Ungdomsroman för nostalgiska femtioåringar

Nu kommer en ny bok av den isländske författaren Einar Már Gudmundsson, i vilken han återvänder till spolingen Johann Petursson och ett Reykjavik som skakas av yrvaken popungdom. Romanen heter ”Beatlesmanifestet” och är översatt av Inge Knutsson.

Stefan Westrin har läst.

Vi är i mitten av sextiotalet och alla vägar är nu asfalterade i Reykjavik, till och med de minsta vägstumparna i stan. I radioapparaterna får man in de amerikanska sändningarna från Natobasen i Keflavík strax utanför stan. Så ser världen ut i Einar Már Gudmundssons roman ”beatlesmanifestet”.

Det är knappt tjugo år sen Island blev en fri och självständig republik, och fortfarande predikar skolornas rektorer med högtidligt darr på rösten att ”Självständigheten är en bräcklig sak som överlämnades till oss av tidigare generationer som kämpade för att vi skulle kunna leva som friborna människor. Därför är det synd och skam att låta sig solkas ner med utländska kulturfaror.” Men det hjälper inte, för The Beatles har just gett ut Rubber Soul, och skolungdomen drar i sina polokragar och långluggar och bildar popband i garagen.

Det rullar på lite som något av alla de där sommarpraten som man inte nänns stänga av för att det är ju ändå lite småputtrigt att ha radion på. Det är någons barndom, och även om dovare klanger smyger sig in mot slutet av historien, så är den lite idealiserad. Det är lite lokalfärg. Och lite gammal popmusik som pålitlig tidsmarkör. Dessutom är allt spritsat med väldigt medvetet tillyxade stereotyper, tjocka fröken, flintskallige rektorn och Eirikur och Gylfi som självklart är korkade och självklart oskiljaktiga. Och alla pojkslynglar här är hejdlöst lustigkurriga på något gammaldags sätt. Som sig bör antar jag, i vad som verkar vara en ungdomsroman för nostalgiska femtioåringar.

Stefan Westrin

stefan.westrin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista