Den trettonde och sista Wallanderfilmen, eller?

Idag är det premiär för en final - den trettonde och sista Wallanderfilmen med Krister Henriksson i huvudrollen går upp på biografer över hela landet, men det flesta filmerna i serien har släppts direkt på DVD. ”Hemligheten” har regisserats av Stephan Apelgren och manus är skrivet av Stefan Thunberg, efter nyskrivet material av Wallanders skapare, Henning Mankell. Måns Hirschfeldt har sett ”Hemligheten”.

Ja, då har alltså Kurt Wallander i Henrikssons gestalt nått vägs ände efter tretton långfilmer inspelade på mindre än två år. Det inte att undra på att han ser rätt färdig ut efter alla bestialiteter och inte blir det bättre av att det nu ligger en mördad och våldtagen 9-åring på stranden.

Dessutom har kollegan Stefan nog gjort sig skyldig till polisbrutalitet och håller på att balla ur och dottern Linda Wallander surar och oroar sig . Mmm, det är senare än vanligt på jorden, i Ystadstrakten.

”Hemligheten” är en en och en halv timme lång tung, suck och i detta, i och för sig, rätt trogen Henning Mankells dystopiska projekt. Men ju mer filmteamet jobbar för att Henriksson ska se ut som ett sviskon i konjak, desto mindre känns nånting av all den där tänkta livsledan. Han pustar och Ola Rapace frustar men det blir bara smärtans grimascher.

Det finns ingen ork till spänning, ingen vilja att bränna till, nä, knappt ens nåt vanligt hederligt hantverk, utan bara en dödens trötthet, hos alla inblandade, av att stå där vid löpandet bandet och mala Wallander.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se