Kulturådets omvärldsanalys

Det satsas allt mer offentliga medel på kulturen i Sverige och ulturaktiviteten är stor ur ett internationellt perspektiv. Det slår man fast i årets upplaga av Kulturrådets omvärldsanalys ”Tillgänglighet i hela landet”. Uppdraget från den förra regeringen var att undersöka hur den nationella kulturpolitiken kan bidra till att alla i landet får ta del av ett varierat kulturutbud av hög kvalitet. Kulturrådets rapport lämnades igår. Vad har man då kommit fram till? Naila Saleem har tittat närmare.

Jo, i fjol avsatte stat, landsting och kommuner 19 miljarder kronor till kulturen. Förutom filmvisningar, konserter, teaterföreställningar osv ingår även folkbildning och mediefrågor i den siffran. Staten hostade upp med nästan hälften av de pengarna, kommunerna 40% och landstingen stod för resten. Hushållen alltså kulturkonsumenterna betalade 45 miljarder kronor för att gå på teater, bio, konserter, utställningar osv. Det är lika med fyra procent av den totala privata konsumtionen i Sverige.

Sedan 1998 har statens kulturutgifter ökat med 12 % , för landstingens del med hela 40% medan kommunernas ökning ligger på 8%. Men då är det så att bakom landstingens höga siffror döljer sig flytten av Göteborgs operan och Göteborgs Symfoniorkester från kommunal regi till regional.

12% ja det kan ju låta mycket, får vi kulturkonsumenter då mer för pengarna? Både och. Det var inte förrän förra året som antalet teater- och dansföreställningar och konserter började öka. På samma sätt är det med visningar för grupper på museer och konsthallar som faktiskt minskade mellan 98-04. Men rapportmakarna är inte oroade över det: 98 var ett rekordår - åren före och åren efter är snarare mer representativa.

Uppåt är det däremot för antalet visningar av biofilmer som ökat rejält och det på grund av att antalet biosalonger ökat. Även studieförbundens kulturprogram ökar och där är föreläsningarna populärast, tätt följda av kategorierna sång och musik.

Men var ska man då bo för att få tillgång till mest pengar? Ja, staten gav 2005 mest kulturstöd per invånare till Gotland, därefter kom Västernorrland och Västerbotten. Minst statliga pengar per invånare fick stockholms-, södermanlands -, jönköpings och hallands län.

När det gäller landstingen så var det landstingen i Västra Götaland, Västernorrland och Jämtland som spenderade mest på kultur. Å på kommunal nivå är det återigen Västernorrland, Västerbotten och Gotland som satsar mest på kulturen per invånare. Det är framför allt biblioteken som slukar pengar men även kultur- och musikskolorna.

Rapporten har också ett internationellt perspektiv och där visar det sig att kulturdeltagandet i Sverige är högt. I övrigt är det värt att notera när det gäller kulturanvändade: det finns fortfarande stark koppling mellan utbildning och kulturaktiviteter. Och i Sverige är det personer mellan 15 och 29 mest aktiva. Den viktiga kulturtanten återfinns så klart också i statistiken: en tredjedel av Sveriges kvinnor är mycket aktiva kulturkonsumenter jämfört med var femte man. Det finns däremot inga direkta allmänna skillnader i hur gamla och nya svenskar använder kulturen.

                                                          Naila Saleem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".