skådespeleriet känns äkta.

Men om formen är en fullträff är utförandet inte alltid så bra. Sex sångare - tre från Vietnam och tre från Sverige. Hos några är det riktigt ostadigt i luftpelaren, hos andra finns det kapacitet.

Sedan har inte dirigenten Jonas Dominique full kontroll över orkestern. Det spelas fel och många tempi spelas ryckigt. Och så plötsligt såååå rätt rart.

Svårt att förstå varför, Norrlandsoperans orkester brukar inte låta så här och det är synd eftersom det förstås förstör formfullheten. 

                                                           Per Feltzin

Turne: Östersund 7/11, Sollefteå 9/11, Sundsvall 11/11, Luleå 14-16/11 och Umeå 24-25/11. Projektet genomförs delvis med medel från Sida och är en del av ett femårigt projekt.

Musik: W A Mozart • Libretto: Lorenzo Da Ponte • Dirigent: Jonas Dominique • Regi: Helena Röhr • Scenografi & kostym: Annsofi Nyberg • Ljusdesign: Miriam Helleday • Mask & peruk: Robin Karlsson I rollerna: Fiordiligi Thàng Long • Dorabella Susanna Levonen • Ferrando Patrik Forsman • Guglielmo Phan Duc • Don Alfonso Lars Martinsson • Despina Vành Khyên

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista