West Side Story i maffigt jazzig tolkning

I går kväll var det premiär på en ny uppsättning av Bernsteins West Side Story - det skedde på Chinateatern i Stockholm. Det är sångaren och regissören Oskar Bly som sätter upp den, den har tidigare spelats i Dalhalla i somras två gånger.

Den stora förtjänsten med denna tolkning är musiken! Vilket tryck, vilket arrangemang! Det är Mats Nilsson som bearbetat tonerna och det är Peter Nordahl som leder ett mycket tight elvamannaband. Klicka på länken får ni höra ett kort exempel.

I övrigt var premiären lite som att bevista ett genrep. Långt ifrån klart men det borde kunna bli riktigt bra. Det var väldigt gapigt igår, som att man kompenserar tanke och gestalt med volym.

Dansen framför den enkla byggnadsställningsscenografin var fenomenal - och oprecis. Sången likaså - Oskar Bly och Myrra Malmberg som Tony och Maria gav mig vällustrysningar, medan dansarnas sång var... nja.

Sedan gör Samuel Fröler, Ted Åström och Regina Lund sitt till för att profilera. Lund gör Anybodies som en väldigt Lund-ig spåtant, nödvändigt salt i såren. Ted Åström är rolig i dubbelrollen som Dansgeneralen och polisen Krupke. Men det ger mig dålig smak i munnen när man skrattar med honom när han säger sina giftiga repliker.

Men som sagt - musiken, sången och de stora dansnumren... rätt svärta, rätt dramatik, rätt kraft!

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".