En omstridd Goncourtpristagare

I måndags belönades den amerikanske författaren Jonathan Littell med det prestigefyllda franska Goncourtpriset för sin roman Les Bienviellantes - De välvilliga. Boken, som är en fiktiv nazistisk offiers memorarer, väcker debatt i fransk press.

Romanen ”Les Bienveillantes” är ett förryckt skämt, ett präktigt förlöjligande, skriver historikern Edouard Husson kritiskt i tidningen Le Figaro.

Berättarrösten är en fiktiv person, en nazistisk krigsförbrytare, men 90% av berättelsens övriga personligheter är hämtade ur verkliga livet. Det är en form av romanundersökning, anser historikern. Den prisbelönte Jonathan Littell har uppenbarligen slukat texter om nazismen, men gör fullt med felaktiga tolkningar, menar historikern. Personligheterna är grovt tillyxade och blir bara karikatyrer och den amerikanske författaren har inte alls förstått beslutsprocessen, som ledde till folkmordet, skriver Edouard Husson.

Och framförallt har pristagaren inte förstått att nazismen inte gör sig som ämne för att driva med.

Varje gång det kommer en roman från en okänd författare över vilken alla strör sina guldstjärnor uppstår rykten, misstankar om plagiat och anklagelser. Så också denna gång, skriver Mohammed Aïssaoui, också i Le Figaro. Att Jonathan Littell inte lanserats via TV eller intervjuer bidrar till mystiken. Men ryssen Andreï Makine bemöttes på samma sätt 1995, menar skribenten.

Ja, kanske är det hotande att andra kan bemästra det franska språket elegantare än fransmännen själva.

Tidningen Le Monde menar att årets Goncourtpristagare sätter ljuset på ett i Frankrike okänt fenomen: litterära agenter. Det är något nytt att förlaget Gallimard, som gett ut boken, inte äger den och har de internationella rättigheterna, menar Le Monde. Det blev ett finansiellt riskprojekt och Les Bienveillantes är kanske därför nte någon god nyhet för de franska bokförlagen.

                                                     Alice Petrén, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".